Τρόπους σύνδεσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με την προσφυγική κρίση αναζητεί η Οργάνωση Γη και, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, η προσφυγική κρίση παρέχει ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να συνεργαστούν παραγωγικά και να συνυπάρξουν για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, ενώ παράλληλα να τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη μέσω νέων επιχειρηματικών δυνατοτήτων.
Οι συντελεστές της οργάνωσης επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα πρόσφατες κοινωνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, τόσο κερδοσκοπικού όσο και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εμφανίστηκαν με την αύξηση των προσφυγικών ροών και προσφέρουν ευκαιρίες για πολιτιστικές ανταλλαγές, κοινωνική ένταξη, δημιουργία εισοδήματος, ανάπτυξη δεξιοτήτων κ.λπ.
Συμβουλευτική στις επίσημες δομές φιλοξενίας
Οπως λένε, η πρωτοβουλία Earth Refugee «έχει αρχίσει πρόσφατα την εφαρμογή ενός προγράμματος παροχής συμβουλευτικής για την απασχόληση στις επίσημες δομές φιλοξενίας προσφύγων, διδάσκοντας τη συγγραφή βιογραφικού και τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον χώρο εργασίας».
Πρόσφατα εξάλλου η Οργάνωση Γη και η Aephoria.net διοργάνωσαν μια εκδήλωση στον χώρο Γη Κ44 στο Γκάζι όπου παρουσιάστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η Hopestarter «που έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε στον πλανήτη να δωρίσει μετρητά άμεσα για τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και για τον λόγο αυτόν το bitcoin θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των χρημάτων».
Επίσης παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Social Fashion Factory που είναι «ένας συνεταιρισμός σχεδιαστών στην ηθική βιομηχανία της μόδας που παρέχει ένταξη στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα στους πρόσφυγες και στα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η παραγωγή είναι από βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά. Επί του παρόντος, έξι γυναίκες, θύματα εμπορίας trafficking (εμπορίας ανθρώπων), εμπλέκονται στον συνεταιρισμό».
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, έγινε παρουσίαση της Refergon που είναι «μια ICT πλατφόρμα η οποία συνδέει ειδικευμένους πρόσφυγες με εργοδότες και συνδέει ανειδίκευτους πρόσφυγες με ΜΚΟ και προγράμματα κατάρτισης» και της SOLE Greece «που αποτελεί χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να εργαστούν σε ομάδες, να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε άλλο λογισμικό, να ακολουθήσουν μια δραστηριότητα τάξης ή ένα project ή να οδηγηθούν όπου έχουν ενδιαφέρον».
Το camp του Σουνίου
Επιπροσθέτως ένα από τα προγράμματα τα οποία σχεδίασε και υλοποιεί το Earth Refugee είναι το ποδόσφαιρο, ένα άλλο είναι η μουσική εκπαίδευση, ένα διαφορετικό είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι είναι η διαχείριση του camp Σουνίου όπου εκεί, όπως λένε οι συντελεστές της οργάνωσης, «κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, από διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, κατασκευή χώρου για τις γυναίκες, ποδόσφαιρο, εκπαίδευση ανηλίκων-ενηλίκων, βοήθεια σε σχέση με την υπηρεσία ασύλου, ενώ εξασφαλίσαμε ερκοντίσιον για να μπουν στα σπίτια και να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας».
Ακόμη εφαρμόζονται και προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης προσφύγων. Τους δίνουν κάποια απαραίτητα «εργαλεία», όπως να διαμορφώσουν ένα βιογραφικό στα αγγλικά και έναν λογαριασμό στο gmail ενώ τους ενημερώνουν για το πώς λειτουργεί το σύστημα της αγοράς εργασίας. Διότι, όπως λένε, η ανεύρεση εργασίας θα συμβάλει σημαντικά στο ζήτημα της παραμονής τους στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η δημιουργία ενός «χρυσού οδηγού» έτσι ώστε να καταγραφούν προσόντα προσφύγων και να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με εταιρείες. Στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά το ποδόσφαιρο ενημερώνουν τους πρόσφυγες και για παρεμφερή με τον χώρο επαγγέλματα όπως προπονητής, φροντιστής κ.ά.