Ο ελληνοαμερικανός διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ («Nebraska», «Walk the line» κ.ά.) και ο λιβανέζος καλλιτέχνης – animator Ελί Νταγκέρ θα είναι οι εφετινοί προσκεκλημένοι της ημερίδας για την κινηματογραφική εκπαίδευση Film Factory που θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48) από το Σάββατο 17 έως και τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Η εφετινή χρονιά είναι η πέμπτη του Αthens Film Factory που ξεκίνησε ως πείραμα τo 2012 και παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων ανανεώνεται διαρκώς και εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις και διεθνείς παρουσίες. Η παρουσίαση του Παπαμιχαήλ στο εφετινό Film Factory θα έχει τίτλο «Shooting on both sides of the pond» («Κινηματογραφώντας με διπλή ιδιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού»), ενώ εκείνη του Νταγκέρ θα τιτλοφορείται «Why we make films» («Γιατί κάνουμε ταινίες»).
Από ελληνικής πλευράς στο Athens Film Factory θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες που έχουν βραβευτεί στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση μαζί με την COSMOTE TV (με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος). Ανάμεσά τους οι Αλέξης Αλεξίου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Ζώης, Χρήστος Καραμάνης, Σπύρος Λάσκαρης, Γιάννης Τσίρος και Γιώργος Τσούργιαννης. Ολοι θα παραδώσουν αφιλοκερδώς σεμινάρια και εργαστήρια, ο καθένας στον τομέα του.
Στο πλαίσιο του Film Factory 2016, η αρχιτέκτων και μηχανικός Αννα Σκιαδά θα κάνει μία παρουσίαση με θέμα «Ιχνη κτιρίων στον κινηματογράφο» που αφορά μια δράση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, όταν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Χρυσές Νύχτες (Les Nuits en Or)» 30 σκηνοθέτες κινηματογράφησαν σύντομα σποτ, με θέμα την επανάχρηση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας. Τα σποτ αφορούν το Συγκρότημα Πειραιώς 206 –κτίριο Τσαούσογλου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τον Θερινό Κινηματογράφο Δεξαμενή, το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη και το Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Η κινηματογράφηση τους πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του ΠΙΟΠ και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, την εταιρεία διανομής ταινιών Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου (10.00-14.00) θα πραγματοποιήσει ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με θέμα τη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών από μαθητές. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και κατά τη διάρκειά της θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες που έχουν γυριστεί από παιδιά και θα παρουσιαστεί ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία γυρίστηκαν οι ταινίες αυτές.
Τέλος, για δεύτερη χρονιά εφέτος πραγματοποιείται διαγωνισμός χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους, που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV. Η διαδικασία αξιολόγησης έχει ήδη ξεκινήσει και κατά τη διάρκεια του Film Factory ο διαγωνισμός θα περάσει στην επόμενη φάση, καθώς η επιτροπή θα πραγματοποιήσει προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων, με σκοπό να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε project.
Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι έξι φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να τελειοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ταινιών τους, έως τον Μάρτιο του 2017, με τη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδας καταξιωμένων κινηματογραφιστών. Η ανακοίνωση των δύο ταινιών που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΑΚ και την COSMOTE TV θα γίνει στην Τελετή Απονομής των Βραβείων, στις 21 Μαρτίου 2017, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Ολα τα σεμινάρια και εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό.

HeliosPlus