Περισσότεροι από 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερο από 100 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, μερικής απασχόλησης, είναι αμφίβολο αν παίρνουν 500 ευρώ μηνιαίως. Ο κ. Τσίπρας, με την… αριστερή του συνείδηση ήσυχη, αποφάσισε ότι αυτοί που δικαιούνται μια έξτρα ενίσχυση είναι οι συνταξιούχοι. Προφανώς γιατί αποτελούν την πιο συμπαγή ομάδα του εκλογικού σώματος, από την οποία ευελπιστεί ανταποδοτικά οφέλη όταν έρθει η ώρα.
Αναμφισβήτητα οι συνταξιούχοι δεν συγκαταλέγονται στην ομάδα των προνομιούχων. Και οι συντάξεις τους έχουν μειωθεί και προβλήματα αντιμετωπίζουν. Ομως, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, αφού διαθέτουν ένα μικρό, έστω, αλλά σταθερό εισόδημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα για τις συνθήκες ακραίας φτώχειας στη χώρα μας, που έκανε η ομάδα του Μ. Ματσαγγάνη, οι ηλικίες άνω των 65 ετών είναι το λιγότερο πληττόμενο τμήμα της κοινωνίας. Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζει μόνο το 2,7% αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το ποσοστό φτάνει το 24,4% και στις ηλικίες 30-44 φτάνει το 16,3%. Για να μην αναφερθούμε βέβαια στους ανέργους, όπου το ποσοστό ακραίας φτώχειας φτάνει το 70%-75%. Οσο και να ακούγεται παράλογο στην εποχή της παρακμής που ζούμε, οι συνταξιούχοι παραμένουν –συγκριτικά πάντα –μια ευνοημένη κοινωνική ομάδα.
Ποια κοινωνική πολιτική λοιπόν και πράσινα άλογα. Καμία ευαισθησία για αυτούς που υποφέρουν πραγματικά, για τους κυριολεκτικά απόκληρους της κοινωνίας. Καιροσκοπικά λαϊκίστικα παιγνιδάκια μήπως και σταματήσει η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το χειρότερο όμως είναι ότι, πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων, το πολιτικό σύστημα συνολικά ακολουθεί τη λογική Τσίπρα. Χαϊδεύουν τους συνταξιούχους, άντε να ψελλίσουν κάτι για τους ανέργους και για τους νέους που ξενιτεύονται, και μετά σιωπή.
Καμιά χώρα όμως που επενδύει κυρίως στους συνταξιούχους δεν πρόκειται να έχει μέλλον. Οι αδικίες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι είναι πολλές και οδυνηρές για ορισμένους. Ομως η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι άνεργοι, οι νέοι, οι ημιαπασχολούμενοι είναι απείρως μεγαλύτερη. Δεν αποτελούν όμως ομογενοποιημένη εκλογική ομάδα για να τους δώσει κάποιος σημασία…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ