Τζερόνιμο
Η αυτο­βιογραφία
Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου.
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 224, τιμή 14,90 ευρώ

Ο Τζερόνιμο (1829-1909) είναι για τους Ινδιάνους της Αμερικής ένας θρύλος. Σύμβολο του αγώνα τους εναντίον των λευκών αποίκων, που άρπαξαν από τους γηγενείς τη γη τους και σε μεγάλο βαθμό κατέστρεψαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Υπήρξε φοβερός πολεμιστής, που έμπαινε πρώτος στη μάχη και προκαλούσε τον τρόμο των αντιπάλων του. Το ινδιάνικο όνομά του ήταν Gokhla yeh. Το όνομα Τζερόνιμο του δόθηκε από τους εχθρούς του, επειδή όταν επετίθετο, οι μεξικανοί στρατιώτες προσεύχονταν στον Αγιο Ιερώνυμο να τους σώσει. Ηταν ινδιάνος Τσιρικάουα της φυλής των Απάτσι.

Στο τέλος της ζωής του ο Τζερόνιμο υπαγόρευσε την αυτοβιογραφία του, ένα κείμενο συγκινητικής αμεσότητας και μεγάλης ιστορικής αξίας που αξίζει να διαβαστεί από τους έλληνες αναγνώστες. Από το 1858 ως το 1886 διεξήγαγε έναν απελπισμένο αγώνα εναντίον πρώτα των μεξικανών και έπειτα των αμερικανών αποίκων. Τις τακτικές του ανταρτοπολέμου που εφάρμοζε τις θαύμαζε ο Τσε Γκεβάρα και πολλοί άλλοι. Και στην Αυτοβιογραφία του παρουσιάζονται με μεγάλη παραστατική δύναμη.
Ο Τζερόνιμο, κατά την ινδιάνικη παράδοση, παντρεύτηκε πολύ μικρός (στα 17 του χρόνια). Μια μέρα μπήκαν στο χωριό του 400 μεξικανοί στρατιώτες και σκότωσαν τη μητέρα, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του. Ο Τζερόνιμο ορκίστηκε εκδίκηση. Και θα τη γνώριζαν οι εχθροί του ως τη χρονιά που παραδόθηκε και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Το βιβλίο όμως δεν περιορίζεται μόνο στον αγώνα του Τζερόνιμο εναντίον των λευκών. Οι παραδόσεις, οι μύθοι και ο τρόπος ζωής των Ινδιάνων αναδύονται μέσα από τις σελίδες του και καθιστούν την αφήγηση αυτή όχι μόνο σημαντικό ντοκουμέντο αλλά και εξαιρετικό ανάγνωσμα.

Γιάννης Α. Μάζης
Ιων Δραγούμης
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 496, τιμή 19,90 ευρώ

Γοητευτικός, ιδιόρρυθμος, επιθετικός, με φλογερό ταμπεραμέντο, ο Ιων Δραγούμης ήταν η ηγετική μορφή του αντιβενιζελισμού κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού. Διπλωμάτης και ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, θα εδολοφονείτο από τους βενιζελικούς την επομένη της απόπειρας δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι. Σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα βιογραφία έχουμε το πορτρέτο του Δραγούμη χωρίς τις παραμορφώσεις που του προκάλεσαν και οι δύο πλευρές.

Μπαχά Αλ Ντιν Ιμπν Σαντάτ
Σαλαντίν. Ενας χαρισματικός ηγέτης
Μετάφραση Ελένη Καπετανάκη.
Εκδόσεις Λιβάνη, 2016,
σελ. 384, τιμή 19,95 ευρώ

Ο Σαλαντίν, σουλτάνος της Αιγύπτου και της Συρίας, εμβληματική μορφή του αραβικού κόσμου, είναι ο μόνος που κατάφερε να τον ενώσει καταλαμβάνοντας το 1187 την Ιερουσαλήμ, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για τη Γ΄ Σταυροφορία. Ο σύμβουλός του Ιμπν Σαντάτ κατέγραψε στο ημερολόγιό του περιστατικά από τη δράση του Σαλαντίν, από τα οποία αναδύεται η προσωπικότητα του κουρδικής καταγωγής χαρισματικού ηγέτη.

John Le Carre
Η σήραγγα των περιστεριών
Μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα.
Εκδόσεις Bell / Χάρλενικ Ελλάς, 2016,
σελ. 408, τιμή 17,70 ευρώ

Ο Τζον Λε Καρέ είναι ασφαλώς ο κορυφαίος συγγραφέας «κατασκοπικών» μυθιστορημάτων. Τα έργα του συνιστούν λογοτεχνία πρώτης γραμμής. Επειτα από πολλά χρόνια και αμέτρητες επιτυχίες μάς έδωσε την αυτοβιογραφία του. Είναι το ίδιο συναρπαστική με τα μυθιστορήματά του. Για να διαπιστώσουμε πως η φαντασία και η εμπειρία αλληλοτροφοδοτούνται και πως το ίδιο ισχύει για τη ζωή και το έργο του.

John Locke
Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση
Πρόλογος – Μετάφραση Χρήστος Ξανθόπουλος.
Εκδόσεις Παπαζήση, 2016,
σελ. 1.168, τιμή 47,70 ευρώ

Ενα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά βιβλία του δυτικού κόσμου, το ιδρυτικό έργο του εμπειρισμού γραμμένο από τον κορυφαίο φιλόσοφο και ιδρυτή αυτής της σχολής Τζον Λοκ. Εργο ζωής για τον ίδιο αλλά και σημαντικό απόκτημα για τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται τόσο για τις πηγές της γνώσης όσο και για τη σημασία και την επίδραση των ιδεών και τη διαχρονική τους αξία.

Μωρίς Μερλώ-Ποντύ
Φαινομε­νολογία της αντίληψης
Μετάφραση Κική Καψαμπέλη.
Εκδόσεις Νήσος, 2016,
σελ. 776, τιμή 25,01 ευρώ

Το σημαντικότερο έργο του Μωρίς Μερλώ-Ποντύ που εκδόθηκε το 1945 αποτελεί και σήμερα καθοριστικό έργο της φαινομενολογίας, δίπλα στα έργα του Σαρτρ, του Χούσερλ και του Χάιντεγκερ. Και πέραν αυτού είναι μια φιλοσοφία της ύπαρξης που αναδεικνύει το βίωμα πάνω από τη σκέψη και το αίσθημα ως την κυριότερη μορφή αντίληψης του πραγματικού κόσμου που παραμένει ανεξάντλητος.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 344, τιμή 15,40 ευρώ

Χρησιμοποιώντας τον παλαμικό τίτλο Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου ο ποιητής, δοκιμιογράφος και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος επιχειρεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή στην προσωπική και λογοτεχνική – ιδίως – πορεία του, η οποία συνιστά και ένα σημαντικό χρονικό της μεταπολεμικής εποχής, της ζωής και του κόσμου των Γραμμάτων, των αλλαγών και των μεταμορφώσεων που σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ