Mια ερωτική ιστορία με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922 και προορισμό την Αθήνα της δεκαετίας του 1980, η «Ρόζα της Σμύρνης» είναι η πρώτη κινηματογραφική ταινία του Γιώργου Κορδέλλα, γνωστού από τηλεοπτικές δουλειές όπως οι «Αναστασία» και «Βεντέτα». Πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας (δίπλα στους Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσο Νούσια και Γιούλικα Σκαφιδά), η Ευγενία Δημητροπούλου μίλησε στο «Βήμα» για την εμπειρία της:
Σμύρνη


«Καταστροφή. 1922. Προσφυγιά. Αίμα. Ο παππούς μου που πολέμησε εκεί. Αρώματα και γεύσεις που μαγεύουν όλο τον κόσμο».
Κάλεσμα
«Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με κάλεσαν στο γραφείο της εταιρείας παραγωγής «Αργοναύτες» ο Πάνος Παπαχατζής και ο Γιώργος Κορδέλλας και μου πρότειναν το συγκεκριμένο σενάριο. Είπα ναι με το που το διάβασα!».
Γυρίσματα


«Πέρασα υπέροχα! Με πολλή δουλειά και αγάπη διασκέδαζα απίστευτα με τα ρούχα της δεκαετίας του ’90. Αναπολώ τα γέλια που κάναμε με τον Τάσο Νούσια, τις ιστορίες που μας έλεγε η Λήδα Πρωτοψάλτη και φυσικά νοσταλγώ τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη και στη Μυτιλήνη.Ενα αστείο περιστατικό: έκανα δυόμισι μήνες ιππασία, ξέρω και να καλπάζω, αλλά την ημέρα του γυρίσματος το άλογο αρνούνταν πεισματικά να μετακινηθεί, όχι να καλπάσει».
Μυστικό


«Πιστεύω πως είμαι ανοιχτός άνθρωπος στους δικούς μου ανθρώπους αλλά πάντα κρατώ πράγματα για μένα. Οχι απαραίτητα μυστικά αλλά μύχιες σκέψεις και εικόνες. Επίσης τιμώ την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν κάποιοι άνθρωποι και τα μυστικά τους μένουν καλά φυλαγμένα».
Νομική και υποκριτική
«Νιώθω ευγνώμων που αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ, την υποκριτική, αλλά νιώθω επίσης μεγάλη χαρά που έχω περάσει από τα έδρανα της Νομικής. Γιατί αυτή η σχολή σού αλλάζει τον τρόπο σκέψης και σου διευρύνει τους ορίζοντες. Την τελείωσα πριν από τρία χρόνια μετά από μεγάλη διακοπή αλλά με μεγάλη ικανοποίηση που κατάφερα να πάρω το πτυχίο».
Κινηματογράφος


«Η συμμετοχή μου στις «Νύφες» ήταν η πρώτη μου επαγγελματική δραστηριότητα, η πρώτη μαγική εμπειρία. Αρκετά χρόνια μετά, μου ασκεί την ίδια μαγεία και γοητεία και πάντα έχω το ίδιο τρακ την πρώτη φορά που κάθομαι απέναντι από την κάμερα!».
Τηλεόραση


«Εχω ζήσει πολλές όμορφες στιγμές στην τηλεόραση. Από τον Μανούσο Μανουσάκη που με επέλεξε για το πρώτο μου σίριαλ ως τον Θοδωρή Παπαδουλάκη, με τον οποίο δουλέψαμε υπέροχα στο «Νησί». Για μένα η τηλεόραση είναι μια ευκαιρία να επικοινωνώ μέσω της δουλειάς μου με κόσμο πολλά χιλιόμετρα από την Αθήνα. Νιώθω συγκίνηση κάθε φορά που μου λένε πως με τις σειρές τούς κρατώ συντροφιά».
Θέατρο


«Εφέτος νιώθω ευλογημένη να καταπιάνομαι με τρία υπέροχα έργα και να δουλεύω με τρεις καταπληκτικούς σκηνοθέτες.Ετσι, λοιπόν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη υποδύομαι τη Στέλλα Βιολάντη στο Θέατρο Χώρα σε σκηνοθεσία Γ. Λύρα, Τετάρτη ως Κυριακή την Οφηλία στον «Αμλετ» του Γ. Κακλέα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ετοιμάζουμε με τον Σταμάτη Φασουλή τη «Νίκη» του Χ. Χωμενίδη στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
«Οταν δούλεψα με τον Hosein Aamini στην ταινία “Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου” μου είχε πει πως ήταν εντυπωσιασμένος από το πόσο καλό υλικό έχουμε και σε επίπεδο συνεργείου και ηθοποιών στην Ελλάδα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του, θεωρώ πως έχουμε πολύ καλούς δημιουργούς αλλά η περιορισμένη αγορά είναι αυτή που δυσκολεύει το ελληνικό σινεμά να γίνει εξαγώγιμο προϊόν. Πάντως, εγώ λατρεύω να είμαι κομμάτι του».

πότε & πού:

Από τις 22 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους σε διανομή Feelgood.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ