Βουλή: Με επείγουσες διαδικασίες η συζήτηση για το πλαστικό χρήμα

Με επείγουσες διαδικασίες και με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές

Με επείγουσες διαδικασίες και με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων, το πλαστικό χρήμα και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς και για θέματα διοικητικής δικονομίας με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Η συζήτησή του στις επιτροπές ολοκληρώνεται την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου για να ψηφιστεί την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής εισηγήθηκε την διαδικασία του επείγοντος, διότι, όπως είπε, στο πολυνομοσχέδιο αυτό «εμπεριέχονται σοβαρότατες και επείγουσες διατάξεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιτάχυνση απόδοσης της Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, υπήρξε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί εδώ και έναν χρόνο και ήταν σε δημόσια διαβούλευση επί μήνες. Η ανησυχία που εκφράστηκε από τα κόμματα έγκειται στο ότι έχει μονιμοποιηθεί η διαδικασία του επείγοντος ή καταπείγοντος για την συζήτηση σημαντικών νομοθετημάτων επί των οποίων απαιτείται εξαντλητική συζήτηση.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Απ. Βεσυρόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία καθώς έχει καθυστερήσει και στο παρά πέντε φέρνει ένα πρόχειρο νομοσχέδιο, ενώ οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο αποτελούν εξαγγελίες από την εποχή Αλεξιάδη. Μάλιστα άσκησε έντονη κριτική για το ότι στην νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης τελικά δεν περιλαμβάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός για τους επαγγελματίεςπου είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από την ΔΕΘ. Αντίθετος ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα συζήτησης εμφανίστηκε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος λέγοντας ότι «ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο έρχεται με την διαδικασία του επείγοντος λόγω της ανικανότητας και κωλυσιεργίας της κυβέρνησης». Ο ειδικός αγορητής της ΔΗ.ΣΥ. Ι. Κουτσούκος σχολίασε από την πλευρά του: «Τι ‘χες Γιάννη τι ‘χα πάντα». Και έθεσε θέμα παράβασης του Κανονισμού της Βουλής, ενώ σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει νομοθετήματα μαζί με διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών. Αναφερθείς δε σε κομβικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, όπως αυτές για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε ότι «εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση λέει ότι διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς, όμως αυτές θα οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκάται».

Και από το ΚΚΕ ο Αθ. Βαρδαλής ανέφερε ότι «τα “μαγειρεύει” η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, όμως νομοθετούμε έτσι διότι περιμένουμε να πάρουμε το ok από το κουαρτέτο», ενώ εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Αμυράς υπογράμμισε ότι «το 80% του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης γίνεται έτσι» και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να μπορούμε να νομοθετούμε με άνεση». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος, αντιθέτως, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια». «Θέλουμε παράλληλα έσοδα που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2018 και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά», είπε, ενώ την διαφωνία της εξέφρασε η Ένωση Κεντρώων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης επισήμανε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «δεν επικαλέστηκε ζήτημα μνημονιακών ρυθμίσεων», υπογραμμίζοντας ότι «δεν κάνει να συνηθίσουμε σε αυτή την διαδικασία». «Υπάρχει μια απάθεια. Ένα ακόμα επείγον. Πρόκειται για απαράδεκτη διαδικασία», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «συνένωση δυο άσχετων νομοσχεδίων». Απαντώντας ο κ. Κοντονής τόνισε ότι «η διαδικασία του επείγοντος δεν έχει να κάνει με περιορισμό συνεδριάσεων και δυνατότητας έκφρασης γνώμης αλλά με σύντμηση του χρόνου μεταξύ των συνεδριάσεων». «Θα κουραστούμε λίγο περισσότερο, δεν πειράζει», είπε, σημειώνοντας ότι «υπήρξαν εξαγγελίες της κυβέρνησης για πολύ σοβαρά θέματα -όπως η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, το πλαστικό χρήμα κλπ.- που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό και αντί να μας επαινείτε ακούμε και κριτικές ότι αργήσαμε». Ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι αναρτημένο στην διαβούλευση από το καλοκαίρι και ότι οι αλλαγές που έγιναν στην συνέχεια είναι επουσιώδεις. «Να είμαστε θετικοί σε προτάσεις που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και στην ισονομία», ζήτησε από τα κόμματα, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στις προτάσεις τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.