Εδώ Νέα Υόρκη
  • «Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη μείωση της παραοικονομίας και στη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, την ίδια ώρα που θα μειώνονται οι φόροι για να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις».
  • Τόσο απλά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία στη Νέα Υόρκη έδειξε στην κυβέρνηση τον μόνο ίσως δρόμο που οδηγεί στην επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
  • Ο κ. Φέσσας υποστήριξε ακόμη τη διαμόρφωση ενός πιο ισορροπημένου στόχου, από το 3,5% του ΑΕΠ, για τα πλεονάσματα μετά το 2018 στο όνομα της ανάπτυξης που είναι συνάμα και η μοναδική σίγουρη συνταγή για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Η «καυτή πατάτα»
  • Την «καυτή πατάτα» της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και στη χώρα μας κρατά στα χέρια της η 32χρονη υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
  • Παρότι η ίδια και σύσσωμη η κυβέρνηση «ξορκίζουν» την απελευθέρωση και διακηρύσσουν ότι δεν θα προχωρήσουν ποτέ σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση, τη λύση μάλλον θα τη δώσει το Ευρωδικαστήριο, καθώς αν αποφανθεί ότι οι μαζικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ Ηρακλής ήταν νόμιμες τότε η απόφαση θα υπερισχύσει των ρυθμίσεων και η εφαρμογή της θα γενικευθεί.
  • Αυτό που μπορεί να διασώσει την υπουργό είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έστω και από το 2019.
Οι αμαρτίες της ΛΑΡΚΟ
  • Το καμπανάκι για τη ΛΑΡΚΟ χτύπησε πριν από 10 μήνες με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, που χαρακτήριζε κρατική ενίσχυση μέτρα στήριξης της νικελοβιομηχανίας από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αύξηση κεφαλαίου 45 εκατ. ευρώ το 2009 και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2008-2010. Ετσι η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με τόκο, στο Δημόσιο.
  • Η κυβέρνηση δεν απάντησε, προσπάθησε να λύσει το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο.
  • Δεδομένου ότι η ελλειμματική ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να επιστρέψει τέτοια ποσά, πολλοί λένε ότι η μοναδική διέξοδος είναι πλέον η ιδιωτικοποίησή της. Σήμερα η ΛΑΡΚΟ ελέγχεται από το Δηµόσιο κατά 55,2%, την Εθνική κατά 33,4% και τη ΔΕΗ κατά 11,4%.
Στήριξη
  • Συνεχίζει να πιστεύει εμπράκτως στην ελληνική οικονομία το fund της εταιρείας DECA Investments, που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, με πρόεδρο της επενδυτικής της επιτροπής τον Νίκο Νανόπουλο. Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία, που είναι αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την τρίτη επένδυση του fund.
  • Πρόκειται για μια στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία InternetQ Group Limited, μέσω μίας από τις μητρικές εταιρείες της InternetQ έναντι 12 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα με την επένδυση, η μητρική εταιρεία θα επενδύσει τα κεφάλαια στην InternetQ μέσω αύξησης κεφαλαίου.
  • Η InternetQ, η οποία απασχολεί 230 εργαζομένους, είναι μια ελληνική εταιρεία με παγκόσμια δραστηριότητα, κυρίως στην παροχή μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablets και διαφημίσεων σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (in-app advertising) μέσα από ένα λογισμικό που φέρνει σε επαφή διαφημιστές και ψηφιακούς εκδότες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ