Η αποχώρηση…
  • Την περασμένη Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό αποκάλυψε το σχέδιο αποχώρησης από το ευρώ που περιέγραψε σε αυτόν και στον Γιώργο Ζανιά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περίφημο υπόγειο του ξενοδοχείου Βρότσλαβ της Πολωνίας.
  • Οπως είπε, το σχέδιο προέβλεπε περιορισμό της ανάληψης μετρητών σε 8 ευρώ την ημέρα (δηλαδή περί τα 250 ευρώ τον μήνα) και αυτό αφορούσε σφραγισμένα ευρώ. Δηλαδή ελληνικά ευρώ που θα είχαν αξία εντός της χώρας και η ισοτιμία τους με τα «κανονικά» θα διαμορφωνόταν ελεύθερα από την αγορά.
  • Η στήλη πληροφορείται ότι όσον αφορά τις καταθέσεις το σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών προέβλεπε επίσης ότι μόνο τα πρώτα 3.000 ευρώ των καταθέσεων θα μετατρέπονταν με σχέση ένα προς ένα με τα κανονικά ευρώ. Τα υπόλοιπα θα ήταν σφραγισμένα και η ισοτιμία τους θα διαμορφωνόταν ελεύθερα. Δηλαδή θα πληθωρίζονταν!
…και το σχέδιο
  • Πάντως οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Σόιμπλε πάντα έχει ένα σχέδιο, ποτέ δεν κινείται έτσι. Μάλιστα αναφέρουν ότι το 1987-88 είχε ζητήσει από τον τότε γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να εκπονήσει ένα σχέδιο σε περίπτωση πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, για να εισπράξει χλευαστικό σχόλιο από τον Κολ.
  • Επέμενε όμως και το εκπόνησε. Ηταν αυτό που εφαρμόστηκε το 1989, μετά την πτώση του Τείχους για τη συνένωση των δύο Γερμανιών. Ανατριχιαστική ιστορία που θυμίζει τον Εμπενίζερ Σκρουτζ στο «Πνεύμα των Χριστουγέννων» του Καρόλου Ντίκενς, μέρες που είναι…
Αντεπίθεση
  • Αν έκανε προεκλογική εκστρατεία για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η κεντρική του υπόσχεση θα ήταν η αναβάθμισή της, λένε όσοι τον ξέρουν καλά. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη,ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε τα ηνία της ΕΕΤ.
  • Είναι η πρώτη φορά που μη πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας καταλαμβάνει αυτή τη θέση με πλήρη θητεία. Είχε προηγηθεί ο Γιάννης Κωστόπουλος της Alpha Bank ως μεταβατικός.
  • Ο γνωστός για το επικοινωνιακό του χάρισμα έμπειρος τραπεζίτης αναμένεται να αναβαθμίσει τον ρόλο της ΕΕΤ, η οποία τα χρόνια της κρίσης μίκρυνε, χάνοντας πολλά μέλη λόγω των συγχωνεύσεων. Η τοποθέτησή του, όπως λένε στην αγορά, σηματοδοτεί την αρχή της αντεπίθεσης, όχι μόνο για την ίδια την Ενωση αλλά για τον κλάδο συνολικά.
Απειλή
  • H ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου υποχωρεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια και το 2016 εκτιμάται ότι θα κλείσει στους 105.000 τόνους έναντι 144.000 τόνων το 2008. Αντιθέτως, η παραγωγή των τουρκικών ιχθυοκαλλιεργειών καλπάζει και φέτος θα φτάσει τους 130.000 τόνους, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με 10 χρόνια πριν.
  • Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι οι Τούρκοι πουλάνε ως και 20% κάτω τα ψάρια τους στις ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με τα ελληνικά, καθιστώντας τα τελευταία μη ανταγωνιστικά, και οδηγούν τις ελληνικές εξαγωγές σε πτώση, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, σε προνομιακές μέχρι πρότινος αγορές για εμάς, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ