Καθυστερεί η απομάκρυνση αμάχων και αντικαθεστωτικών από το Χαλέπι – Τα πυρά ακόμη ηχούν

Για «αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους» -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εξαιτίας διαφωνιών Άσαντ και Μόσχας- καθυστερεί η έναρξη της απομάκρυνσης τόσο αμάχων όσο και αντικαθεστωτικών από το ανατολικό Χαλέπι. Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός αρνείται τις κατηγορίες για μαζικές εκτελέσεις από τις δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν κατά την ανακατάληψη της πόλης.

Για «αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους», με αναφορές να επιρρίπτουν την ευθύνη είτε στη Δαμασκό είτε στο Ιράν, καθυστερεί η έναρξη της απομάκρυνσης τόσο αμάχων όσο και αντικαθεστωτικών από το ανατολικό Χαλέπι, την ώρα που οι συγκρούσεις συνεχίζονται -όπως και οι επαφές στους άξονες Μόσχας, Δαμασκού, Άγκυρας και Τεχεράνης.

Η συνεννόηση για παύση πυρός έχει καταρρεύσει ενώ συγκλίνουσες πηγές μιλούν την Τετάρτη για νέες επιδρομές και πλήγματα με όλμους. Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός αρνείται τις κατηγορίες για μαζικές εκτελέσεις από τις δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν κατά την ανακατάληψη της πόλης.

To πρωί της Τετάρτης, τα λεωφορεία βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο σημείο αναχώρησης αλλά η διαδικασία -που είχε συμφωνηθεί για τα ξημερώματα- δεν είχε ξεκινήσει, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Ορισμένες αναφορές εγείρουν το ενδεχόμενο η απομάκρυνση να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη. Η συμφωνία είχε γίνει με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, του βασικότερου συμμάχου του συριακού καθεστώτος, και τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο αναπληρωτής ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε πως η Μόσχα έφτασε σε «συνεννοήση» την Τρίτη με την Τουρκία για τη διοργάνωση της εκκένωσης. Η Τουρκία από την πλευρά της, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, είπε πως συνεχίζει τις επαφές με τη Μόσχα αλλά και με το Ιράν για το ζήτημα.

Αναφορές από τον ΟΗΕ και τους αντικαθεστωτικούς που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν ότι το Ιράν -σιιτικές δυνάμεις από το οποίο υποστήριζαν τον Άσαντ στο Χαλέπι- έθεσε νέους όρους την Τετάρτη, ζητώντας παράλληλη απομάκρυνση κατοίκων από τα χωριάΦουά και Κεφράγια, που πολιορκούνται από αντικαθεστωτικούς.

Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που συλλέγει πληροφορίες από τη συριακή σύρραξη, υποστηρίζει πως η καθυστέρηση οφείλεται στη δυσαρέσκεια της Δαμασκού για την κατάρτιση της συμφωνίας χωρίς πλήρη διαβούλευση μαζί της.

Άλλες αναφορές από τους αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν στο Reuters πως η καθυστέρηση οφείλεται στην στάση σιιτικών πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στον Άσαντ.

Την Τετάρτη, η ρωσική πλευρά ανέφερε, διά στόματος του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, πως ο συριακός στρατός απέκρουσε επιθέσεις αντικαθεστωτικών και «συνεχίζει την επιχείρηση να καταστείλει την αντίσταση».

Ο Λαβρόφ εκτίμησε πως η αντίσταση των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι αναμένεται να έχει «τερματιστεί» σε «δύο ή τρεις ημέρες». Προηγουμένως, μαρτυρίες στο Reuters μιλούσαν για ήχους εκρήξεων και όλμων που κράτησαν περίπου μισή ώρα.

Μαρτυρίες στο βρετανικό πρακτορείο υποστηρίζουν πως κάτοικοι καίνε αντικείμενα που δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους, φοβούμενοι λεηλασίες από τις φιλοκαθεστωτικές ομάδες.

Οι ανακοινώσεις από τη ρωσική πλευρά αναφέρουν πως το τελευταίο 24ωρο, εκτός δηλαδή του πλαισίου της συμφωνίας, έφυγαν από περιοχές που ήλεγχαν αντικαθεστωτικοί σχεδόν 6.000 άμαχοι, το ένα τρίτο εκ των οποίων παιδιά.

Σύμφωνα επίσης με τις αναφορές από τη Μόσχα, 366 ένοπλοι είχαν παραδώσει στο ίδιο διάστημα τα όπλα και επίσης απομακρύνθηκαν από το ανατολικό Χαλέπι.

Εκκληση Γιούνκερ για τήρηση της εκεχειρίας στο Χαλέπι

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, αναφέρθηκε την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας λόγο για θανάτους αμάχων και καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να εκκενωθεί η πόλη από τους αμάχους και τους αντάρτες.

Στο θέμα αυτό εστιάζει εξάλλου το ενδιαφέρον του και ο σημερινός βελγικός γαλλόφωνος Τύπος. Η εφημερίδα Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο μιλάει για τραγωδία, ενώ στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν έκανε απολύτως τίποτα για το Χαλέπι και εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον, θεωρώντας ότι τα δεινά των Σύρων δεν πρόκειται να τελειώσουν.

Η εφημερίδα La Libre Belgique με τη σειρά της κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για το τέλος της πολιορκίας, αφού έπεσε στα χέρια του συριακού στρατού το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, ενώ στο κύριο άρθρό της αναρωτιέται ποια θα είναι η τύχη των αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι η προστασία της ζωής των αθώων.

Γαλλία καλεί ΟΗΕ, «αμέτοχα ακόμη, αλλά διαθέσιμα» δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη

Το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χαλέπι, έχοντας τα τελευταία 24ωρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τέλεση βιαοπραγιών από τις φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις.

Τις ανησυχίες του είχαν έρθει να επαναλάβουν και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, με τις υπηρεσίες Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη να μιλούν για συγκλίνουσες αναφορές που σχημάτιζαν εικόνα τέλεσης ωμοτήτων αδιακρίτως κατά τις τελευταίες ώρες της μάχης για την πόλη.

«Η Γαλλία θέλει την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ επί του εδάφους και την παρέμβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός» είπε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Λίγο προηγουμένως, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αναφέρει πως δεν συμμετέχουν στα σχέδια εκκένωσης του Χαλεπίου, αλλά δήλωσαν πρόθυμα να συνδράμουν.

«Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την εθελοντική και ασφαλή εκκένωση τραυματιών, ασθενών και ευάλωτων αμάχων από τα πολιορκημένα τμήματα της πόλης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ για το συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.