Χειροποίητα, ξύλινα παιχνίδια που σέβονται το περιβάλλον και τη δημιουργικότητα των παιδιών κατασκευάζονται στην Κρήτη αλλά ταξιδεύουν ως τη Νέα Ζηλανδία. Ο Χοσέ Ναβάρο και η Αθηνά Δουκάκη είναι οι δημιουργοί του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου (The Wandering Workshop), ενός εργαστηρίου ξύλινων παιχνιδιών με έδρα τα Χανιά, στην Κρήτη, το οποίο μέσα σε τρία χρόνια έχει επεκταθεί σε όλον τον κόσμο και στοχεύει στην κατάκτηση και άλλων χωρών.

Η ιστορία του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου ξεκίνησε με τη μορφή σκίτσων, κολάζ και λέξεων σε σημειωματάρια κάπου ανάμεσα στη Βαρκελώνη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Βρήκε την έκφρασή του μέσα από μια συλλογή ξύλινωνπαιχνιδιών, υψηλής ποιότητας και αισθητικής, από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον που έχουν μια ιστορία να πουν. Τα παιχνίδια του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου μεταφέρουν το παιχνίδι κάπου μεταξύ γης, ουρανού και θάλασσας με μέσο περιπλάνησης τη φαντασία.

Ενα όνειρο παίρνει μορφή


Ο Χοσέ δουλεύει το ξύλο με τελειομανία και είναι ένας γνήσια αισιόδοξος παιχνιδοποιός. Σπούδασε γλυπτική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Μαδρίτη και ειδικεύθηκε στη συντήρηση έργων γλυπτικής. Εργάστηκε στον χώρο της συντήρησης έργων τέχνης στη Βαρκελώνη και ως σχεδιαστής σε ανασκαφές στα νησιά των Κυκλάδων για κάποια χρόνια. Το Περιπλανώμενο Εργαστήρι είναι γι’ αυτόν ένα όνειρο που παίρνει μορφή στον πάγκο εργασίας του, μέσα από τον σχεδιασμό και την παραγωγή προσεγμένων ποιοτικά ξύλινων παιχνιδιών που δεν προϋποθέτουν έναν μοναδικό, σωστό τρόπο παιξίματος.
Η Αθηνά είναι πεισματικά ονειροπόλα. Αγαπάει να μαζεύει λέξεις στο χαρτί, εικόνες και χρώματα στο τετράδιό της και με αυτά να φτιάχνει φανταστικές ιστορίες. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα και ειδικεύθηκε στην Προϊστορική Αρχαιολογία στη Θεσσαλονίκη και στη Βαρκελώνη. Εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές στα νησιά των Κυκλάδων. Η ιστορία του εργαστηρίου, όπως ανέφερε η Αθηνά Δουκάκη, «βρίσκεται πίσω το 2013 στην Ιο, όταν δημοσιεύσαμε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου και ξεκινήσαμε τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Είχε βέβαια προηγηθεί ένα μακρύ διάστημα προετοιμασίας σε διαφορετικά επίπεδα. Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε τα πρώτα μας παιχνίδια, σχεδιάσαμε τον λογότυπό μας, κάναμε τη φωτογράφιση και κατασκευάσαμε οι ίδιοι την ιστοσελίδα μας. Ηταν μια μακρά και άκρως διδακτική διαδικασία, περνώντας από την οποία ξανά και ξανά μπορούμε να πούμε ότι μας επιτρέπει να είμαστε αυτάρκεις σε μια σειρά από διαφορετικά στάδια της σύνθετης δημιουργικής διαδικασίας. Αυτή η μεγάλη επένδυση χρόνου επέτρεψε στα πρώτα μας βήματα να ξεκινήσουμε χωρίς να απαιτείται μεγάλη επένδυση χρημάτων».
Τα προϊόντα που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν οι δημιουργοί του εργαστηρίου είναι ξύλινα χειροποίητα παιχνίδια τα οποία παράγονται σε μικρή κλίμακα, με σεβασμό στο περιβάλλον και με μεγάλη προσοχή στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες και στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Χρησιμοποιούν οξιά ευρωπαϊκής προέλευσης και τα υδατοδιαλυτά χρώματα, η κόλλα, το βερνίκι και το φυσικό κερί μέλισσας που χρησιμοποιούν φέρουν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ΕΝ71.3 για την ασφάλεια στα παιχνίδια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ