Η Nokia κατηγορεί την Apple για κλοπή 32 ευρεσιτεχνιών

Αγωγές σε τρία δικαστήρια στη Γερμανία και ένα στο Τέξας των ΗΠΑ κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη η Nokia κατά της Apple.

Αγωγές σε τρία δικαστήρια στη Γερμανία και ένα στο Τέξας των ΗΠΑ κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη η Nokia κατά της Apple. Η φινλανδική εταιρεία κατηγορεί την αμερικανική για κλοπή 32 ευρεσιτεχνιών της σε τομείς όπως είναι οι οθόνες προβολής, το λογισμικό, οι κεραίες, οι ημιαγωγοί ή η κωδικοποίηση εικόνας (video).
Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, η Apple κατέθεσε προσφυγή κατά των Acacia Research και Conversant Intellectual Property Management με την κατηγορία ότι είχαν συνωμοτήσει με τη Nokia για να αποσπάσουν χρήματα από την κατασκευάστρια των ευπώλητων iPhone, iPad και iPod. «Από το 2011 που συμφώνησε να αγοράσει κάποιες πατέντες από το χαρτοφυλάκιο της Nokia Technologies, η Apple αρνήθηκε σημαντικές προσφορές που της υπέβαλε η Nokia προκειμένου να νομιμοποιήσει τις χρήσεις πολλών καινοτομιών της που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα της Apple» αναφέρει η φινλανδική εταιρεία.
Δικαστικές μάχες


Νωρίτερα, από το 2009 έως το 2011 οι δύο εταιρείες είχαν εμπλακεί σε σειρά δικαστικών μαχών για τις ευρεσιτεχνίες που χρησιμοποιούσαν στις συσκευές κινητών τηλεφώνων που κατασκεύαζαν. Την περίοδο εκείνη η Nokia ήταν ακόμα η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο και τότε άρχισε να χάνει τάχιστα έδαφος στην αγορά εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του iPhone της Apple αλλά και της απόφασης της φινλανδικής εταιρείας να μην επενδύσει το μέλλον της στα έξυπνα κινητά –πίστευε ότι αρκούσε να προμηθεύει τις τεράστιες αγορές της Ασίας με συμβατικές συσκευές. Επιπλέον η Nokia έχασε και την κατηγορία των φθηνών τηλεφώνων λόγω του ανταγωνισμού με κινέζους κατασκευαστές, όπως είναι η ZTE και Huawei.
Η διαμάχη έληξε με την Apple να καταβάλει εφάπαξ στη Nokia μια αποζημίωση (δεν έχει καθοριστεί το ύψος της) και με την υποχρέωση να προχωρήσει και σε άλλες πληρωμές για τη χρήση τεχνολογιών της Nokia. Το 2014 η φινλανδική εταιρεία πούλησε τον κλάδο κινητών τηλεφώνων της στην αμερικανική Microsoft.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.