Οι κινεζικές επιχειρήσεις αύξησαν κατά 55% το 2016 τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό

Τα ποσοστά αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ έχουν πάψει εδώ και λίγα χρόνια να είναι διψήφια και πολλοί ανησυχούν για περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό, ωστόσο, δεν έχουν πάψει να καλπάζουν από χρονιά σε χρονιά.

Τα ποσοστά αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ έχουν πάψει εδώ και λίγα χρόνια να είναι διψήφια και πολλοί ανησυχούν για περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό, ωστόσο, δεν έχουν πάψει να καλπάζουν από χρονιά σε χρονιά.
Έτσι, το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην κινεζική επικράτεια αναμένεται να φθάσουν στα 1,12 τρισ. γουάν (154,25 δισ. ευρώ) από 735,1 δισ. γουάν που ήταν το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ό,τι αφορά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 εμφάνισαν αύξηση της τάξεως του 55,5% συγκριτικά με τις επενδύσεις του αντίστοιχου ενδεκαμήνου του 2015. Σημειωτέον ότι πρόκειται για επενδύσεις εξαιρουμένων εκείνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό καλπάζουν, οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα εμφανίζονται στάσιμες. Την εφετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα και φθάσουν στα 785 δισ. γουαν.

Φοβούνται ατύχημα
Οι ειδικοί ερμηνεύουν το φαινόμενο ως ένδειξη ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις ψάχνουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους εκτός κινεζικής επικράτειας φοβούμενες κατά κύριο λόγο μια απότομη πτώση της ισοτιμίας του γουάν και δευτερευόντως τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στην κινεζική οικονομία. Μιας διολίσθησης στην ύφεση δηλαδή, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την προσπάθεια «ομαλής προσγείωσης» της κινεζικής οικονομίας που επιχειρεί η νομενκλατούρα του Πεκίνου.
Διότι, ως γνωστόν, η κινεζική κυβέρνηση τρομοκρατημένη από τις παρενέργειες της εκτίναξης των ρυθμών ανάπτυξης σε διψήφια ποσοστά και κυρίως από τη φούσκα των ακινήτων, που δημιουργήθηκε στη χώρα, έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια ένα σχέδιο «αποθέρμανσης» της οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι το τρίτο τρίμηνο του 2016 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να έχει μειωθεί στο 6,7%, από το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό που ήταν προ δεκαετίας.

Capital controls
Η νομενκλατούρα του Πεκίνου, όμως, βλέποντας τη φυγή των επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα άρχισε να ανησυχεί. Έτσι το Νοέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την ανάσχεση της εξέλιξης αυτής, θέτοντας προσκόμματα στην υλοποίηση ορισμένων επενδύσεων στο εξωτερικό.
Η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας υποστηρίζει ότι η κινεζική κυβέρνηση σκέπτεται να επιβάλει ελέγχους στη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα ότι πρόκειται να απαγορεύσει έως τον Σεπτέμβριο του 2017 στις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρούν σε επενδύσεις στο εξωτερικό που ξεπερνούν σε αξία τα 10 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κυβέρνηση του Πεκίνου πρόκειται επίσης να ανακοινώσει νέα μέτρα που θα ευνοούν το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν εκεί, «στους πλέον ελκυστικούς τομείς της οικονομίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.