Ο Τσίπρας ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το κοινωνικό μέρισμα προς χαμηλοσυνταξιούχους (Live)

Ως μια μορφή άσκησης «πίεσης» προς την αντιπολίτευση -κυρίως την αξιωματική- αλλά και τους πιστωτές, εξαιτίας των αντιδράσεών τους για την κυβερνητική εξαγγελία σχετικά με την οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, ερμηνεύθηκε η ιδέα να ζητηθεί η διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της επίμαχης ρύθμισης.

Ως μια μορφή άσκησης «πίεσης» προς την αντιπολίτευση -κυρίως την αξιωματική- αλλά και τους πιστωτές, εξαιτίας των αντιδράσεών τους για την κυβερνητική εξαγγελία σχετικά με την οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, ερμηνεύθηκε η ιδέα να ζητηθεί χθες Τετάρτη η διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της επίμαχης ρύθμισης.

Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής. «Θέλουμε να επιβεβαιωθεί η ευρύτερη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων», είπε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος ερωτηθείς χθες Τετάρτη αν «αποδέκτης» της κίνησης αυτής είναι οι Θεσμοί, απάντησε πως «όλα έχουν την βαρύτητά τους –και ο τρόπος που τοποθετούνται οι Θεσμοί και ο τρόπος που τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις».

Μάλιστα επικαλούμενος το μνημόνιο, είπε ότι η εκτέλεση του πλεονάσματος είναι στην διάθεση της κυβέρνησης και ότι το γεγονός πως τα ποσά αυτά θα διατεθούν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες και θα πάνε στην αγορά, βοηθάει στην επίτευξη των στόχων για το 2017. «Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία για να αποτυπωθεί η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία για ένα μείζον ζήτημα κοινωνικής σημασίας», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάδης. Σημειώνεται ότι και η ρύθμιση για την αναστολή εφαρμογής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τη προσφυγική κρίση, θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ήδη συζητείται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη στην Ολομέλεια ότι «εμείς ως Νέα Δημοκρατία, είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα». «Τη ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Άλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα», είπε ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα. Ενώ τόνισε πώς «όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στον κ. Τσίπρα ότι ελπίζει να μη θέτει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη ότι πάλι κινδυνολογεί». «Και δεν πέρασαν ούτε δύο 24ωρα και ο ESM πάγωσε τη ρύθμιση για το χρέος και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την τρόικα γραπτή εξήγηση για το αν τα μέτρα είναι συμβατά με το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είχε έντονη κόντρα με την αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στην οποία είπε: «Εδώ δεν κάνουμε γεμιστά ούτε μοιράζουμε μαρμελάδες, εδώ είναι Κοινοβούλιο».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδο ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση μετά και την εξέλιξη από τις Βρυξέλλες. «Έχουμε την αίσθηση ότι κοροϊδεύετε κόσμο. Βάζετε τη Βουλή να ψηφίσει και την καλείτε να ξεψηφίσει… Πρέπει να διευκρινίσει η κυβέρνηση πριν τις ψηφοφορίες και το ζήτημα που αφορά στην τροπολογία για το εφάπαξ, αλλά και για το αν έχετε ή όχι συμφωνήσει για δέκα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα», είπε.

Πάντως από την πλευρά της η κυρία Φωτίου συνέστησε ψυχραιμία προεξοφλώντας ότι «και σε αυτό θα απαντήσουμε». «Είναι μια γνωστή ιστορία των δανειστών. Είμαστε σταθεροί σε αυτά που κάνουμε. Θα ψηφιστούν αύριο από το Κοινοβούλιο και θα δείτε ότι δεν θα γίνει τίποτα στο τέλος», προέβλεψε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.