Πληρώνετε με κάρτες για να μειωθούν οι φόροι

Νέα πολιτική ρότα με υποσχέσεις για μειώσεις φορολογικών βαρών όσο υπερκαλύπτονται οι στόχοι του Μνημονίου, αυξάνονται τα έσοδα και ειδικά ο ΦΠΑ χαράσσει η κυβέρνηση Τσίπρα για τη διετία 2017 - 2018.

Νέα πολιτική ρότα με υποσχέσεις για μειώσεις φορολογικών βαρών όσο υπερκαλύπτονται οι στόχοι του Μνημονίου, αυξάνονται τα έσοδα και ειδικά ο ΦΠΑ χαράσσει η κυβέρνηση Τσίπρα για τη διετία 2017 – 2018.
Μετά τη διανομή του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και το «πάγωμα» της αύξησης συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, το οικονομικό επιτελείο ζητά από τους δανειστές να επανεξετάσουν όλους τους συντελεστές εισπραξιμότητας των φόρων καθώς η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Και αυτό για να σταματήσουν την πίεση για λήψη νέων μέτρων και να δουν τι περιθώρια ελαφρύνσεων μπορεί να υπάρξουν με τη λήξη του προγράμματος.
Το πλαστικό χρήμα


Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πολιτική πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία βρέθηκε σε αμήχανη (τουλάχιστον) θέση στο θέμα της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και να της αφαιρέσει επιχειρήματα ότι μόνο με τη ΝΔ θα μειωθούν οι φόροι.
Το κλειδί για τη στάση της κυβέρνησης και τις ριψοκίνδυνες αποφάσεις για χαλάρωση είναι η ροή των εσόδων που αυξάνονται μήνα με τον μήνα. Η εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος που επεκτείνεται στις συναλλαγές –αρχικά λόγω των capital controls, εν συνεχεία μέσω της προώθησής τους από τις τράπεζες και τα συστήματα e-πληρωμών και τώρα διά της σύνδεσης των συναλλαγών με το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου –έχει δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα από ΦΠΑ.
Οπως διαπιστώνει με επίσημα στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα: «Η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015 δικαιολογεί αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 0,6-0,9 δισ. ευρώ έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016 τα έσοδα ΦΠΑ αυξήθηκαν θεαματικά σε ετήσια βάση κατά 8,5%, 18% και 15,9%, αντίστοιχα».
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν βάσιμα ότι το 2017 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να υπάρξει και αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Οσο κάποιοι επαγγελματίες έχουν έσοδα που έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά δεν μπορούν να αποφύγουν να εμφανίσουν και τα ανάλογα εισοδήματα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα δωμάτια και οι ξενώνες που ενοικιάζονται μέσω AirBNB και οι εισπράξεις γίνονται μέσω Paypall, ακόμη και τα κόμιστρα που εισπράττουν οι οδηγοί ταξί που είναι συνδεδεμένοι με το Taxibeat αφού η πληρωμή τους γίνεται μέσω πιστωτικών καρτών.
Οπως εξηγεί η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου το κλίμα στην οικονομία θα βελτιώνεται καθώς το 2017 δεν έχει νέους φόρους. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές, δεν υπάρχουν άλλα φορολογικά μέτρα και ο στόχος είναι όλα να κυλήσουν ήρεμα χωρίς εκπλήξεις και νέες επιβαρύνσεις.
Παράλληλα, η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις με τους δανειστές για τα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών που μπορεί να δημιουργηθούν όσο αυξάνονται τα έσοδα από ΦΠΑ και το εισόδημα.
Η πολιτική κατεύθυνση που υπάρχει είναι:

1.
Οσο αυξάνονται τα έσοδα από ΦΠΑ να μειώνονται οι συντελεστές.

2.
Οσο αυξάνονται τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος να μειώνεται η συνολική επιβάρυνση για τους εργαζομένους και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που διαμαρτύρονται για τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Οι τρεις δεσμεύσεις


Προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε ήδη για τρεις κινήσεις.

1.
Ο «κόφτης» στις δαπάνες. Με εγκύκλιο του Γιώργου Χουλιαράκη για το 2017 μένουν διαθέσιμα για όλους τους φορείς του Δημοσίου μόνο το 90% των εγκεκριμένων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό.

2.
Η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων σε ανεξάρτητο Οργανισμό Είσπραξης των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος (στα πρότυπα του IRS).
Σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη αποφασίστηκε να υπάρξει ένας κανονισμός – πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες, το πεδίο δράσης, το περίγραμμα των ελέγχων και τις οδούς συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών.

3.
Η αναβάθμιση και η στελέχωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου το οποίο με την ανεξάρτητη λειτουργία του και διά των εκθέσεών του θα παρεμβαίνει σε κρίσιμα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής –από την πορεία του προϋπολογισμού, τη σύνταξη μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την υπόδειξη μέτρων και πολιτικών έως τη διαχείριση του δημοσίου χρέους.
Και τα τρία αυτά ζητήματα σε συνδυασμό με την επιλογή των προσώπων που θα πλαισιώσουν τον κ. Γιώργο Πιτσιλή στην Οργανισμό Εσόδων αποτελούν βασικό κορμό των προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ως τα μέσα Ιανουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.