Χαλέπι: Την εκκένωση περιμένουν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι

Προσπάθειες να ξαναρχίσει η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού, έπειτα από το «πάγωμα» της εκκένωσης που θα επέτρεπε στους αμάχους και στους αντάρτες να απομακρυνθούν από τον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν αντάρες και να μεταφερθούν σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές. «Το Χαλέπι είναι πλέον τόπος θανάτου» λέει δάσκαλος, ένας από τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη.

Προσπάθειες να ξαναρχίσει η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού, έπειτα από το «πάγωμα» της εκκένωσης που θα επέτρεπε στους αμάχους και στους αντάρτες να απομακρυνθούν από τον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν αντάρες και να μεταφερθούν σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Αντάρτης είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya al-Hadath ότι έχει υπάρξει νέα συμφωνία για να ολοκληρωθεί η εκκένωση, η οποία διεκόπη έπειτα από αίτημα των κυβερνητικών δυνάμεων να εκκενωθούν δύο σιιτικά χωριά στο Ιντλίμπ, τα οποία πολιορκούνται από αντάρτες.

Ο Αλ-Φαρούκ Αμπού Μπακρ, μιλώντας από το Χαλέπι, είπε ότι η συμφωνία ορίζει ότι θα εκκενωθούν τα δύο σιιτικά χωριά, θα απομακρυνθούν οι τραυματίες από δύο πόλεις που πολιορκούν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και θα ολοκληρωθεί η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού.

Μέχρι στιγμής αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης και του συριακού στρατού δεν έχουν επιβεβαιώσει την επίτευξη συμφωνίας.

Την Παρασκευή, και ενώ είχαν ήδη απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι χιλιάδες άτομα, η διαδικασία της εκκένωσης σταμάτησε, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες στα χωριά Αλ-Φουά και Κεφράγια κρατούν «ομήρους» τους κατοίκους των χωριών αυτών.

Σύροι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την Παρασκευή ότι η διαδικασία της εκκένωσης στο ανατολικό Χαλέπι θα ξεκινούσε ξανά όταν θα απομακρύνονταν οι τραυματίες από τα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι του Χαλεπιού έζησαν άλλη μια μέρα αγωνίας και φόβου, καθώς η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη.

Περίπου 8.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τον θύλακα, αλλά δεκάδες χιλιάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτόν, χωρίς τρόφιμα και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

«Σήμερα ήταν άλλη μια δύσκολη μέρα για τους κατοίκους του Χαλεπιού» είπε δάσκαλος που βρίσκεται στην πόλη. «Ήμασταν (στο σημείο αναχωρήσεων) από τις 6 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Δεν υπήρχαν λεωφορεία» σημείωσε.

«Πρέπει να το πούμε στον κόσμο: Εάν δεν σωθεί τώρα το Χαλέπι, δεν θα σωθεί ποτέ» τόνισε ο ίδιος. «Το Χαλέπι δεν έχει πια ζωή. Το Χαλέπι είναι πλέον τόπος θανάτου. Ο κόσμος πρέπει να κάνει κάτι» πρόσθεσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.