Σχέδιο περιορισμού των δημοσίων δαπανών για τα επόμενα 20 χρόνια ψήφισε η Γερουσία της Βραζιλίας, το Σώμα που πριν από λίγους μήνες καθαίρεσε την αντιδημοφιλή -λόγω λιτότητας- τέως πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.
Η πρόταση αποτέλεσε ουσιαστικά συνταγματική μεταρρύθμιση και απαιτούσε την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των μελών. H Γερουσία έχει συνολικά 63 έδρες.
Τελικά πέρασε με 53 ψήφους, έναντι 19 κατά. Η κυβερνητική κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Μισέλ Τέμερ ελέγχει 63 έδρες.
Το σχέδιο προβλέπει «πάγωμα» των δαπανών σε Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία ή αλλιώς δαπανές σε ποσοστό ανάλογο με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για την αύξηση των επενδύσεων και τη μείωση των ελλειμμάτων σε μια χώρα που παραμένει εδώ και δύο χρόνια σε ύφεση.
Όμως η Αντιπολίτευση εκτιμά ότι το μέτρο θα πλήξει τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία που ήδη υποχρηματοδοτούνται.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Σώμα, χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Γερουσία για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαδηλώσεις πήραν βίαιο χαρακτήρα μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Γερουσία με 61 ψήφους υπέρ και 20 κατά αποφάσισε την καθαίρεση της Ντίλμα Ρουσέφ για παραποίηση του ελλείμματος πριν τις εκλογές του 2014.
Η καθαίρεση της Ρουσέφ έβαλε τέλος στην 13ετή κυριαρχία του Κόμματος των Εργαζομένων.