Ενα μεγάλο ευχαριστώ

Η απουσία των «Νέων» από τα περίπτερα και η περιορισμένη ύλη των ηλεκτρονικών σελίδων του ΔΟΛ προκάλεσε

Η απουσία των «Νέων» από τα περίπτερα και η περιορισμένη ύλη των ηλεκτρονικών σελίδων του ΔΟΛ προκάλεσε εύλογη ανησυχία στο ευρύ αναγνωστικό κοινό όλης της Ελλάδας. Από παντού έρχονταν μηνύματα συμπαράστασης, αλλά και αγωνίας για τη συνέχιση των εκδόσεων και της συνεχούς λειτουργίας των ηλεκτρονικών σελίδων. Τα μηνύματα ήταν όντως συγκινητικά και έδειχναν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα έντυπα, αλλά και στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν και περνούν οι συντάκτες και το προσωπικό.
***
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το πως φτάσαμε ως εδώ. Δεν είναι όμως ώρα για καταλογισμό ευθυνών ούτε για μνημόσυνα. Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε φίλους και συναδέλφους για την υποστήριξη τους. Ακόμα και για αυτούς που έως πρότινος έβγαζαν χολή στοχοποιώντας συλλήβδην δημοσιογράφους,«Νέα και Βήμα» ως άντρο της διαπλοκής και σήμερα μιλούν για πλήγμα στη δημοκρατία. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι πράγματι η μάχη για την ελευθερία, τον πλουραλισμό στην ενημέρωση ,για περισσότερη δημοκρατία εν τέλει δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Όσοι αντέχουμε (και να ξέρετε ότι αντέχουμε πολλοί) θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες. Γιατί όταν κλείνει μια εφημερίδα, η ενημέρωση και η δημοκρατία γίνονται φτωχότερες.

***

Πώς ο Τσίπρας εξορκίζει τις εκλογές

Με υποσχέσεις για παροχές, με ολίγον τσαμπουκά και με την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων ότι έρχονται καλύτερες ημέρες ο Αλ. Τσίπρας και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου ξορκίζουν καθημερινώς τις εκλογές. Λέει για παράδειγμα ότι κλείνει η αξιολόγηση, ρυθμίζεται το χρέος και η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Τα λέει συνεχώς που ακόμα και ο ίδιος τα πιστεύει. Και αφήνει τον Ευ. Τσακαλώτο αργότερα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, είτε με επιστολές μετανοίας προς τους δανειστές, είτε με συγγνώμες στις διάφορες τηλεδιασκέψεις και στα Eurogroup. Οσον αφορά τον τσαμπουκά, δεν τον έδειξε μόνον όταν αντιμετώπισε τις τηλεοπτικές κάμερες στην Κρήτη, αλλά και στις ομιλίες του (σε προστατευόμενο περιβάλλον) ανά την Ελλάδα. Λέει, για παράδειγμα πως δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν και θα κάνει ότι θέλει τα λεφτά από τα πλεονάσματα. Και νομίζει ότι οι ξένοι φοβήθηκαν: Για τις παροχές, τάζει γενικώς. Έταξε στη Νίσυρο, έταξε στη Θράκη, έταξε από το βήμα της Βουλής. Από την Κρήτη (όπου οι αγρότες δεν του επιφύλαξαν και την καλύτερη των υποδοχών) ο κ. Τσίπρας έταξε το 50% των κονδυλίων που αντιστοιχούν στην Κρήτη από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν στο Λασίθι.
Ιδού η Ρόδος…
Αντιθέτως ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το 2017 θα είναι μια εκλογική χρονιά. Ηδη αρχίζει να κινείται ωσάν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Πάρτε για παράδειγμα την επικείμενη επίσκεψή του στην Κω. Επέλεξε την Κω μάλλον επειδή ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να πάει εκεί (όταν επισκέφθηκε την Νίσυρο), επειδή οι συνεργάτες του τον είχαν συμβουλέψει ότι εάν πάει στην Κω, τότε πάει σε εχθρικό έδαφος. Οχι μόνον ο Κυριάκος θα πάει στην Κω, αλλά θα διανυκτερεύσει εκεί και ίσως να πεταχτεί και στη Ψέριμο ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να πάει και στη Ρόδο, όπου εκεί να δείτε «εχθρικό έδαφος» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο λόγος δεν τους έχει εξαιρέσει από το μειωμένο ΦΠΑ και ολόκληρο το νησί… βράζει. Τόσο που οι τρεις συριζαίοι βουλευτές της Δωδεκανήσου μάλλον θα το σκεφτούν καλά πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννα στην εκλογική τους περιφέρεια.
Η επαναστατική Αριστερά
Επιβεβαιώνω πως έως τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε στείλει την περιβόητη «δήλωση μετανοίας» στους θεσμούς. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν πως από την ποιότητα των δεσμεύσεων του υπουργού θα εξαρτιόταν το εάν θα έλιωναν οι πάγοι με τη Γερμανία και το εάν θα ξεπαγώσουν και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πάντως συνεργάτες του Ευκλείδη δεν ήθελαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο της δήλωσης και το βαθμό δέσμευσης της κυβέρνησης ότι πλέον δεν θα κάνει βήμα χωρίς να ρωτά τους θεσμούς (το Βερολίνο). Σκέτη επανάσταση λοιπόν !!!! Η οποία συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον εξής επαναστατικό τρόπο: «Στείλατε την επιστολή Τσακαλώτου;», ρωτούσαν αρμοδίως οι δημοσιογράφοι. Και η απάντηση; «Μην μας ζαλίζετε, περιμένουν 80 δημοσιογράφοι Ελληνες και ξένοι και μόλις σταλεί θα σας ενημερώσουμε με e-mail»
Το τσεκούρι του πολέμου
Αγνωστοι πέταξαν μαύρη μπογιά και άφησαν και ένα μεταχειρισμένο τσεκούρι μπροστά στην (θωρακισμένη) πόρτα του γραφείου του Δημ. Μάρδα και έριξαν φέιγ βολάν που έγραφαν «Μπάτσε υπουργέ ξεθάψαμε το τσεκούρι του πολέμου». Ολα αυτά έγιναν στο γραφείο του πρώην υπουργού στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με τον κ. Μάρδα να το διασκεδάζει, λέγοντάς ότι…. «τους ξεγέλασα». Πρώτον, όπως έλεγε, δεν είναι πια υπουργός, συνεπώς τι είναι αυτό που έγραψαν «μπάτσε υπουργέ», μάλλον θα το προόριζαν σε άλλον (!) και δεύτερον το τσεκούρι το εξέλαβε ως… δώρο για να το δωρίσει και αυτός με τη σειρά του στην Ορειβατική Ομάδα Ολύμπου. Ούτε την αστυνομία ειδοποίησε, ούτε, λέει, ανησύχησε. Οχι θα κάτσει θα σκάσει.
Η κάρτα του Βαγγέλα
Κάποιοι στο ΑΠΕ τρολάρουν τρελά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το πρακτορείο ανάρτησε χθες είδηση που σχολιάζει τη Χριστουγεννιάτικη κάρτα που απέστειλε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζοντας την ως την «πιο ευρηματική Χριστουγεννιάτικη κάρτα πολιτικού». Μάλιστα ο συντάκτης της είδησης του Αθηναϊκού Πρακτορείου εκθειάζει τον Γιάννη Φετάνη «εθελοντή» στην επικοινωνιακή ομάδα του πρώην προέδρου της ΝΔ που σχεδίασε την κάρτα. «Ο Γιάννης Φετάνης, πραγματικά έκλεψε την παράσταση, δημιουργώντας μία κάρτα που απεικονίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με γελοιογραφικά στοιχεία, με το μουστάκι του (σήμα κατατεθέν του Βαγγέλα), με σκούφο του Αι Βασίλη να εύχεται «Καλά Χριστούγεννα με χαμόγελα και αισιοδοξία». Ωστόσο το ίδιο το ΑΠΕ είχε εκθειάσει ξανά τον εθελοντή το προηγούμενο Πάσχα όταν είχε σχολιάσει ξανά την πασχαλινή κάρτα ευχών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Ο Γιάννης Φετάνης, πραγματικά έκλεψε την παράσταση, δημιουργώντας μία κάρτα που απεικονίζει το Βαγγέλη Μεϊμαράκη με γελοιογραφικά στοιχεία, συνδυασμένα με ένα κόκκινο αυγό», ανέφερε η τότε είδηση. Το πρακτορείο είτε τρολάρει τον Βαγγέλα είτε κάνει promotion στον Φετάνη, είτε και τα δυο.
Ο Γιάννης για το Νίκο
«Ο Νίκος διαθέτει όλα τα προσόντα για τη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς». Αυτό ανέφερε σε έμπιστο συνομιλητή του ο Γιάννης Στουρνάρας όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διοικητικές εξελίξεις στη Τράπεζα Πειραιώς και ειδικά για το εάν ο Νίκος Καραμούζης θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία του πιστωτικού ιδρύματος που τους τελευταίους πολλούς μήνες δεν διαθέτει Διευθύνοντα Σύμβουλο. Προς Θεού η αναφορά Στουρνάρα δεν δείχνει πρόθεση τοποθέτησης του πολύπειρου Νίκου Καραμούζη στη θέση αυτή. Απλά δείχνει πως ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει την αξία, την εμπειρία και τα προσόντα του προέδρου της Eurobank. Άλλωστε ο ίδιος ο Καραμούζης έχει δημοσίως και επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του CEO της Πειραιώς, για την οποία κάποιοι τονίζουν με νόημα πως είναι αρκετά μεγάλος σε ηλικία για να την καταλάβει…Πάντως δεν είναι μόνον οι αναφορές Στουρνάρα που αναγνωρίζουν την ιστορία του προέδρου της Eurobank. Και τα μέλη της Διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τίμησαν τον Νίκο Καραμούζη αναθέτοντας του την προεδρία της Ένωσης η οποία για όσους δεν γνωρίζουν μετρά 89 έτη ζωής !!!
Βροχή τα ρουσφέτια στη Βουλή
Εχει βομβαρδιστεί η Βουλή με τροπολογίες, τόσες που ορισμένοι πλέον (όπως «Το Ποτάμι») κάνουν ανοιχτά πλέον κουβέντα για ρουσφετο-τροπολογίες. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Συνολικά, σε επτά ημέρες (από 15/12 έως 21/12) έχουν γίνει αποδεκτές 70 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες. Πολλές από αυτές εγκρίθηκαν, χωρίς οι βουλευτές να γνωρίζουν τι περιλαμβάνουν, καθώς οι υπουργοί της εμφάνισαν στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι, αν και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελείται από 17 άρθρα, έχει δεχθεί έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18 υπουργικές τροπολογίες και 20 βουλευτικές. Το ειδικό ενδιαφέρον όμως εντοπίζεται στις βουλευτικές, με την πλειοψηφία τους να εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και ρουσφέτια.
***
Θέλετε ένα παράδειγμα; Οι ρυθμίσεις που προτείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των ποινικών διώξεων αγροτοσυνδικαλιστών, την διαγραφή χρηματικών προστίμων σε δημάρχους και την παράταση του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Ωστόσο, μετά τον θόρυβο, που προκλήθηκε οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Το εκπληκτικό είναι ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το κατήγγειλε ως σκάνδαλο, αλλά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να νομοθετηθεί. Ούτε που τον λαμβάνουν υπόψη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.