Πιστή στην αρχική καταστατική διακήρυξή της για την εκτέλεση, ηχογράφηση και προβολή της Ελληνικής Εντεχνης Μουσικής, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών έχει προγραμματίσει την επόμενη συμφωνική συναυλία της για την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 –πάντα στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Αρτεμις» στον Αλιμο.
Το θέμα της τέταρτης συναυλίας είναι αφιερωμένο στις στενές πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη χώρα μας. Αναλυτικότερα, ο Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, ο Βασίλι Καλίνικοφ, ο Αντον Αρένσκι και ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος Βασίλης Καλαφάτης είναι οι συνθέτες που η Φιλαρμόνια τιμά σε αυτήν την τέταρτη κατά σειρά εμφάνισή της (αλλά και πρώτη για το 2017).
Το πρόγραμμα παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι ξεφεύγει κάπως από τα καθιερωμένα. Αρχικώς θα παρουσιαστούν τρία πολύ σημαντικά έργα των παραπάνω μεγάλων ρώσων συνθετών που όμως εν πολλοίς παραμένουν άγνωστα στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για τη «Μελαγχολική σερενάτα για βιολί και ορχήστρα» του Τσαϊκόφσκι, τη «Συμφωνική Εικόνα Κέδρος και Φοίνικας» του Καλίνικοφ και τις «Παραλλαγές πάνω σ’ ένα θέμα του Τσαϊκόφσκι» του Αρένσκι.
Το πρόγραμμα θα κλείσει με την εξαιρετική Συμφωνία σε λα ελάσσονα, έργο 12, του Βασίλη Καλαφάτη (Vassili Kalafaty), του ελληνικής καταγωγής συνθέτη ο οποίος έζησε και δημιούργησε στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) στα τέλη του 19ου και στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Καλαφάτης που καταγόταν από την Κριμαία υπήρξε ένας από τους δασκάλους του Στραβίνσκι, ήταν καθηγητής του Κρατικού Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης και πέθανε τον φοβερό χειμώνα του 1942. Το έργο αυτό (όπως και το έργο του Καλίνικοφ) παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα από τη Φιλαρμόνια με σολίστ τον διάσημο βιολονίστα Γιώργο ∆εμερτζή και σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή.
Οπως και οι προηγούμενες συναυλίες της Φιλαρμόνια έτσι και αυτή δεν απευθύνεται μόνο στο φιλόμουσο κοινό της Αθήνας αλλά και σε όλους όσοι αναζητούν γνωριμία με ένα ξεχωριστό ρεπερτόριο. Θυμίζουμε ότι στις ως σήμερα εκδηλώσεις της Φιλαρμόνια έγινε ένα αφιέρωμα στον Μάντζαρο και στους μαθητές του, ένα στην όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» και μια τρίτη, εορταστική συναυλία με τίτλο «Χριστουγεννιάτικα τιτιβίσματα» η οποία πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη τριών παιδικών χορωδιών των Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα και του νεανικού φωνητικού συνόλου «Unicords».
Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Αρτεμις» (Πυθαγόρα 8, Αλιμος). Πωλήσεις εισιτηρίων στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876.Γενικές πληροφορίες: Τζωρτζίνα Μερεντίτη, office@apho.gr

HeliosPlus