Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων

Ηρθαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ αναζητώντας ένα καλύτερο

Ηρθαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και σήμερα αποτελούν μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων, η οποία φέρει τη διεθνή ονομασία Hope Refugees Football Club.

Τους συναντήσαμε τη Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα γήπεδο στα Καμίνια του Πειραιά, όπου έκαναν προπόνηση, το οποίο βρέθηκε έπειτα από πρόταση του Οργανισμού Αθλητισμού του Δήμου Πειραιά. Την προηγουμένη είχαν αγωνιστεί για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα εταιρειών. Οι περισσότεροι είναι από 20 ως 26 ετών, ενώ υπάρχουν και δύο 18χρονοι.


Ευκαιρία να ξεφύγουν

Η πρεμιέρα τους μπορεί να συνδυάστηκε με ήττα, αλλά τα πρόσωπά τους στην προπόνηση ήταν χαμογελαστά και έδειχναν θέληση και πάθος για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο ακολουθώντας τις οδηγίες του προπονητή τους.
Η προπόνηση, που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, αποτελεί μια ευκαιρία για αυτούς να φύγουν έστω και για λίγες ώρες από τον χώρο φιλοξενίας, αλλά παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου, ενώ με όσους συνομιλήσαμε μας είπαν πως θα ήθελαν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είτε μείνουν στην Ελλάδα είτε ταξιδέψουν κάποια στιγμή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αμέσως μετά την προπόνηση, που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, όλοι μαζί πηγαίνουν σε μια ταβέρνα ακριβώς απέναντι, τρώνε και στη συνέχεια με τα λεωφορεία επιστρέφουν στα κέντρα φιλοξενίας.
Ορισμένοι εξ αυτών, όπως μας είπαν, επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Γερμανία, και να συνεχίσουν και εκεί να παίζουν ποδόσφαιρο όπως έκαναν στις χώρες τους. Μάλιστα ένας από τους παίκτες είχε αγωνιστεί στις λεγόμενες «μικρές» εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν.


Υπό την αιγίδα της UEFA

Η ομάδα συστήθηκε σε συνεργασία της Οργάνωσης Γη με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά, το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών Πειραιά και τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά, υπό την αιγίδα της UEFA.
Ολα ξεκίνησαν ύστερα από πρωτοβουλία της Οργάνωσης Γη που υλοποιεί ήδη προγράμματα για ποδόσφαιρο σε διάφορους χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική. Ακολούθησε μια εκστρατεία ενημέρωσης στις δομές φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Σκαραμαγκά, Σχιστό, Ελληνικό και σε διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.
Αρχικά το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν μεγάλο (περίπου 100 επέδειξαν ενδιαφέρον μέσα σε 10 ημέρες) και ύστερα από πρόγραμμα προεπιλογής περίπου δύο μηνών στο γήπεδο της οδού Αμοργού στα Καμίνια επελέγησαν περίπου 25 ποδοσφαιριστές που αποτελούν την ομάδα στο πρόγραμμα της οποίας το προσεχές διάστημα υπάρχουν αρκετοί φιλικοί αγώνες εκτός από τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.
Η Οργάνωση Γη υλοποιεί τρία ποδοσφαιρικά προγράμματα, μια ακαδημία ανηλίκων στον Σκαραμαγκά και ακαδημία ανηλίκων στο Λαύριο, όπως μας είπε ένας από τους πρωτεργάτες της, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης.
Από τα hotspots στην ΕΠΣ Πειραιά

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για τη σύσταση μιας τέτοιας ομάδας; Οι εμπνευστές λένε πως αυτό προέκυψε στο hotspοt του Σκαραμαγκά όταν είδαν ενηλίκους που ήθελαν να παίξουν μπάλα αλλά δεν γινόταν για διάφορους λόγους να αγωνιστούν σε μια ομάδα και έτσι αποφασίστηκε να διαμορφωθεί μια ξεχωριστή με ποδοσφαιριστές πρόσφυγες από όλες τις δομές φιλοξενίας.

«Πιστεύω πως αυτή η ομάδα θα αφήσει το σημάδι της στο ποδόσφαιρο με ό,τι πρεσβεύει και εκπροσωπεί και με ό,τι θα παρουσιάσει και θα επικοινωνεί. Ξεκινάμε τώρα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια μακρά και ευχάριστη διαδρομή» έχει πει σχετικά ο κ. Κόκκαλης.
Ο στόχος είναι τους πρώτους μήνες του νέου έτους να ιδρυθεί ως αθλητικό σωματείο, να ενταχθεί στη δύναμη της ΕΠΣ Πειραιά και να παίζει σε τοπικό πρωτάθλημα· ένας άλλος είναι να μπορούν να εφοδιαστούν με δελτία ποδοσφαιριστή ώστε ακόμα και αν ο πρόσφυγας ταξιδέψει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα να μπορέσει να παίξει σε ομάδα.
Σε δηλώσεις του ο Αντώνης Νικοπολίδης, που εκτελεί χρέη τεχνικού διευθυντή, είχε σημειώσει: «Υπάρχει διάθεση και χαρά για το παιχνίδι, και αυτό είναι το σημαντικότερο. Το επίπεδο είναι αξιόλογο και εκτιμώ ότι θα δημιουργήσουμε μια καλή ομάδα, που θα λειτουργήσει ως όχημα φιλίας με την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά που ήλθαν κοντά μας για να παίξουν ποδόσφαιρο αισθάνονται όμορφα και το δείχνουν, και έτσι αποζημιωνόμαστε όλοι, γιατί άλλωστε αυτός είναι ο τελικός στόχος μας: να προσφέρουμε αναδεικνύοντας την ομορφιά του παιχνιδιού που μας ενώνει».


Κόουτς ένας παλιός γνώριμος
Ενας από τους δύο προπονητές είναι ο Μοχάμεντ Αφάς, που είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την πατρίδα του, τη Συρία, ο οποίος μεταγράφηκε σε ομάδα του εξωτερικού (το 1993 στην Προοδευτική) και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα από το 2011. Ο Αφάς, που ως τεχνικός κατάκτησε το πρωτάθλημα Συρίας και το Κύπελλο Ασίας με την Αλ Ιτιχάντ, έχει συνεργάτη τον Ανδρέα Σαμπάνη, με προϋπηρεσία ως παίκτη και προπονητή σε πειραϊκές ομάδες.

«Αναμφισβήτητα βλέπουμε θετικά στοιχεία από τους παίκτες που ήλθαν κοντά μας, ώστε να συγκροτήσουμε την ομάδα. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία, στην ποδοσφαιρική σκέψη, μα κυρίως στην ψυχολογία τους, ώστε να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στο γήπεδο και κυρίως να το ευχαριστιούνται»
τόνισε ο Αφάς.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σαμπάνης επισήμανε: «Αυτή η ομάδα έχει ξεκινήσει πριν από δύο μήνες. Προς το τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε από το hotspot του Σκαραμαγκά και κάναμε εκεί δύο φορές την εβδομάδα προπόνηση και τώρα έχουμε πάρει κάποια παιδιά από όλα τα hotspots και έχουμε κάνει μια καλύτερη ομάδα που έχει ξεκινήσει και παίζει σε πρωτάθλημα… Αρκετοί είναι καλοί και αρκετοί έχουν παίξει και σε ομάδες στη χώρα τους, βέβαια δεν μπορώ να ξέρω σε τι κατηγορίες έχουν παίξει, αλλά και στους περισσότερους αρέσει το ποδόσφαιρο και γι’ αυτό και έρχονται. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση για να παίζουν. Εδώ έχουμε γύρω στα 24 άτομα. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει γύρω στις 25 ημέρες και την Κυριακή είχαμε το πρώτο μας παιχνίδι».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα: «Το μέλλον της ομάδας είναι ευοίωνο, ήδη έχουμε μπει στο πρωτάθλημα και προχωράμε. Το εταιρικό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουμε τελειώνει τον Μάιο και μετά θα συνεχίσουμε σε Κύπελλο. Για το εάν θα μπορέσουν να πάρουν δελτίο ποδοσφαιριστή προκειμένου να μπορέσουν να παίξουν σε μια άλλη ομάδα δεν μπορώ να το ξέρω, επειδή έχουν ακόμα προβλήματα με τα χαρτιά τους. Αυτή τη στιγμή εμείς τους προετοιμάζουμε και τους φέρνουμε στο γήπεδο για να περνάνε ευχάριστα».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.