19 Δεκεμβρίου
Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων
IMPACT HUB, ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 28, ΨΥΡΡΗ – ΑΘΗΝΑ
Αύριο, στις 14.00, το ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS) διοργανώνει σεμινάριο δημοσιογραφίας, με επίκεντρο τη Δημοσιογραφία Δεδομένων. Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να εξάγουν αξία από τα δεδομένα, πώς μπορούν να βρουν κρυμμένους συσχετισμούς και πότε θα πρέπει να μην εμπιστεύονται τα δεδομένα; Για τις απαντήσεις, το KAS προσκάλεσε στην Αθήνα τον γάλλο δημοσιογράφο Nicolas Kayser-Bril, πρωτοπόρο της δημοσιογραφίας δεδομένων στην Ευρώπη και συνιδρυτή της εταιρείας Journalism++ με έδρα το Βερολίνο. Δεύτερος εκπαιδευτής του σεμιναρίου θα είναι ο δρ Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο οποίος θα επικεντρωθεί στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη επεξεργασία των δεδομένων από τον δημοσιογράφο. Γλώσσα εργασίας αγγλικά και ελληνικά. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3210.146.
20 Δεκεμβρίου


Ντοκιμαντέρ από τις… 9 διαστάσεις


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387 & ΠΕΝΤΕΛΗΣ 11, Π. ΦΑΛΗΡΟ
Την Τρίτη θα παρουσιαστεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη θεωρία των Πάντων «Ο άνθρωπος από τις 9 διαστάσεις». Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ψηφιακή παραγωγή του Miraikan, του Εθνικού Μουσείου Αναδυομένων Επιστημών και Καινοτομίας της Ιαπωνίας, που έχει ήδη αποσπάσει το βραβείο «Καλύτερης εκπαιδευτικής παραγωγής» από τον Διεθνή Οργανισμό Πλανηταρίων στο φεστιβάλ του Μπρνο στην Τσεχία, καθώς και το βραβείο «Καλύτερης πρακτικής» από το Advanced Imaging Society, στην Ιαπωνία. Την Τρίτη, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρες 18.30 και 20.00), με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου που θα διατίθενται από τις 18.00.
20 Δεκεμβρίου


Η θρησκεία των Μυκηναίων, στο ΕΙΕ


ΕΙΕ, ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Επίσης την Τρίτη και ώρα 19.00, στα πλαίσια του Α’ Κύκλου Ομιλιών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, θα γίνει η τελευταία ομιλία της θεματικής ενότητας «Η Κοινωνία της Γραφής στο Αιγαίο της 2ης Χιλιετίας π.Χ.». Θα εισηγηθεί το θέμα «Η θρησκεία των Μυκηναίων όπως προκύπτει από τα κείμενα των πινακίδων Γραμμικής Β’ γραφής» ο ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Μπουλώτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ