Πού οδηγεί το νέο πλήγμα

Ενα ισχυρό πλήγμα στην ανοικτή και φιλελεύθερη δημοκρατία των ευρωπαϊκών χωρών αποτέλεσε η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο,

Ενα ισχυρό πλήγμα στην ανοικτή και φιλελεύθερη δημοκρατία των ευρωπαϊκών χωρών αποτέλεσε η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας ακόμη μία φορά ότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των ακραίων ισλαμιστών, όπως άλλωστε είχε συμβεί προηγουμένως στο Παρίσι, στη Μαδρίτη, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και αλλού. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχύονται έτσι, σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο στην Ευρώπη, οι ακροδεξιές δυνάμεις του λαϊκισμού και του ρατσιστικού μίσους, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του αυριανού πολιτικού σκηνικού. Παράλληλα οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στην Τουρκία δημιουργούν ένα κλίμα πρόσθετης επικίνδυνης αποσταθεροποίησης σε μια ούτως ή άλλως έντονα αποσταθεροποιημένη περιοχή, αποδεικνύοντας ότι οι σαρωτικές διώξεις και ο απηνής πόλεμος κατά πάντων αντί να επιφέρουν την ομαλότητα καταλήγουν στην ένοπλη αντίδραση από τον ανταρτοπόλεμο στα βουνά έως τις τρομοκρατικές ενέργειες στις πόλεις.
Αυτό είναι λοιπόν το ζοφερό κλίμα μέσα στο οποίο μας εγκαταλείπει το 2016 δημιουργώντας παράλληλα πολλά ερωτήματα για τις επιπτώσεις που κληρονομεί στη νέα χρονιά. Διότι, πέρα από την έκρηξη της βίας, υπάρχουν και οι νέες άδηλες προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, με κορυφαία φυσικά την ανάληψη της προεδρίας της ισχυρότερης χώρας του κόσμου από ένα άτομο που όχι μόνο στερείται παντελούς πολιτικής εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα αλλά εμφορείται και από ακραίες ιδέες, σε όλους του τομείς, οι οποίες θα επηρεάσουν και τον υπόλοιπο κόσμο. Εναν κόσμο ο οποίος ήδη βρίσκεται σε τεράστια αναταραχή και έχει απόλυτη ανάγκη από μια ευρύτερη συνεννόηση για την επίλυση των κρισίμων εκκρεμοτήτων. Και είναι βέβαιο ότι ακραίες απόψεις και αντιλήψεις δεν μπορούν να οδηγήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, όταν μάλιστα έχουν κλονισθεί όλες οι σταθερές που είχαν επικρατήσει την μεταπολεμική περίοδο, με κορυφαία την κρίση επιβίωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Ηδη παρατηρούνται ανατροπές στις κλασικές συμμαχίες, όπως η συνεννόηση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν η οποία έχει μια σαφή αντιευρωπαϊκή και αντιαμερικανική χροιά, δίνοντας έτσι ένα ανέλπιστο στήριγμα στον Ασαντ της Συρίας τις παραμονές της αλλαγής σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ενώ η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το περιώνυμο Βrexit τον ερχόμενο Μάρτιο θα οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ενότητας, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και όλα αυτά, υπό τη δαμόκλειο σπάθη και νέων τυφλών τρομοκρατικών κτυπημάτων τα οποία, όπως αποδεικνύεται, είναι τελικά αδύνατο να προβλεφθούν (παρά τις καταβαλλόμενες προσπάθειες) και θα συνεχίζονται όσο δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα αίτια τα οποία τα προκαλούν. Τη στιγμή μάλιστα που είναι βέβαιο ότι η αντιμετώπιση των αιτίων αυτών δεν μπορεί να γίνει με την επιβολή ακραίων θέσεων, που οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.