Εχει δηλώσει πως θα έτρωγε άνθρωπο αν βρισκόταν στην ανάγκη. Ιδανικός μεζές, σύμφωνα πάντα με δικά του λόγια, θα ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι. Στον οποίο θα έκανε ακατονόμαστα πράγματα και ακολούθως θα τον μαγείρευε. Μαύρο και πνευματώδες ή κυνικό ως και κακόγουστο χιούμορ; Κυρίως η ηδονή τού να σοκάρεις τους άλλους. Γιατί ο Αντονι Μπουρντέν, περισσότερο και από τα φαγητά που σκαρώνει στην κουζίνα του, μοιάζει να απολαμβάνει άλλου είδους μαγειρέματα, αυτά που έχουν να κάνουν με την προκλητική δημόσια εικόνα του.
Ο διάσημος σεφ καταφέρνει να βρίσκεται στην επικαιρότητα σερβίροντας στο διεθνές κοινό φαρμακερές ατάκες, σοκάροντας με την αθυροστομία του και μετατρέποντας το καλοστρωμένο με τις σπεσιαλιτέ του τραπέζι σε ρινγκ όπου αντιμετωπίζει μαχητικά όσους τολμούν να διαφωνήσουν μαζί του. Εκείνους που φροντίζει ο ίδιος να «κουρδίσει» με τις δηλώσεις του. Πάντως, αυτή τη φορά δεν απασχολεί τα ΜΜΕ εξαιτίας τού (επιεικώς) πληθωρικού χαρακτήρα του, αλλά χάρη στην ποιότητα της δουλειάς του: με τη βράβευσή του στα Critics Choice Awards για το ριάλιτι «Anthony Bourdain: Parts Unknown» επιβεβαιώνει πως, εκτός από φαρμακόγλωσσα, παραμένει και ένας επαγγελματίας που ξέρει να κάνει τη διαφορά.
Ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ


Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1956, ο Μπουρντέν από πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε να μαγειρεύει αλλά και να γράφει. Ανάμεσα στα μοσχοπουλημένα βιβλία του ξεχώρισε το «Kitchen Confidential», στις σελίδες του οποίου περιγράφει με ζωντάνια και κυνισμό τη δύσκολη καθημερινότητα των μαγείρων. Στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Κουζίνα εμπιστευτικό» από τις εκδόσεις Νάρκισσος. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορούν τα «Στην κουζίνα με τον Μπουρντέν», «Η περιπλάνηση ενός μάγειρα» και «Μισοψημένο», με τις συνταγές του, τα ταξίδια του και τις σκέψεις του.
Ευφάνταστος, τολμηρός (τόσο ώστε να μη διστάζει να δοκιμάσει τηγανητές απολήξεις παχέος εντέρου βούβαλου στην Κολομβία ή φίδι στο Βιετνάμ), ειλικρινής (μιλάει ανοιχτά για την παλαιότερη εξάρτησή του από τα ναρκωτικά), δυναμικός (έχει καταστραφεί και αναγεννηθεί από τις στάχτες του), ευαίσθητος (η δεύτερη σύζυγός του είχε αποκαλύψει πως κλαίει όποτε βλέπει cartoon του Ντίσνεϊ), φιλομαθής και εξαιρετικά επικοινωνιακός, ο Μπουρντέν βρήκε στη μικρή οθόνη το μέσον που θα τον βοηθούσε να διαφημίσει τη δουλειά του σε όλα τα σπίτια, κυρίως με τις εκπομπές «A cook’s tour», «No reservations» και «The layover».
Οι περιπλανήσεις ενός μάγειρα


Το «Parts unknown», για το οποίο βραβεύτηκε προσφάτως, ξεκίνησε να προβάλλεται το 2013 και συνεχίζεται. Μάλιστα, για τις ανάγκες του ο Μπουρντέν ταξίδεψε στη Νάξο, όπου δοκίμασε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, γλέντησε σε πανηγύρι και έκανε καταδύσεις. Ηταν, βεβαίως, ένα από τα εύκολα ταξίδια του, καθώς ο διαρκώς περιπλανώμενος σεφ δεν διστάζει να πηγαίνει και στις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη.
Πολλά τα βραβεία που απέσπασε για τις ταξιδιωτικές –γαστριμαργικές εκπομπές του, ανάμεσά τους και δύο Creative Arts Emmy, το 2009 και το 2011. Στην προσωπική του ζωή από το 1985 ως το 2005 ήταν παντρεμένος με τη φίλη του από τα γυμνασιακά χρόνια Νάνσι Πατκόσκι. Το 2007 παντρεύτηκε την Ιταλίδα Οτάβια Μπούσια που την ίδια χρονιά του χάρισε μια κόρη. Το ζευγάρι χώρισε πριν από μερικούς μήνες, με τον Μπουρντέν να εξηγεί πως όταν απουσιάζεις οκτώ μήνες από το σπίτι σου για επαγγελματικούς λόγους δεν μπορείς να συντηρήσεις μια σχέση. Εργασιομανής, δημιουργικός και τολμηρός («το μόνο που φοβάμαι είναι οι κλόουν και οι αρουραίοι»), συνεχίζει τα ταξίδια και τα μαγειρέματά του.
Στα 60 του εργάζεται με την όρεξη και τον δυναμισμό που είχε στα νιάτα του. Και με την ίδια διάθεση να προκαλέσει. Ετοιμος να μοιραστεί μαζί σου την «αλήτικη» καθημερινότητά του, όπου επιτρέπονται τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα: «Μόνο μην απλώσεις χέρι στο πουλί μου και στο μαχαίρι μου!» προειδοποιεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ