θρίλερ & μυστήριο – Θρησκείες, Ισλάμ και βία

Φαίνεται πως το αστυνομικό-θρίλερ μυθιστόρημα με ιστορικές και θεολογικές αναφορές γοητεύει το αναγνωστικό κοινό, ύστερα μάλιστα με τα βιβλία του Ουμπέρτο Εκο και του Νταν Μπράουν.

Μπαρούκ Σαλαμέ
Η Συριακή Διαθήκη
Μετάφραση Γιάννης Καυκιάς.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 676, τιμή 20 ευρώ

Φαίνεται πως το αστυνομικό-θρίλερ μυθιστόρημα με ιστορικές και θεολογικές αναφορές γοητεύει το αναγνωστικό κοινό, ύστερα μάλιστα με τα βιβλία του Ουμπέρτο Εκο και του Νταν Μπράουν. Ωστόσο, το μυθιστόρημα του Μπαρούκ Σαλαμέ (Αλγερία, 1958) δεν ασχολείται με τον χριστιανισμό, όπως εκείνα, αλλά με το Ισλάμ και οι ήρωές του κατοικούν στο Παρίσι. Πρωταγωνιστούν ο δημοσιογράφος Πολ Μαζίρ και ο αστυνόμος-φιλόσοφος Σερζ Σαρφατί. Ο πρώτος επιστρέφει από την Αφρική με ένα παλιό χειρόγραφο και θέλει να το πουλήσει σε καλή τιμή. Ο άλλος προσπαθεί να εξιχνιάσει τη σφαγή κάποιων ανθρώπων χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του για το Ισλάμ, τη Βίβλο και όλους τους ανατολικούς πολιτισμούς. Την ίδια στιγμή, μια όμορφη Πακιστανή, η Μπεναζίρ, παίρνει εντολή να βρει το παλιό χειρόγραφο διότι ενδέχεται να είναι πολύτιμο: είτε πρόκειται για τη διαθήκη του Μωάμεθ είτε για μια αρχική μορφή του Κορανίου. Στην πορεία της δράσης των τριών βασικών ηρώων και ενώ στην πλοκή εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι διωκτικές αρχές, ο αναγνώστης δέχεται έναν καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με τον Μωάμεθ, το Πακιστάν, την Ινδία, τη μουσουλμανική θρησκεία (ήταν άραγε μια χριστιανική αίρεση που στη συνέχεια αυτονομήθηκε;), τη συριακή γλώσσα, η οποία αντικαταστάθηκε από τα αραβικά, αλλά και τη μουσουλμανική κοινότητα στη Γαλλία.

Ο συγγραφέας, μεγαλωμένος σ’ έναν ειρηνικό και σχετικά ανεκτικό αραβικό κόσμο, διαφορετικό από τον σημερινό των προκαταλήψεων και των θρησκευτικών εντάσεων, επιχειρεί να μιλήσει για τα αίτια της βίας στις χριστιανικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες. Για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη, πηγαίνει πίσω, στο μακρινό παρελθόν, στις απαρχές του Ισλάμ και στην εξέλιξή του. Κατ’ αυτόν, το πρόβλημα της σχέσης των θρησκειών, κυρίως του Ισλάμ, με τη βία είναι κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και επιδιώκει να το κατανοήσουμε μέσω του θρίλερ.

Ντέιβιντ Κάρκιτ
Ο γλωσσολόγος ήταν σχεδόν τέλειος
Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ.
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 342, τιμή 13,70 ευρώ

Ο γλωσσολόγος Τζέρεμι Κουκ προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν σκότωσε έναν συνάδέλφό του που βρέθηκε νεκρός μέσα στο γραφείο του. Θεωρείται ύποπτος και ο υπαστυνόμος Λιφ τον ανακρίνει. «Αν δεν τον σκότωσες εσύ», του λέει, «μπορείς να με βοηθήσεις να βρω τον ένοχο». Αλλοι ύποπτοι είναι οι γλωσσολόγοι του ιδρύματος και το προσωπικό, δεδομένου ότι οι σχέσεις τους δεν χαρακτηρίζονται από ανεκτικότητα. Υστερα δολοφονείται ένας δημοσιογράφος. Ο Κάρκιτ έχει επηρεαστεί από την Αγκαθα Κρίστι και παίζει με τις έννοιες, τις λέξεις και τα ονόματα. Κακά τα ψέματα, τη διαλεύκανση των εγκλημάτων την υλοποιούν οι αστυνομικοί, «ποτέ δεν ακούστηκε ένα αληθινό έγκλημα να εξιχνιάστηκε από έναν παίκτη του γκολφ ή έναν κριτικό τέχνης», σύμφωνα με τον Ερνέστο Σάμπατο.

Gaston Leroux
Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα
Εκδόσεις Διόπτρα, 2016,
σελ. 330, τιμή 15,50 ευρώ

Υστερα από το Μυστήριο του κίτρινου δωματίου (1907), ο Γκαστόν Λερού έγραψε το Αρωμα της γυναίκας με τα μαύρα, όπου ο ήρωας, ο δημοσιογράφος Ρουλεταμπίλ, ψάχνει στοιχεία για το παρελθόν του. Μεγάλωσε χωρίς οικογένεια και θυμάται μια γυναίκα με μεθυστικό άρωμα. Ηταν η μητέρα του. Η Ματίλντ Στάνκερσον και ο Ρομπέρ Νταρζάκ παντρεύονται και καταφεύγουν σ’ ένα κάστρο γιατί κινδυνεύουν από τον Λαρσάν, τον πρώην της Ματίλντ. Ο Ρουλεταμπίλ αποφασίζει να παλέψει μέχρι θανάτου ώστε να αποτρέψει ένα έγκλημα.

Philip Kerr
Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται
Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός.
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 600, τιμή 18,80 ευρώ

Η σειρά αστυνομικών περιπετειών με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ συνεχίζεται. Ο Φίλιπ Κερ μάς μεταφέρει στο Βερολίνο του 1934, όταν η πόλη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Κι ενώ το ναζιστικό καθεστώς προκαλεί τον φόβο των κατοίκων και εντείνει τους διωγμούς κατά των Εβραίων, ο Γκούντερ που εργάζεται για λογαριασμό ενός ξενοδοχείου προσπαθεί να μάθει τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δύο ανθρώπων. Σχετίζεται με μια αριστερή δημοσιογράφο, τη Νορίν Χαραλαμπίδη, που προωθεί την ιδέα του μποϊκοτάζ των Αγώνων από τις ΗΠΑ, και έναν γκάνγκστερ που θέλει να πλουτίσει με αυτούς, ώσπου καταλήγει στην Κούβα του δικτάτορα Μπατίστα κι ενώ ο Κάστρο έχει αρχίσει την επανάσταση. Δράση και έρωτες, ταξίδια και ανατροπές, αφορισμοί κατά του ναζισμού.

Ντον Γουίνσλοου
Το καρτέλ
Μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 844, τιμή 21,20 ευρώ

Ο Ντον Γουίσλοου, ένας σημαντικός συγγραφέας σκληρών θρίλερ, θεωρείται ισάξιος του Τζέιμς Ελρόι. Το Καρτέλ είναι μυθιστόρημα-ποταμός με θέμα τη βεντέτα στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού μεταξύ του πράκτορα της αμερικανικής Δίωξης Αρτ Κέλερ και του αρχηγού του ισχυρότερου καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο, του Μεξικανού Αδάν Μπαρέρα. Η ιστορία αρχίζει το 2004 με τη φυλάκιση του Μπαρέρα και τη δραπέτευσή του με ελικόπτερο. Ο Κέλερ ορκίζεται να τον εξοντώσει. Αστυνομικοί, γκάνγκστερ, πληροφοριοδότες και πόρνες εμπλέκονται σε ένα θανάσιμο παιγνίδι. Ο συγγραφέας μας δίνει πληροφορίες για τον πόλεμο ανάμεσα σε άγριες συμμορίες για τον έλεγχο πόλεων και περιοχών. Δράση, βία, κυνηγητά, σκοτωμοί, έρωτες, φιλίες, προδοσίες, διαφθορά, εξουσία και πάθος για εκδίκηση, αποτελούν τα στοιχεία που καθιστούν το μυθιστόρημα επικό.

James Patterson & Marshalll Karp
Το καρουζέλ του τρόμου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 370, τιμή 15,50 ευρώ

O Τζέιμς Πάτερσον (1947) αφηγείται (με τον Μάρσαλ Κραφτ), τη δράση μιας ομάδας σκληρών αστυνομικών που καλούνται να εξιχνιάσουν τη δολοφονία μιας γυναίκας στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, η οποία έχει σκοτώσει την ερωμένη της. Μεταξύ των αστυνομικών αναπτύσσονται αισθηματικές σχέσεις, π.χ. Ζακ και Κάιλι. Οταν όμως οι δολοφονίες αυξάνονται και φαίνεται πως ο δράστης παίζει τον Τιμωρό, τα πράγματα περιπλέκονται, αφού κάποιοι αστυνομικοί είναι ύποπτοι.

Ιαν Ράνκιν
Ακόμα και τα άγρια σκυλιά
Μετάφραση Νάντη Σακκά.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 512, τιμή 18,80 ευρώ

Ο επιθεωρητής Μάλκολμ Φοξ και η συνάδελφός του Σιβόν Κλαρκ συνεργάζονται με τον συνταξιούχο πλέον Τζον Ρέμπους στην εξιχνίαση της δολοφονίας ενός δικηγόρου. Αρχικά, υποθέτουν πως πρόκειται για διάρρηξη που κατέληξε σε έγκλημα, ύστερα όμως βρίσκουν ένα σημείωμα «Θα σε σκοτώσω γι’ αυτό που έκανες». Τη ίδια στιγμή, στο Εδιμβούργο, ο Κάφερτι, άνθρωπος με άσχημο παρελθόν, που είχε αναρριχηθεί κοινωνικά κάνοντας πλήθος εχθρών, απειλείται από αγνώστους. Κάποιος τον πυροβολεί και αστοχεί, στέλνοντας παρόμοιο σημείωμα. Προειδοποίηση; Ισως να είχε βοηθήσει στη συγκάλυψη ενός φόνου. Οι έρευνες του Ρέμπους οδηγούν σε μαφιόζικες οικογένειες και σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας, σε ανθρώπους με σκοτεινό παρελθόν, μπλεγμένους σε ναρκωτικά και ερωτικά όργια. Δικηγόροι, βουλευτές, αστυνομικοί, η αφρόκρεμα της κοινωνίας, αποδεικνύονται διεφθαρμένοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.