Καλά Χριστούγεννα, κύριε Κόντε

Οι Αγγλοι αγαπούν την παράδοση. Τι κι αν έχουν ακουστεί κατά καιρούς φωνές προπονητών που διαφωνούν με την αγωνιστική δραστηριότητα τις ημέρες των εορτών;

Οι Αγγλοι αγαπούν την παράδοση. Τι κι αν έχουν ακουστεί κατά καιρούς φωνές προπονητών που διαφωνούν με την αγωνιστική δραστηριότητα τις ημέρες των εορτών; Αυτοί επιμένουν. Η Boxing Day, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, είναι παράδοση και συνεχίζεται.
Αναζητώντας την ονομασία της ημέρας φτάνουμε στη βικτωριανή περίοδο, τον 19ο αιώνα. Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και σύμφωνα με το έθιμο, οι έχοντες προσέφεραν δώρα στους μη έχοντες. Και επειδή στη σημερινή εποχή αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο, η Boxing Day γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο. Ο κόσμος χαίρεται το ποδόσφαιρο και παράλληλα η ημέρα αυτή σηματοδοτεί και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Οι οικογένειες απολαμβάνουν την αργία και αναζητούν διάφορους τρόπους ψυχαγωγίας. Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.
Επί της ουσίας όμως για τους περισσότερους η Boxing Day σημαίνει ποδόσφαιρο. Είναι η αρχή ενός μίνι μαραθωνίου για τις αγγλικές ομάδες όλων των κατηγοριών, που θα πρέπει να δίνουν συνεχόμενα παιχνίδια έως και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Φυσικά, δεν σταματούν εκεί, καθώς παραδοσιακά μόλις τελειώνουν οι γιορτές ακολουθούν τα ματς του Κυπέλλου. Η περίοδος αυτή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Οι ομάδες που θα έχουν τις λιγότερες απώλειες σε αυτόν τον μίνι μαραθώνιο αποκτούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αρκεί φυσικά να έχουν βάθος στον πάγκο και να είναι σε θέση να κάνουν το κατάλληλο rotation.
Τι έχουμε, λοιπόν, τώρα; Την Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε, στην πρώτη σεζόν του Ιταλού στην Αγγλία, να απολαμβάνει την κορυφή και να μην αισθάνεται τον παγωμένο αέρα της μοναξιάς. Οι έξι βαθμοί από τη δεύτερη στη βαθμολογία Λίβερπουλ αποτελούν ένα καλό μαξιλαράκι ασφαλείας. Παράλληλα, ο Κόντε έχει να αντιμετωπίσει και ένα, τηρουμένων των αναλογιών, βατό πρόγραμμα, χωρίς μετακινήσεις. Η Τσέλσι αρχίζει από μεθαύριο όταν και υποδέχεται την Μπόρνμουθ, ενώ στη συνέχεια θα φιλοξενήσει τη Στόουκ. Δεν έχει μετακίνηση ούτε στο τρίτο παιχνίδι, καθώς θα αγωνιστεί στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν του Λονδίνου, κόντρα στην Τότεναμ.
Ο Κόντε δείχνει απόλυτα προσγειωμένος παρά τις ένδεκα συνεχόμενες νίκες. Δήλωσε μάλιστα πως τα αποτελέσματα που ώθησαν την ομάδα σε αυτή την πορεία ήταν οι ήττες από τη Λίβερπουλ και την Αρσεναλ: «Συνήθως όταν δεν νικάω σε ένα παιχνίδι είναι δύσκολο να κοιμηθώ. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι ένδεκα νίκες έχουν φέρει στην ομάδα μία θετική πίεση που μας ωθεί να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Είχαμε δύο ήττες και αυτό δεν μας άρεσε. Ετσι, προσπαθήσαμε να βρούμε τις σωστές λύσεις και να εξηγήσουμε πώς ακριβώς συνέβησαν αυτά τα αποτελέσματα. Πάντα θέλεις να ελπίζεις ότι όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα» είπε ο ιταλός τεχνικός.
Χαρούμενα Χριστούγεννα μπορούν να γιορτάσουν και στη μία πλευρά του Στάνλεϊ Παρκ, το πάρκο που χωρίζει το Ανφιλντ από το Γκούντισον Παρκ. Ιδιαίτερα μετά τη νίκη της Λίβερπουλ επί της Εβερτον την περασμένη Δευτέρα, στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Η Λίβερπουλ, του Γιούργκεν Κλοπ, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και χωρίς αμφιβολία μπορεί να ονειρεύεται ένα καλό δώρο από τον Αϊ-Βασίλη τις ημέρες των εορτών. Υποδέχεται τη Στόουκ την Τρίτη, αλλά το μεγάλο παιχνίδι είναι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν το Ανφιλντ θα ντυθεί στα γιορτινά για το ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι. Δύο ημέρες αργότερα ακολουθεί το τρίτο ματς, στην έδρα της Σάντερλαντ. Ενα θέμα που απασχόλησε τον Κλοπ ήταν η αντίδραση της ομάδας στο δυνατό παιχνίδι του αντιπάλου. Το βίωσε στο παιχνίδι με την Εβερτον και μάλιστα σημείωσε πως θα πρέπει να δουλέψουν πάνω σε αυτό: «Αρχικά δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Χρειαστήκαμε χρόνο. Πιστεύω όμως πως θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και η ομάδα να είναι έτοιμη να αντιδρά πιο άμεσα» είπε ο γερμανός τεχνικός.
Με την επιστροφή στις νίκες (δύο συνεχόμενες) για τη Μάντσεστερ Σίτι επανήλθε και η ηρεμία στο Ετιχαντ. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα αυτές τις ημέρες ώστε να διατηρήσει «φρέσκια» μία ομάδα που αγωνίστηκε με αρκετές απουσίες στα τελευταία παιχνίδια. Η αρχή θα γίνει αύριο στην έδρα της Χαλ, με τον Αγουέρο να είναι και πάλι εκτός λόγω τιμωρίας και τον Γκιντογκάν τραυματία. Ο καταλανός τεχνικός μπορεί να υπολογίζει όμως στον πολύτιμο Φερναντίνιο, ο οποίος εξέτισε την ποινή του και επιστρέφει στη δράση. Μετά τη Χαλ η Μάντσεστερ Σίτι θα πάει στο Λίβερπουλ και στις 2/1 θα υποδεχθεί την Μπέρνλι.

Οι άλλοι
Βενγκέρ, Ποτσετίνο και Μουρίνιο

Οι δύο συνεχόμενες ήττες απομάκρυναν την Αρσεναλ από την κορυφή. Οι εννέα βαθμοί της διαφοράς από την Τσέλσι φαντάζουν αρκετοί και ο Αρσέν Βενγκέρ έδωσε ήδη το σύνθημα για ανάκαμψη. Η Αρσεναλ φιλοξενεί αύριο την πάντα επικίνδυνη Γουέστ Μπρομ και ακολουθεί η επίσης εντός έδρας αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας. Ο μίνι μαραθώνιος ολοκληρώνεται στις 3/1 με το ταξίδι στη νότια ακτή της Αγγλίας για το παιχνίδι με την Μπόρνμουθ.
Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο μεταξύ, αρχίζουν την προσπάθεια για να μειώσουν τη διαφορά από την κορυφή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μετακινήσεις για την ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και θεωρείται πιο «βατό» για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Η Τότεναμ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Σαουθάμπτον και τη Γουότφορντ, ενώ με το νέο έτος θα υποδεχθεί την Τσέλσι. Οσο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, περιμένει Σάντερλαντ και Μίντλεσμπρο, ενώ θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για το ματς με τη Γουέστ Χαμ (2/1).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.