Ο Πεπ στηρίζει τον Αρσέν και ο Αρσέν τον Πεπ

Τη στιγμή που ο Αντόνιο Κόντε απολαμβάνει από τον πάγκο της Τσέλσι την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, άλλοι δύο σπουδαίοι προπονητές, ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Αρσέν Βενγκέρ,

Τη στιγμή που ο Αντόνιο Κόντε απολαμβάνει από τον πάγκο της Τσέλσι την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, άλλοι δύο σπουδαίοι προπονητές, ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Αρσέν Βενγκέρ, έχουν τη δική τους αγωνία. Το σημερινό ματς της Μάντσεστερ Σίτι με την Αρσεναλ στο Ετιχαντ είναι κομβικής σημασίας σε ό,τι αφορά το μέλλον των δύο ομάδων, που έχουν μείνει έξι και επτά βαθμούς αντίστοιχα μακριά από την κορυφή.
Γκουαρντιόλα και Βενγκέρ δεν αντιπροσωπεύουν το ζευγάρι της αντιπαλότητας. Οι σχέσεις τους πάντα ήταν καλές και ο ένας σέβεται απόλυτα τον άλλον. Αντίπαλοι βρέθηκαν αρκετές φορές, στη θητεία του Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα και στην Μπάγερν. Δεν αντάλλαξαν ποτέ άσχημη κουβέντα.
Η μοναδική φορά που ειπώθηκε κάτι… παραπάνω ήταν όταν ο καταλανός τεχνικός ανακοίνωσε πέρυσι, μεσούσης της περιόδου, ότι αποχωρεί από την Μπάγερν και αναλαμβάνει τη Μάντσεστερ Σίτι. Τότε ο Βενγκέρ είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον τρόπο που είχε χειριστεί το θέμα ο Γκουαρντιόλα.

«Προσωπικά δεν συμφωνώ να αποκαλύπτει τόσο νωρίς ένας προπονητής τι θα κάνει τους επόμενους μήνες»
είχε πει πριν από έναν χρόνο ο Αλσατός, προσθέτοντας παράλληλα: «Είναι ένας προπονητής ποιότητας και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αρνηθεί. Οχι τόσο για όσα έχει κατακτήσει, όσο για τη θετική στάση που πάντα μεταδίδει στην ομάδα του. Ο σεβασμός μου για αυτόν είναι στο ανώτατο επίπεδο».
Ο Βενγκέρ στήριξε τον Γκουαρντιόλα και μετά την ήττα από τη Λέστερ (4-2), όταν ο Καταλανός δέχθηκε έντονη κριτική: «Είναι λογικό να εστιάζει περισσότερο στο επιθετικό κομμάτι, αφού η ταυτότητα που θέλει να δώσει στην ομάδα του στηρίζεται στο παιχνίδι πρωτοβουλίας. Αν δείτε τα στατιστικά στην καριέρα του, παρατηρήστε τα ματς που έχει χάσει και θα διαπιστώσετε πως οι ομάδες του ξέρουν και αμύνονται».
Πριν από περίπου πέντε χρόνια η Αρσεναλ είχε συντριβεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 8-2 και ο Βενγκέρ αμφισβητήθηκε όσο ποτέ άλλη φορά. Ο καταλανός τεχνικός ήταν από αυτούς που έσπευσαν να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης, σημειώνοντας ότι είναι άδικο να του ασκείται τέτοια κριτική.
Αλλα και ο Γκουαρντιόλα δεν τσιγκουνεύτηκε τα καλά λόγια κάθε φορά που μιλούσε για τον Βενγκέρ: «Σέβομαι τον Αρσέν. Οι ομάδες του έχουν ποιότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να παραδεχθώ» είπε πει ο καταλανός τεχνικός το 2014, πριν από τις αναμετρήσεις Αρσεναλ – Μπάγερν για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρέπει να τον θεωρούν αποτυχημένο εξαιτίας της αδυναμίας της Αρσεναλ να κατακτήσει τίτλους: «Η ζωή δεν αφορά μόνο την κατάκτηση τροπαίων. Κάποιες φορές νικάς, κάποιες άλλες χάνεις. Η Αρσεναλ κοντράρεται με τεράστιες ομάδες. Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι είναι σημαντικές ομάδες, αλλά και η Αρσεναλ παραμένει καλή ομάδα».
Να σημειώσουμε πως η Αρσεναλ ήταν η ομάδα που είχε πλησιάσει τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, δίνοντας βάση στην κατοχή και στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας.
Σε αυτή τη φάση λοιπόν όλα φαίνονται δύσκολα και για τους δύο. Η Μάντσεστερ Σίτι επέστρεψε στις νίκες το βράδυ της περασμένης Τετάρτης επικρατώντας στο Ετιχαντ της Γουότφορντ (2-0).
Ηταν η πρώτη εντός έδρας νίκη ύστερα από τέσσερα παιχνίδια! Είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες ήττες από την Τσέλσι και τη Λέστερ. «Εχω ευθύνη καθώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Πιστεύω πάντως σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού και δεν σκοπεύω να τον αλλάξω» είχε πει ο τεχνικός της Σίτι.
Η Αρσεναλ ηττήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Γκούντισον Παρκ από την Εβερτον (2-1). Μία ήττα που ήρθε ύστερα από τέσσερις μήνες, καθώς ήταν αήττητη για 14 ματς στην Πρέμιερ Λιγκ.
Ο Γκουαρντιόλα έχει πάντως να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Στο σημερινό ματς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους τιμωρημένους Αγουέρο και Φερναντίνιο, ενώ στο ματς με τη Γουότφορντ τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και ο Ιλκάι Γκιντογκάν. Ο τραυματισμός του τελευταίου απασχολεί ιδιαίτερα τον τεχνικό της Σίτι: «Θα τον χάσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα» σχολίασε, ενώ θεωρεί ότι πλέον η αυτοπεποίθηση επανέρχεται στους παίκτες του.
Και οι δύο προπονητές γνωρίζουν καλά πως ο Δεκέμβριος είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας, καθώς έρχονται και τα συνεχόμενα παιχνίδια την περίοδο των εορτών. Η Μάντσεστερ Σίτι αγωνίζεται στις 26/12 με τη Χαλ εκτός έδρας, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς την περιμένει το ντέρμπι με τη Λίβερπουλ στο Ανφιλντ. Ο εορταστικός μαραθώνιος της Σίτι ολοκληρώνεται στις 2/1 με το εντός έδρας παιχνίδι με την Μπέρνλι.
Οσο για την Αρσεναλ, υποδέχεται στις 26/2 τη Γουέστ Μπρομ και την Πρωτοχρονιά την Κρίσταλ Πάλας. Στις 3/1 θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Μπόρνμουθ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
«Οφείλουμε να ανακάμψουμε» είπε ο Βενγκέρ μετά την ήττα από την Εβερτον. «Είχαμε πέντε αγώνες εκτός έδρας απόλυτα επιτυχημένους. Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη δύναμή μας και να προετοιμαστούμε ανάλογα». Σίγουρα πιο δύσκολο θεωρείται το πρόγραμμα της Σίτι, που έχει να δώσει δύο ματς εκτός έδρας και μάλιστα το ένα κόντρα στη Λίβερπουλ. Από την άλλη πλευρά όμως όσο και να φαίνεται ευκολότερο το πρόγραμμα της Αρσεναλ, ο Βενγκέρ ξέρει καλά πως τα συνεχόμενα παιχνίδια πάντα κρύβουν παγίδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.