Η αγορά των ΗΠΑ το 2016 αντιπροσωπεύει στον ενοποιημένο ισολογισμό της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν το 50% των βασικών οικονομικών μεγεθών, δηλαδή τζίρο, κέρδη ebitda και καθαρή κερδοφορία.
Το 2017 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ενισχύοντας περαιτέρω τα μεγέθη της εταιρείας, καθώς η Φλόριδα (Μαϊάμι), περιοχή δράσης της ελληνικής βιομηχανίας, εμφανίζει προοπτικές αύξησης της ζήτησης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» στελέχη της εταιρείας, παρά την αύξηση των παραγγελιών τα τέσσερα τελευταία χρόνια η ζήτηση στη Φλόριδα παραμένει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Η διαφορά όμως είναι ότι σήμερα η Φλόριδα έχει διπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα εγκαθίστανται στην περιοχή 1.000 άτομα.
Η αύξηση της ζήτησης
Είτε από τον Νότο, που έρχονται για εξεύρεση εργασίας, είτε από τον Βορρά –κυρίως συνταξιούχοι –που επιλέγουν την εσωτερική μετοίκηση λόγω του καιρού.
Η πραγματικότητα αυτή, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Τιτάν, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για υποδομές, τουλάχιστον στην ιδιωτική οικοδομή.
Βεβαίως, υπάρχει και η προοπτική της νέας διακυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί προεκλογικά αύξηση των δαπανών για δημόσια έργα. Και άλλοι πρόεδροι το είχαν υποσχεθεί αυτό αλλά δεν το υλοποίησαν. Η αλήθεια είναι ότι αρκετές υποδομές στις ΗΠΑ είναι πεπαλαιωμένες. Για παράδειγμα, το αεροδρόμιο του Μαϊάμι δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας. Εν πάση περιπτώσει, τα στελέχη της Τιτάν δεν στηρίζουν τις θετικές προβλέψεις τους για τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο αν πραγματοποιηθεί θα λειτουργήσει ως bonus για την ελληνική εταιρεία.
Αντιθέτως με τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα οι προοπτικές για παραγγελίες τσιμέντου είναι δυσοίωνες. Η ιδιωτική οικοδομή, λόγω των φόρων και της αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, έχει καταρρεύσει. Παράλληλα, η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων την άνοιξη του 2017 θα σημάνει και το τέλος των δημοσίων έργων.
Από την παραγωγή στην Ελλάδα τα 3/4 εξάγονται και έτσι αντισταθμίζεται η μείωση της εγχώριας ζήτησης που έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960. H Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 6% του συνολικού τζίρου και των ebitda στον ισολογισμό της Τιτάν.
Σχετικά με τις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, τα στελέχη της Τιτάν εκτιμούν ότι στα Βαλκάνια αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις, στην Αίγυπτο η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας έχει καταστήσει την τιμή σε ευρώ ιδιαίτερα χαμηλή ενώ στη Βραζιλία η πρόσφατη εξαγορά, όπως ειπώθηκε, έγινε ενσυνείδητα σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ωστόσο προβλέπεται ανάκαμψη της ζήτησης από το 2018.
Αύξηση τζίρου
Σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία εκμεταλλεύεται μόνο το 65% της παραγωγικής της δυναμικότητας. Ετσι, τυχόν αύξηση της ζήτησης και αύξησης του τζίρου θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην κερδοφορία της επιχείρησης.
Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας θα υποχωρήσει εφέτος κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της Τιτάν στην πρόσφατη παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών «Η μείωση του δανεισμού δεν αποτελεί προτεραιότητα για εμάς», καθώς τα 600 εκατ. είναι χαμηλού επιτοκίου και προέρχονται από δύο ομολογιακά δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2021 αντίστοιχα.
Στο 9μηνο του 2016 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Τιτάν» κατέγραψε αύξηση 9,2% σε σχέση με το 9μηνο του 2015 και τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 24,1%.
Μάλιστα, τα κέρδη ebitda του 9μηνου του 2016 (205 εκατ. ευρώ) άγγιξαν το σύνολο των κερδών ebitda (216 εκατ. ευρώ) του 2015. Επίσης, τα καθαρά κέρδη, επηρεασμένα θετικά από την αναγνώριση πρόσθετων φορολογικών απαιτήσεων από ζημίες παρελθουσών χρήσεων στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν στα 122 εκατ. ευρώ έναντι 36,2 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2015. Η οικογένεια Κανελλόπουλου – Παπαλεξόπουλου ελέγχει το 51% της εταιρείας, 40% βρίσκεται στα χέρια ξένων θεσμικών και το υπόλοιπο 9% σε έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ