Προωθούνται αλλαγές προσώπων στις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ώστε τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο για την επιλογή νέων προϊσταμένων, αρχής γενομένης από τους γενικούς διευθυντές.

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ώστε τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο για την επιλογή νέων προϊσταμένων, αρχής γενομένης από τους γενικούς διευθυντές.
Στο πλαίσιο αυτό των αλλαγών στην κορυφή της δημοσιοϋπαλληλίας, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, υπογράφηκε χθες, Παρασκευή, η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για τη δομημένη συνέντευξη, η οποία αποτελεί ένα από τα μοριοδοτούμενα κριτήρια για να επιλεγεί επικεφαλής γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων. Υπογράφηκε από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, και είναι εφαρμοστική του νόμου για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών (ν.4369/2016 –ΦΕΚ Α’ 33).
Είναι αξιοσημείωτο ότι προβλέπεται τήρηση πρακτικών με κυριότερα σημεία της συνέντευξης του υποψηφίου και με αιτιολογημένη τη μοριοδότηση για τον κάθε υποψήφιο.
Προς αντικατάσταση γενικών διευθυντών
Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση επεδίωκε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αντικατάσταση των προϊσταμένων, εκκινώντας από τους 93 γενικούς διευθυντές στα υπουργεία ώστε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έθετε η νομοθεσία. Παράλληλα, η τοποθέτηση προσώπων σε θέσεις ευθύνης με διαδικασία που έχει την αποδοχή και των εκπροσώπων των δανειστών (περί «απολιτικοποίησης» και απαγκίστρωσης της δημόσιας διοίκησης από τον κομματισμό) είναι ζητούμενο για την κυβέρνηση.
Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε που συστάθηκε στο ενιαίο τότε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το αρμόδιο πενταμελές όργανο για την επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων (Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων –ΕΙΣΕΠ).
Πάντως, όσον αφορά τη συνέντευξη, ορίζεται με την ΚΥΑ ότι οι ερωτήσεις είναι ανοικτού και κλειστού τύπου, και για τη μοριοδότηση λαμβάνονται υπ’ όψιν επίσης οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.
Τα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου που τη διενεργούν κάνουν ερωτήσεις οι οποίες βασίζονται:
* στα στοιχεία του προσωπικού μητρώου
* στην αίτηση υποψηφιότητας
* στο βιογραφικό σημείωμα των υποψηφίων
* στις οργανικές διατάξεις του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις προϊσταμένων
* στο περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης.
Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει τις εξής δύο θεματικές ενότητες:
* Δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση σε συνάρτηση με τις δεξιότητες και τα προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του και τα στοιχεία του προσωπικού του Μητρώου. Για τη θεματική ενότητα αυτή απαιτείται εκ των προτέρων ενημέρωση του υποψηφίου αναφορικά με τα οργανωτικά θέματα του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις.
* Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview), που έχει σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις. Σε αυτό το στάδιο της συνέντευξης ένα μέλος του Συμβουλίου διατυπώνει, προς ανάπτυξη από τον υποψήφιο, ένα υποθετικό σενάριο, ώστε μέσω της θεματικής αυτής ο υποψήφιος να αναδείξει ιδίως τις διοικητικές του ικανότητες, τον τρόπο και την ευχέρεια επικοινωνίας, την ικανότητα καθοδήγησης και επίτευξης αποτελεσμάτων, την ανάληψη ευθύνης, τον προγραμματισμό, την οργάνωση.
Μοριοδότηση
Κάθε θεματική ενότητα της συνέντευξης μοριοδοτείται κατ’ ανώτατο όριο με 500 μόρια. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια. Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών των μελών του αρμόδιου συμβουλίου κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων που πραγματοποιείται μετά το πέρας της συνέντευξης του υποψηφίου.
Η χρονική διάρκεια της συνέντευξης ορίζεται σε 30 λεπτά έως μία ώρα για θέσεις προϊσταμένων επιπέδου γενικής διεύθυνσης, 30 έως 45 λεπτά για θέσεις προϊσταμένων επιπέδου διεύθυνσης και 30 λεπτά για θέσεις προϊσταμένων επιπέδου τμήματος.
Κυβέρνηση: Αξιοκρατία και διαφάνεια
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης «κατοχυρώνει την αξιοκρατική και διαφανή επιλογή των στελεχών του δημόσιου τομέα που θα κληθούν να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης».
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιο για την επιστημονική υποστήριξη της διαδικασίας των δομημένων συνεντεύξεων και θα παρέχει στα μέλη των κατά περίπτωση αρμόδιων συμβουλίων την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τη διεξαγωγή τους.
Εκτός από τη συνέντευξη, για τη μοριοδότηση υπάρχουν ακόμα τρεις ομάδες κριτηρίων: μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης, βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης καθώς και βάσει αξιολόγησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.