Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για λύση του Κυπριακού, στα μέσα του 2017, ενδεχομένως τον Ιούνιο «βλέπει» η Βρετανία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», εκδήλωσε παρέμβαση προς την ΕΕ, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διαδικασίες εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καταρτίζοντας «σχέδιο δράσης», προκειμένου όλα να είναι έτοιμα, στην περίπτωση κατά την οποία οι συζητήσεις της Γενεύης οδηγήσουν σε πολιτική συμφωνία. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, το Λονδίνο από τις Βρυξέλλες να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις
Η ΕΕ δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Ερντογάν
Εκείνο που έχει σημασία και θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη η Αθήνα και ηΛευκωσία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναμένεται να παρέμβει στις πρόνοιες της λύσης του Κυπριακού και ο ρόλος της φέρεται να περιορίζεται στην πιστοποίηση ότι η όποια συμφωνία ενδεχομένως εξευρεθεί, θα είναι συμβατή με το κεκτημένο.
Πηγή στις Βρυξέλλες επισήμανε στον«Φιλελεύθερο» ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και τα πλείστα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας (κυρίως της Μέρκελ) «καίγονται» για τη διασφάλιση της διατήρησης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και συνεπώς δεν επιθυμούν να δυσαρεστήσουν σε καμιά περίπτωση τον Ταγίπ Ερντογάν. Ετσι θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο η ΕΕ να μπορέσει να ασκήσει επιρροή προς την Τουρκία, στα ζητήματα ασφάλειας-εγγυήσεων, καθώς έχει απολέσει κάθε μοχλό πίεσης έναντι του καθεστώτος της Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω συλλήψεων, προγραφών και βασανιστηρίων στα οποία προβαίνει το καθεστώς Ερντογάν, 27 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την Αυστρία) αποφάσισαν συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αν και είχαν ενώπιόν τους ψήφισμα της Ευρωβουλής που ζητούσε προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας και μια πολύ σκληρή έκθεση της Κομισιόν που άφηνε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Την ίδια ώρα μάλιστα, η ΕΕ δρομολογεί νέα Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, πιθανότατα τον Μάρτιο, σπεύδοντας να ικανοποιήσει αίτημα της Άγκυρας.
Χαμηλές προσδοκίες στην ελληνοτουρκική συνάντηση
Στο μεταξύ, η συνάντηση αξιωματούχων Ελλάδος και Τουρκίας, αυτή την εβδομάδα, για τα θέματα της Ασφάλειας δεν προδικάζει οτιδήποτε. Κυρίως δεν αναμένεται να καθορίσει συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως είναι το αίτημα της Αθήνας. Ο Ερντογάν θα επιλέξει να συναντήσει στο παρά πέντε της Διάσκεψης τον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχομένως στη Γενεύη.
Το καθορισμένο ραντεβού των Γενικών Γραμματέων των δύο ΥΠΕΞ, γίνεται για να αρχίσουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις, έχοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι πολλά είναι που χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα στο κεφάλαιο αυτό. Την ίδια ώρα, οι επαφές αυτές θα πραγματοποιηθούν στη σκιά των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και των ρητορικών εξάρσεων Ερντογάν, που εκφράζουν το επεκτατικό όραμα της Άγκυρας.
Η ανακοίνωση της μετάβασης Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης, ενδεχομένως να προδικάζει και το αποτέλεσμα. Έχοντας την προσοχή του στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις αλλά και τον πονοκέφαλο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Ερντογάν δεν αναμένεται να κάνει κίνηση στο Κυπριακό. Μέχρι και τον Μάρτιο, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, ο Ερντογάν δεν αναμένεται να ασχοληθεί σοβαρά με το Κυπριακό, εκτός κι εάν στη Γενεύη εξασφαλίσει όλα όσα επιδιώκει.
Μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και στο κατοχικό καθεστώς με την οποία καθορίστηκε οδικός χάρτης και ημερομηνία για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, η τουρκική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο για να συζητήσει σοβαρά τις διαφορές και να επιδείξει διάθεση για γεφύρωση των διαφορών. Πρόθεση της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τον «Φιλεύθερο», είναι να μεταφέρει όλες τις διαφωνίες στη Γενεύη με στόχο να διευρυνθεί η βάση του πάρε-δώσε και να μην περιοριστεί η ατζέντα στο θέμα της Ασφάλειας. Η τουρκική πλευρά θέλει να διασφαλίσει στο θέμα της Διακυβέρνησης την εκ περιτροπής προεδρία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αφήνει το χαρτί για το τέλος και θα ζητήσει ανταλλάγματα. Κοντολογίς, είναι έτοιμη να δώσει το θέμα αυτό στους Τούρκους, εάν θεωρήσει πως αυτό που θα πάρει ως αντάλλαγμα θα την ικανοποιεί. Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας που παραμένει ανοικτό στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.
Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν τη λειτουργικότητα του κράτους, που δεν αναδεικνύονται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, το θέμα των μηχανισμών αδιεξόδου και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ανοικτά είναι και τα θέματα της Οικονομίας καθώς μέχρι σήμερα το κατοχικό καθεστώς δεν έχει επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ελέγξουν τις τράπεζες στα κατεχόμενα.