Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Ωρα να πάμε μπροστά χωρίς εκβιασμούς

Ενα τριήμερο κατά το οποίο διαφαίνεται ότι θα καθοριστούν οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων για την χώρα ξεκινά την Τετάρτη, με τα μέτωπα ανοιχτά και «θερμά» στο πεδίο της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων.

«Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα σημείωσε: «Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου, ανέφερε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον».

Κυριαρχικό δικαίωμα της κυβέρνησης χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ φέρεται να διεμήνυσε σε όσους ζητούν «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέοςότι παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης, φέρεται να επισήμανε.

Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. «Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση».

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται συνέντευξη του Πρωθυπουργου από τις Βρυξέλλες.

Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο: Το Eurogroup αποφάσισε – Σεβασμό στο θέμα της Ελλάδας

Το Eurogroup αποφάσισε να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους και δεν μπορούμε να ζητούμε κάτι παραπάνω από την Ελλάδα δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι σύμφωνος με την απόφαση που πάρθηκε στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε και υποστηρίζω τη θέση του».

Δεν τίθεται ζήτημα να ζητούμε παραπάνω προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αλλάξουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν και οι οποίες συνάδουν με ότι είχε ζητηθεί από τη χώρα, προσέθεσε ο γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι πρέπει να χειριζόμαστε την Ελλάδα με σεβασμό.

Τσίπρας-Σουλτς υπέρ της πρότασης για 2,5%+1% πλεόνασμα

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Μετά τον Μάρτιν Σουλτς ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε ενώ στις
στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι.


Σαπέν: Αντίθετος με την απόφαση αναστολής των βραχυπρόθεσμων

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί «χωρίς κανέναν όρο».

«Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων.
«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».

Ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Ενα τριήμερο κατά το οποίο διαφαίνεται ότι θα καθοριστούν οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων για την χώρα ξεκίνησε την Τετάρτη, με τα μέτωπα ανοιχτά και «θερμά» στο πεδίο της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης, σε περιβάλλον που δεν είναι φιλικό για τον ίδιον και και την χώρα.

Πριν την προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία ο πρωθυπουργός συμμετέχει υπό καθεστώς παρατηρητή, συναντάται με Μάρτιν Σουλτς και Μαρκ Ρούτε.

Οι συναντήσεις αυτές δεν είναι παρά το… πρόγευμα του σημερινού προγράμματος του πρωθυπουργού, καθώς αμέσως μετά θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Σύνοδος που περιλαμβάνει τις εργασίες, συνέντευξη Τύπου αλλά και άτυπο δείπνο εργασίας το βράδυ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί αργότερα, σήμερα.

Η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για μία ακόμη φορά καρκινοβατεί, η κυβέρνηση θέτει και πάλι κόκκινες γραμμές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο του Grexit, ενώ οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και με την ελληνική κυβέρνηση λίγο – πολύ σε ρόλο παρατηρητή.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας φέρεται σύμφωνα με τα κυβερνητικά μηνύματα ότι μετέβη στις Βρυξέλλες με διάθεση να κάνει μία «πολιτική διαπργαμάτευση», χωρίς όμως να είναι βέβαιον – αντιθέτως, θεωρείται μάλλον απίθανο – ότι οποιοσδήποτε άλλος έχει παρόμοιες επιθυμίες.

Οι συμμαχίες του εντός της Ενωσης έχουν εκλείψει – οι ηγεσίες της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι σε πολιτική αποδρομή – ενώ το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί έπειτα από το πρόσφατο eurogroup και την αρθρογραφία του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, μόνο ευνοϊκό δεν είναι για την ελληνική κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, καθοριστικής σημασίας θεωρείται για μία ακόμη φορά η συνάντηση που θα ακολουθήσει στο Βερολίνο, όπου την Παρασκευή η καγκελάριος Μέρκελ θα υποδεχθεί το κ. Τσίπρα.

Με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ να μεταδίδει προειδοποιήσεις προς τον κ. Τσίπρα να μην τραβήξει το χαρτί των εκλογών γιατί μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για εκείνον, η συνάντηση αυτή αξιολογείται ως κομβική για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Από πηγές που έχουν δε επίγνωση των όσων βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνεται ότι το αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό, μπορεί να αποδειχθεί παράμετρος καθοριστική για τις εξελίξεις, ακόμη για σε ό,τι αφορά τα εκλογικά σενάρια από τις αρχές του νέου έτους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.