Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.
Με την έναρξη της συζήτησης ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να ενημερώσει τις επόμενες ώρες το Σώμα για τις τροπολογίες που η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στο νομοσχέδιο.
Λίγες ώρες μετά την επίμαχη ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά για τη διαδικασία που προέκρινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υποβάλλοντας αίτημα ονομαστικής και στη στάση που τήρησαν τα κόμματα.
Στο επίκεντρο επίσης της αντιπαράθεσης βρίσκονται η διαπραγμάτευση, οι προσδοκίες για τα έσοδα αλλά και ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, που ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, ακόμη και η πολιτική για τα καζίνο, για τα οποία η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει συνολική νομοθετική παρέμβαση μέσα στον Ιανουάριο.
«Μόλις χθες και με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και ήταν μια ψηφοφορία που έπεσαν οι μάσκες την ίδια ώρα που η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη. Την ίδια ώρα που κάποιοι ταυτίζονται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, που θέλουν τη βύθιση της χώρας και της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που κάποιοι ακολουθούν τον Σόιμπλε και τους ακραίους δανειστές, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τεράστια ευθύνη» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.
«Αποδείξατε ότι θέλετε να στηρίξετε τις πιο ακραίες φωνές. Σήμερα έρχεται ένα ακόμη νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ριζικές τομές στον ευαίσθητο τομέα της δικαιοσύνης και ρυθμίσεις για τον ευαίσθητο τομέα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας και έρχονται να προστεθούν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφήνουν θετικό αποτύπωμα για τη διαφάνεια, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέθεσε δε ότι με τις ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα παρέχεται η ευκαιρία για την επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και καθίσταται δυνατή η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες φυσικά πρόσωπα, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Επεκτείνεται η χρήση πλαστικού χρήματος και μπορούν τα χρήματα που θα πάνε στα δημόσια ταμεία να επιστραφούν μέσω κοινωνικών επιδομάτων στους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες, ενώ προβλέπεται η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, διατάξεις που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και θα ενισχύσουν την αρχή της ισονομίας.
Στον αντίποδα ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος κατήγγειλε ότι, ενώ η χώρα βυθίζεται στην αβεβαιότητα και την αστάθεια, οι μικροκομματικοί χειρισμοί μιας καταρρέουσας κυβέρνησης δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα.
«Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση, αλλά παράλληλα θέλει να διατηρεί το δικαίωμα να υβρίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους, αυτούς από τους οποίους ζητά συναίνεση. Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέες μεγάλες περιπέτειες και αναζητεί συνενόχους. Η προτεραιότητά της είναι να διαχειριστεί τον πολιτικό χρόνο με κομματικούς όρους, τη στιγμή που η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται αλλά και συμπεριφέρεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει αντανάκλαση στο κοινοβουλευτικό έργο» είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ και προσέθεσε ότι με αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες και στο παρά πέντε, η κυβέρνηση φέρνει διατάξεις για τον πτωχευτικό κώδικα, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.
«Το γεγονός αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται αυτή η κυβέρνηση. Η αξιολόγηση δεν κλείνει διότι η κυβέρνηση δεν ολοκληρώνει εγκαίρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η χώρα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με νέα μέτρα διότι η κυβέρνηση δεν έχει αξιοπιστία» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και τόνισε ότι η προχειρότητα της κυβέρνησης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τον ακατάσχετο λογαριασμό, μέτρο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, «αλλά αποδείχθηκε ψέμα και ακάλυπτη επιταγή».
«Η κυβέρνηση όποτε είναι στριμωγμένη, ζητά συναίνεση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσφερε ποτέ συναίνεση, σε αντίθεση με τη ΝΔ που, όποτε προσφέρει συναίνεση, το κάνει για τη χώρα και τους πολίτες», είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.
Θετικά τοποθετείται το Ποτάμι, επί της αρχής του νομοσχεδίου, εκφράζει ωστόσο επιφυλάξεις σε άρθρα του και ζητεί βελτιώσεις σε άλλες, καθώς εκτιμά ότι γίνονται μικρά βήματα για μεταρρυθμίσεις που πρέπει όμως να επιταχυνθούν και υπάρχουν σημεία που επιδεικνύουν αμυντική στάση έναντι μεγάλων ζητημάτων.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε ειδικότερα στον Πτωχευτικό Κώδικα περιγράφοντας το ζοφερό περιβάλλον της αγοράς στην χώρα: Μίλησε για 24.330 «λουκέτα» επιχειρήσεων κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, καθώς και για το «ρεκόρ ανεργίας των νέων». Ταυτοχρόνως είπε ότι το κράτος χρωστάει 5,7 δισ. στην αγορά, ότι στο 1,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι καθυστερούμενες συντάξεις και ότι 440 εκατ. ευρώ θα κοπούν το 2017 (ΕΚΑΣ) από τους συνταξιούχους. Έθεσε, επίσης, το θέμα της υπέρογκης αξίας των τραπεζικών συναλλαγών μιλώντας για «νταβατζιλίκι».
Αρνητικά τοποθετείται το ΚΚΕ επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου, όπως ενημέρωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ως καθοριστικό για την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, με εργαλείο τον Πτωχευτικό Κώδικα θα «βγουν από το κάδρο» επιχειρήσεις που δεν καταφέρνουν να είναι ανταγωνιστικές και όσες κρίνονται ανταγωνιστικές – σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα στα εργασιακά, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο- να μπορέσουν να είναι κερδοφόρες.
Επίσης τόνισε, ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας θέτει σε εφαρμογή τη διάσωση των επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να σωθούν ή να περάσουν στα χέρια άλλων επιχειρηματιών.
Σχετικά με την ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μίλησε «για ξέπλυμα χρήματος με τη βούλα του νόμου», με διατάξεις θελκτικές για το κεφάλαιο και με ρυθμίσεις που δίνουν την δυνατότητα να μειωθούν οι επιβαρύνσεις από πρόσθετους φόρους, τόκους και πρόστιμα ακόμα και σε εκείνους που τους έχει κοινοποιηθεί έλεγχος.
«Με τις επιλογές σας έχετε οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση και, αντί να δώσετε κίνητρα, καταδικάζετε σε πτώχευση επιχειρήσεις και την ίδια ώρα χορηγείτε εξαιρετικά προνόμια στους πιστωτές» κατήγγειλε ο εισηγητής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια και αναφέρθηκε και στις οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις.
«Ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Σόιμπλε. Η χώρα θέλει άλλη πολιτική για να βγει από την κρίση» υπογράμμισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος που κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεταρρυθμιστική ένδεια. «Έχουμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά καίριες αλλαγές που συνδέονται με την οικονομία και την κοινωνία. Όμως για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση απέδειξε ότι με τον τρόπο που νομοθετεί, που σκέπτεται και λειτουργεί, ακυρώνει κάθε δυνατότητα αυτές οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να λειτουργήσουν σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας» είπε ο κ. Κουτσούκος.
Ο βουλευτής επικαλέστηκε ως παράδειγμα το ακατάσχετο του επαγγελματικού λογαριασμού, για τον οποίο είπε ότι είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να μη γίνει παγίδα θανάτου. «Αυτό, αν και το αποδέχεται η κυβέρνηση θεωρητικά, δεν το κάνει πράξη διότι έχει διαρρεύσει ότι δεν της το επέτρεψε η τρόικα. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πού καταλήγει η περήφανη διαπραγμάτευση. Καταλήγει στους ψευτοτσαμπουκάδες για το βοήθημα στους συνταξιούχους; Που όταν το εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας είναι 13η σύνταξη και όταν πάει έξω και δίνει εξετάσεις είναι εφάπαξ βοήθημα;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουτσούκος.
Αναφέρθηκε επίσης και στις διατάξεις για τα αδήλωτα εισοδήματα και αναρωτήθηκε ποιος θα φέρει απέξω τα λεφτά του για να τα ρίξει στην αγορά όταν υπάρχει αυτό το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. «Ποιος εγγυάται ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού που απέδωσαν πρωτογενή πλεονάσματα θα μετασχηματιστεί σε μια διαδικασία εξόδου από την κρίση και δεν θα μετατραπεί σε παιχνίδι μικροκομματικής εκμετάλλευση όπως έγινε με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους», είπε επίσης ο κ. Κουτσούκος.