Απολύτως «αρνητικός» για οποιαδήποτε αποκάλυψη στις διωκτικές αρχές σχετικά με ασύλληπτα μέλη της 17Ν και άλλων ενόπλων οργανώσεων φέρεται ότι ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε πρόσφατη κατάθεση που έδωσε στις διωκτικές αρχές μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επισκέφθηκαν τον «Λάμπρο» της 17Ν προ μερικών ημερών ύστερα από σχετική εισαγγελική επιστολή προκειμένου προφανώς να του ζητήσουν περισσότερα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το περιεχόμενο της πολυσυζητημένης επιστολής του σε ΜΜΕ τον περασμένο Νοέμβριο.
Σε αυτή μιλούσε για άγνωστες πτυχές του «αντάρτικου πόλης» στη χώρα μας και είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από το άλλο σημαντικό μέλος της 17Ν, τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, «ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε. Μια άρνηση και στάση του ηγετικού μέλους της 17Ν που φέρεται να γνωστοποιήθηκε και σε άλλους κρατουμένους». Στελέχη των φυλακών παρατηρούν ότι η επίσκεψη των αστυνομικών στο φερόμενο ως ηγετικό μέλος της 17Ν ήταν ολιγόωρη.
Η επιστολή
Ο Αλ. Γιωτόπουλος είχε αναφέρει σε επιστολή του στην εφημερίδα «Εθνος» ότι «στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002 υπήρχε ένα όπλο που «έκαιγε» ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως και σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου τα οποία εξαφανίστηκαν».
Συμπλήρωσε ακόμη πως «υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο κολλητών του από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε. Απ’ αυτή την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ, ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες ή και άλλες αιματηρές ενέργειες».
Αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος στο εν λόγω κείμενο μιλούσε για «ελεύθερο πυρήνα μελών της 17Ν». Μία «θεωρία» που απέρριπταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι ανέφεραν ότι «είναι βέβαιο από τις απολογίες των συλληφθέντων και από τα άλλα στοιχεία ότι κανένα σημαντικό μέλος της 17Ν δεν είχε αποφύγει τη σύλληψη το 2002».
Ωστόσο μία προσεκτικότερη ανάγνωση της επιστολής Γιωτόπουλου αναδείκνυε ότι το φερόμενο ως ηγετικό μέλος της 17Ν που κυκλοφορούσε με το ψεύτικο όνομα «Μιχάλης Οικονόμου» στο εν λόγω κείμενό του αναφερόταν σε έναν «πυρήνα» οκτώ ασύλληπτων ενόπλων που συμμετείχαν σε δολοφονίες και αιματηρές επιθέσεις οι οποίες δεν είχαν εκπορευθεί κυρίως από τη 17Ν αλλά από τις οργανώσεις ΕΛΑ, «1η Μάη», «Ιούνης ’78» αλλά και του μεικτού σχήματος ΕΛΑ-«1η Μάη».
Συγκεκριμένα εκτιμήθηκε ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος αναφερόταν στην επιστολή του και σκόπευε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τη δολοφονία του κατηγορουμένου για βασανισμούς αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη το 1979 από την οργάνωση «Ιούνης ’78», αιματηρές επιθέσεις των οργανώσεων «1η Μάη» και ΕΛΑ-«1η Μάη», όπως αυτή το 1988 κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, επιθέσεις σε αστυνομικά λεωφορεία (θάνατος αστυνομικού στον Περισσό το 1994) κ.ά.
Εκτιμήθηκε επιπλέον ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος υπονοούσε στο πρώτο τμήμα της επιστολής του ηγετικά μέλη της 17Ν που είχαν συσχετισθεί με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975 και δεν κατηγορήθηκαν ποτέ λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Αστυνομικοί μνημόνευαν ακόμη ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος μαζί με τον υποστηρικτή του Βασίλη Τζωρτζάτο (κατηγορούμενος και αυτός για σειρά σοβαρών αιματηρών επιθέσεων της 17Ν) είχαν έλθει σε ρήξη με τον Δ. Κουφοντίνα και άλλα μέλη της 17Ν ενώ έχουν συμβεί και ξυλοδαρμοί μέσα στον Κορυδαλλό.
Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Γιωτόπουλου στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μίλησαν για «ορισμένες πιθανότητες να συγκεντρωθούν νέα στοιχεία για ανεξιχνίαστες επιθέσεις του εγχωρίου αντάρτικου πόλης. Ωστόσο πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τα αδικήματα από τις συγκεκριμένες αιματηρές επιθέσεις έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης 25ετίας. Η μόνη επίθεση για την οποία μπορεί να βρεθούν αξιοποιήσιμα δικαστικώς στοιχεία ήταν η αιματηρή ενέργεια της οργάνωσης ΕΛΑ-«1η Μάη» στις 19 Σεπτεμβρίου 1994, όταν εξερράγη βόμβα με τηλεχειρισμό στον Περισσό που κόστισε τη ζωή στον 40χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή Απόστολο Βέλλιο».
Απάντηση Κουφοντίνα
Την επιστολή Γιωτόπουλου επέκρινε το βασικό μέλος της 17Ν Δ. Κουφοντίνας αναφέροντας: «Τι να πω; Θλίψη και αηδία προκαλεί. Είχε δίκιο εκείνος ο παλιός κομμουνιστής που έλεγε ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο». Για να συμπληρώσει: «Οταν ο κύριος Γ κατασκεύαζε αυτά τα μυθεύματα, ήξερε καλά τι έκανε. Θα ήταν ανόητος αν περίμενε ότι η αστυνομία δεν θα χρησιμοποιούσε αυτή την ευκαιρία. Ετσι, η Αντιτρομοκρατική πήρε τη σκυτάλη, ξανάρχισε τη φάμπρικα των διαρροών, αναμοχλεύει έωλες ιστορίες και ξαναστήνει σαθρές κατασκευές που έχουν ξεκαθαρίσει και καταρρεύσει από παλιά, εμπλέκει ανθρώπους που έχει ταλαιπωρήσει και στο παρελθόν, αναστατώνει οικογένειες και ζωές».
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο συμπληρώνουν ότι «τα περί αναμόχλευσης έωλων ιστοριών κ.λπ. που αναφέρει ο Δ. Κουφοντίνας φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για το ποια θα ήταν ενδεχομένως η στόχευση των «αποκαλύψεων» του Αλ. Γιωτόπουλου. Δηλαδή με τους δράστες επιθέσεων που δεν είχαν διαλευκανθεί και για τους οποίους είχαμε κάνει παλαιότερα μη ολοκληρωμένες έρευνες λόγω έλλειψης στοιχείων».
Η κατάθεση
Μετά την επιστολή Γιωτόπουλου και τα ερωτήματα που είχαν προκληθεί στην κοινή γνώμη δόθηκε εντολή σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να λάβουν κατάθεση από τον κρατούμενο ως ηγετικό μέλος της 17Ν. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κρατούμενος δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αστυνομικούς να αντλήσουν οποιοδήποτε εκμεταλλεύσιμο στοιχείο. Παραμένει πάντως ερωτηματικό αν ζητήθηκε κατάθεση και από τον συγκρατούμενο του Αλ. Γιωτόπουλου Βασίλη Τζωρτζάτο, ο οποίος ωστόσο δεν «συμμετείχε» στον διάλογο για τις αναφορές του «Λάμπρου» της 17Ν .
HeliosPlus