Eurogroup και ESM αναβάλλουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

«Συζητούνται και αξιολογούνται» οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ότι το πόρισμα για τις παροχές είναι απαραίτητο για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωρούν με βάση τους κανόνες του ESM.

Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τυπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter.

«Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

«Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», κατέληξε ο Μ. Ρέινς.

Νωρίτερα ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο, ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Επίσης το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος αποφάσισε και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται εξωτερική πίεση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης χωρίς προηγούμενος να έχει έρθει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Ο εκπρόσωπος του ESM δηλώνει πως «μετά από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη σε συντάξεις και ΦΠΑ το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF και ESM αποφάσισε να παγώσει τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί αξιολογούν αυτή την στιγμή τις επιπτώσεις της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα του ESM και τους στόχους και τις δεσμεύσεις. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πως θα συνεχίσει», ανέφερε.

Τι σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα του Bloomberg περί παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.