Ματούλα Ζαμάνη: Να σταματήσουν οι πόλεμοι και όλες οι αηδίες που ξεριζώνουν τους ανθρώπους

Η Ματούλα Ζαμάνη και οι πιστοί της σωματοφύλακες, εμφανίζονται το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στο Kremlino του Πειραιά

Η Ματούλα Ζαμάνη και οι πιστοί της σωματοφύλακες, εμφανίζονται το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στο Kremlino του Πειραιά. Με τραγούδια για «5 χειμώνες, 6 καλοκαίρια» (την τελευταία της δισκογραφική κατάθεση με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου), μουσικές της θάλασσας και του βουνού, της ζωής και των παραμυθιών, της χαράς και του πόνου, μας καλεί όπως συνηθίζει σε μια βραδιά ανθρώπινα αυθόρμητη. Οπως άλλωστε είναι και η ίδια, όσο διάστημα ασχολείται με το τραγούδι. Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Για τη Ματούλα Ζαμάνη η συναυλία του Σαββάτου είναι ένα σύμπαν: «θα εισέλθετε σ ´ένα μικρό σύμπαν που όλα λειτουργούν μ΄έναν άλλο τρόπο, άλλα τα΄χω διαλέξει άλλα με βρήκαν. Ένα μικρό ταξίδι με διάφορες περιπέτειες. Μουσικές δικές μου, τραγούδια απ΄ τον δίσκο μας με το Θανάση Παπακωνσταντίνου («5 χειμώνες 6 καλοκαίρια») λαϊκές άγνωστες επιτυχίες, τραγούδια για έρωτες τραγικούς για χαρές ανείπωτες και όλα εκείνα που δεν αποκαλύπτονται.. επειδή γίνονται εκείνη τη στιγμή».

Οσο για το τι προτιμά χειμώνες ή καλοκαίρια η απάντηση είναι άμεση : «Χειμώνες καλοκαίρια το ίδιο όμορφα με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.. ζεστά και τρυφερά στο χωριό, τρελλάρικα στο νησί..» Ενέργεια και τρέλλα «κουβαλά» και η ίδια πάνω στη σκηνή. Και όχι μόνο αυτό την μεταδίδει και στο κοινό της. «Νομίζω το πετυχημένο live πάει πολύ πίσω, απ΄την αρχή, όταν έχεις διαλέξει εσύ να πας να παίξεις με κάποιους ανθρώπους ή σ΄έχουν διαλέξει και νιώθεις όμορφα και δημιουργικά και κάπως δένει και έτσι αρχίζει και γράφεται μια ιστορία. Έπειτα στο πως εγώ κρίνω ένα live που ακούω, επιτυχημένο είναι αν έχει αγγίξει ευαίσθητες χορδές μου και έχω νιώσει. Τώρα στο δικό μου live, μπορεί να μην υπάρχει κάθε φορά καλός ήχος και να δυσκολευόμαστε ή μπορεί να έχει πανσέληνο και να μην επικοινωνούμε καλά μεταξύ μας στη σκηνή.. Πολλά μπορεί:> Το κρίνω επιτυχημένο όπως και να έχει γιατί ξέρω ότι αυτό συμβαίνει μια στιγμή είναι αληθινό και ξεκινάει απ΄την καρδιά μου και γίνεται λέξεις, γίνεται συναίσθημα που βγαίνει απ΄ τα χείλη μου. Με τον ένα η τον άλλο τρόπο υπάρχει μια πολύ δυνατή επικοινωνία με τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε το live και αυτό συμβαίνει και με συγκινεί ιδιαίτερα.. Δεν τ΄ ονομάζω επιτυχία, τo ονομάζω μαγεία.»

Η ειλικρίνεια της Ματούλας Ζαμάνη, δεν κρύβεται. Επειδή είναι αληθινή. «Δεν μ΄ενδιαφέρει ούτε το φτιασιδωμένο, ούτε το τσίτα χαμόγελο χωρίς λόγο.. Αντλώ νομίζω την ενέργεια σε μεγάλο βαθμό από τη φύση, απο την ανιδιοτελή αγάπη και από τη δυνατή μου σχέση με την πραγματικότητα και τη φαντασία.. Δεν δανείζεται.. χαρίζεται. Εξω είναι ο κόσμος και σε περιμένει με τις ομορφιές και τις δυσκολίες. Η επαφή με την φύση και ο σεβασμός σ΄ αυτήν είναι ένα μέρος του μυστικού. Η αλήθεια ένα άλλο. Οι δικοί μου άνθρωποι, τα σκυλιά μου.. ε μη στα πω κι όλα.. Ισως καν να μην μπορώ να ερμήνευσω. Ποιός μπορεί; Πρέπει να κάνω βουτιά στο ασυνείδητο και είναι… χειμώνας»

Το δισάκι της Ματούλας Ζαμάνη είναι γεμάτο, από αυτά που την εμππνέουν:«το πινγκ πονγκ, η Χάιδω και το Χιόνι (σ.σ. τα σκυλιά της) , το χωριό μου (Κουτσούφλιανη) οι βόλτες στη θάλασσα, o hayao Miyazaki, οι σκληρές εικόνες στην πόλη η στις ανθρώπινες συμπεριφορές που προσπαθώ να τις βγάλω από μέσα μου κάνοντας μουσική, ο Shakespeare, ο Όμηρος, ο Μπιθικώτσης, οι ταινίες, τα βιβλία, τα ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση, μια ωραία κουβέντα με φίλο κι ένα ποτήρι ρακί στο νησί, οι βουτιές με μάσκα στο αιγαίο.. Αυτά από το Μάιο ως σήμερα που μιλάμε.»

Η μητρική γλώσσα της Ματούλας Ζαμάνη είναι τα βλάχικα. «Με τους γονείς και την αδερφή μου μιλάμε μέσα κι έξω απ το σπίτι μόνο βλάχικα.. Σε λίγο θα μάθουν και η Χάιδω και το Χιόνι βλάχικα.. Θέλω να παλέψω να μη χαθεί η γλώσσα μας, γιατί βασίζεται στην προφορική παράδοση και όλα όπως γνωρίζεις, τα τελευταία χρόνια, και με μαθηματική ακρίβεια, γίνονται φύλλο και φτερό στη σφαγή της ομοιογένειας και της «εξέλιξης». Μακάρι να τα καταφέρω..»

Τέλος όσο αφορά τα σχέδια της η Ματούλα Ζαμάνη σημειώνει τα εξής: «Πολλά τα γεγονότα κι ο χρόνος τρέχει. Αρκετές συναυλίες Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι τέλη Απρίλη, φέτος χαρά με το «5 χειμώνες 6 καλοκαίρια», ετοιμάζω λάου λαού και τον καινούργιο δίσκο που θ αργήσει και παλεύω να μη χάνω προπονήσεις πινγκ πονγκ που είναι το πάθος μου.. Μακροπρόθεσμοι στόχοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως πόθοι να σταματήσουν όλες οι αηδίες με τους πολέμους σ όλη τη γη που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεριζώνονται και πόθος για αλληλεγγύη και ευγένεια και όχι ντεμέκ.»

INFO

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Σπύρος Μουσχούτης: τύμπανα, pads
Γιάννης Κονταράτος: βιολί
Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν, πλήκτρα
Σταύρος Ρουμελιώτης: ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα
Κωνσταντίνος Ζουγανέλης: μπάσσο
Γενική είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί.
Φοιτητικό εισιτήριο / Ανέργων : 10 ευρώ με ποτό.
Ελάχιστη κατανάλωση : 25 ευρώ σε τραπέζι
Kremlino: Καραΐσκου 119, Πειραιάς
Τηλ. 210 410 0010
https://www.facebook.com/kremlinostage
Ωρα έναρξης: 22:30

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.