«To νέο σχήμα που θα προκύψει από τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου Μυτιληναίου θα έχει το 2021 ταμείο 500 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε ξένους και έλληνες θεσμικούς επενδυτές μετόχους της holding και της ΜΕΤΚΑ των ωφελειών που θα προκύψουν από την απορρόφηση των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia και Protergia Thermo από την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Μυτιληναίος Holding που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου είχε προαναγγελθεί από τον κ. Μυτιληναίο στις αρχές του φθινοπώρου και «Το Βήμα της Κυριακής» στις 27 Οκτωβρίου είχε επισημάνει ότι στόχος της διοίκησης είναι να προσδώσει έναν υγιή ισολογισμό στην εταιρεία συμμετοχών μέσω απορροφήσεων και να πάψει να ισχύει το μοντέλο της holding που ιστορικά σε όλα τα χρηματιστήρια διαπραγματεύεται με έκπτωση της τάξεως του 20% σε σχέση με την πραγματική αξία των assets που ελέγχει.
Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί ως τις 30 Αυγούστου 2017 και θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολυβιομηχανία με δραστηριότητες στην παραγωγή αλουμινίου, στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας αλλά και στην κατασκευή σύγχρονων ενεργειακών μονάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο το νέο σχήμα στο τέλος του 2017 θα παρουσιάσει τζίρο 1,5-1,7 δισ. ευρώ, κέρδη EBITDA 300-330 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ –ασφαλής πρόβλεψη λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου –και 300 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ διαμαρτυρήθηκαν για τη σχέση ανταλλαγής με τη holding, που σύμφωνα με την πρόταση των διοικητικών συμβουλίων είναι 1 προς 1, όταν την ημερομηνία της ανακοίνωσης της συγχώνευσης η ΜΕΤΚΑ αποτιμάτο στο ταμπλό 7 ευρώ και η Μυτιληναίος Συμμετοχών 6 ευρώ. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός θα δημιουργήσει μια σύγχρονη βιομηχανική επιχείρηση, ευθέως ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, που θα έχει ως στόχο την κερδοφορία και την ανταπόδοση αξίας στους μετόχους.
Κερδισμένοι οι μέτοχοι


Υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση απορρόφησης του Αλουμινίου στο παρελθόν είχαν καταγραφεί ανάλογα παράπονα αλλά στην πορεία οι μέτοχοι του Αλουμινίου βγήκαν κερδισμένοι. Πάντως επισήμανε ότι τα διοικητικά συμβούλια θα περιμένουν και τις αναφορές της Barclays (για λογαριασμό της ΜΕΤΚΑ) και της Nomura (για λογαριασμό της holding) σχετικά με το δίκαιο και εύλογο της παραπάνω σχέσης ανταλλαγής. Ερωτώμενος αν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των γνωμοδοτήσεων και της πρότασης των δύο διοικητικών συμβουλίων ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «θα συμμορφωθούμε και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη τη γνωμοδότηση».
Επενερχόμενος στα οφέλη της συγχώνευσης ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για ορόσημο στην ιστορία του ομίλου, καθώς η νέα εταιρεία θα έχει πλέον ισχυρούς ισολογισμούς και σαφείς εξοικονομήσεις κόστους.
Σύμφωνα με τη διοίκηση σε ετήσια βάση θα εξοικονομούνται από συνέργειες 20 εκατ. ευρώ (12 εκατ. ευρώ από λειτουργικά έξοδα και 8 εκατ. ευρώ από μείωση χρηματοοικονομικού κόστους). Επίσης, θα υπάρξουν οφέλη από τη νέα φορολογική διαχείριση και τη διαχείριση της ρευστότητας που προς το παρόν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.
Θετικό είναι και το ότι αλλάζει και το επίπεδο ποιότητας των χρηματοροών. Πλέον θα υπάρχει έλεγχος πρωτογενώς των ροών και όχι δευτερογενώς.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές που παρακολουθούν τον όμιλο, η νέα εταιρεία αποκτά το απαραίτητο και κρίσιμο μέγεθος και τη δυναμική για την καλύτερη πρόσβασή της στις αγορές κεφαλαίων. Ισχυροποιεί τον ισολογισμό και την κερδοφορία μέσω της μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους και διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της. Η μείωση στα χρηματοοοικονομικά κόστη θα προέλθει από τη μείωση του μεικτού δανεισμού –ο καθαρός δανεισμός δεν αλλάζει -, αφού μόνο η ΜΕΤΚΑ θα συνεισφέρει ρευστότητα 160 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας θα αξιοποιηθεί για την απαλειφή δανείων.
Δεν είναι τυχαίο ότι τη στήριξή του στη συγχώνευση και την εμπιστοσύνη του στο μάνατζμεντ του ομίλου εξέφρασε με δήλωσή του στο Bloomberg ο CEO της Fairfax κ. Πρεμ Γουάτσα, το fund του οποίου θα ελέγχει το 5% του ενιαίου ομίλου. Σημειώνεται ότι μετά τη συγχώνευση η μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας θα έχει ως εξής: Οικογένεια Μυτιληναίου 26,7%, Fairfax 5%, έλληνες θεσμικοί 10,4%, ξένοι θεσμικοί 32,2% και το retail 25,8%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ