Έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώσει πρόστιμο άνω των 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας κατέθεσε η Apple. Η γιγαντιαία τεχνολογική εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί αδίκως από τις Βρυξέλλες.
Σημειωτέον ότι και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διαφωνεί με την κοινοτική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις της παραβιάζοντας την εθνική της κυριαρχία.
Η κατασκευάστρια εταιρεία των ευπώλητων iPhone, iPad και iPod κατηγορείται ότι ευνοήθηκε σκανδαλωδώς επί μια ολόκληρη 25ετία από την κυβέρνηση του Δουβλίνου, φορολογούμενη με προκλητικά χαμηλούς συντελεστές που κατά καιρούς έπεφταν στο 1% ακόμα και στο… 0,005%. Τον περασμένο Αύγουστο η ΕΕ αποφάσισε ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές ήταν παράνομες και επέβαλε στον αμερικανικό κολοσσό πρόστιμο-ρεκόρ που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.
Αμέσως η κυβέρνηση του Δουβλίνου δια του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν υπεραμύνθηκε του φορολογικού συστήματος της Ιρλανδίας απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για φορολογική εύνοια στην Apple. «Είναι απλώς αναληθές ότι η Ιρλανδία μεταχειρίστηκε ευνοϊκά την Apple. Οι αντιδράσεις στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σκιαγραφούν σε κάποιες περιπτώσεις μια έωλη και άδικη εικόνα για τις απόψεις της Ιρλανδίας σχετικά με την καταβολή φόρων», είχε σημειώσει μιλώντας στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο ο Νούναν.
Δεν είναι μόνο η Apple ευνοημένη από το φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας. Είναι όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις και δη οι τεχνολογικοί κολοσσοί, που εκμεταλλευόμενοι τη μικρή σχετικά απόσταση της Ιρλανδίας από τις ΗΠΑ (μόλις 4 ώρες με το αεροπλάνο από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ), την υψηλή επαγγελματική εκπαίδευση και εξειδίκευση του ιρλανδικού εργατικού δυναμικού, το γεγονός ότι μητρική γλώσσα των Ιρλανδών είναι η αγγλική, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα των Κελτών (μαζί με την Κύπρο) έχει τον χαμηλότερο εταιρικό συντελεστή φόρου στην ΕΕ: μόλις 12,5%.
Ο βαρύτερα φορολογούμενος
Αίσθηση προκαλούν οι ισχυρισμοί της Apple σε μακροσκελή ανακοίνωσή της που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Παρά το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η συγκεκριμένη εταιρεία φορολογήθηκε με σημαντικά χαμηλότερους συντελεστές και από τον επίσημο 12,5% στην Ιρλανδία, η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι η βαρύτερα φορολογούμενη εταιρεία στον κόσμο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιρλανδία.
Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι κατά μέσον όρο πληρώνει φόρο 26% επί των πωλήσεων που πραγματοποιεί παγκοσμίως, αν και παραδέχεται ότι τους περισσότερους φόρους σε απόλυτο αριθμό τους καταβάλλει στις ΗΠΑ. Η Apple αναφέρει ότι αν καταβάλει τα 13 δισ. ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, τότε το ποσοστό της φορολόγησής της στη συγκεκριμένη χώρα θα αυξηθεί στο 40%.
Η ΕΕ έχει κατά καιρούς ζητήσει και από άλλες εταιρείες να καταβάλουν σε κυβερνήσεις φόρους που τους αναλογούν, ενώ ταυτόχρονα απαίτησε από τις κυβερνήσεις να πάψουν να μεροληπτούν υπέρ ορισμένων επιχειρήσεων. Πέρυσι η Κομισιόν ζήτησε συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Ολλανδίας να εισπράξει φόρους 30 εκατ. ευρώ που της όφειλε η αμερικανική αλυσίδα καφενείων και εστιατορίων Starbucks και επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου να εισπράξει ανάλογο ποσό από φόρους που της όφειλε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat.