Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τις δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με την κυβέρνηση Σαμαρά, για την στάση του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, για το τι θα έκανε στη θέση του κ. Τσακαλώτου, σήμερα, για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Τσίπρα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για το δημοψήφισμα, για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών. {{{ audio1 }}}

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με την κυβέρνηση Σαμαρά

«Προεκλογικά, πριν από τον Ιανουάριο του ΄15, συνεχώς αναφερόμουν, στον σκαιό τρόπο με τον οποίο είχε συμπεριφερθεί το Βερολίνο στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι ήμουν αντίπαλος του κ. Σαμαρά, όπως γνωρίζετε. Θεωρούσα και το έλεγα εξαρχής ότι, ουσιαστικά η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο, ήταν απαράδεκτη. Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά, (τις οποίες δεν τήρησα), θυμάστε το Eurogroup, του Νοεμβρίου του 2012. Αυτό που μου είπε ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την επιβεβαίωση αυτού του πράγματος».

Για την στάση του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα

«Το ΔΝΤ έχει απόλυτα, δίκιο ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι γελοιωδέστατο, θα ήταν γελοιωδέστατο, αν δεν ήταν τόσο απάνθρωπο γγια την Ελληνική Κοινωνική Οικονομία. Από την άλλη μεριά, είναι απαράδεκτο το ΔΝΤ, να προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω, διότι δεν υπήρξε στιγμή, τουλάχιστον τις ημέρες που εγώ βρισκόμουν στην κυβέρνηση, που το ΔΝΤ, σε τελική ανάλυση, να μην έδινε κάλυψη στην αναλγησία του Βερολίνου, όσον αφορά τη λιτότητα η οποία είναι συνυφασμένη με το 3,5% και με τη μη αναδιάρθρωση του χρέους».

Για το τι θα έκανε στη θέση του κ. Τσακαλώτου, σήμερα

«Όχι, δεν υπογράφουμε κανένα καινούργιο χαρτί, απαιτούμε 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα για κάθε χρόνο, για τα επόμενα 15 χρόνια και δεν θα υπογράψουμε οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε να γίνει αναδιάρθρωση χρέους που είναι απαραίτητη, αυτή τη στιγμή, όχι το 2018 και το 2019, χθες. Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα 1,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Πολύ απλά τα πράγματα, πάμε στη ρήξη, η ρήξη, θα γίνει. Η ρήξη είναι νομοτελειακά δεδομένη. Είναι πάρα πολύ απλό δεν αποπληρώνουμε την επόμενη δόση του ΔΝΤ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δανειζόμαστε από τον ESM, για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, μόνο και μόνο στη βάση πολιτικών που το ίδιο το ΔΝΤ και η ίδια η Κομισιόν συμφωνούν, ότι δεν είναι βιώσιμες.

Προφανώς θα πρέπει να κάνουμε default, μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Η Τρόικα παίρνει χρήματα από την μία τσέπη της και τα βάζει στην άλλη. Αυτό δεν είναι default; Τι είναι αυτό; Διαλύουμε τον ιδιωτικό τομέα. Κοιτάξτε κάποια στιγμή πρέπει τα πράγματα να έρθουν σε ένα σημείο όπου να βρισκόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με την αλήθεια».

Για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Τσίπρα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό

«Ο λόγος που δεν βρίσκομαι στην κυβέρνηση, στην οποία πίστεψα, ότι μπορούμε να είμαστε εκείνη η κυβέρνηση, απεδείχθη ότι δεν ήταν εκείνη η κυβέρνηση. Αναφέρομαι στη σωστή στιγμή που ο πρωθυπουργός θα καταλάβει ότι είναι ένας νέος άνθρωπος και ότι αυτή η πορεία που έχει πάρει και ακολουθεί από την 6η Ιουλίου, ουσιαστικά είναι η υποταγή στο δόγμα Παπακωνσταντίνου, με άλλα λόγια στο « νυν υπέρ πάντων, η επόμενη δόση» ενός μη βιώσιμου δανείου και δανεισμού, ότι αυτό τον οδηγεί σε μία πορεία, σε ένα μονοπάτι, το οποίο δεν θα έχει καλό τέλος για τον ίδιο και για τη δική του την κληρονομιά, την πολιτική».

Για το δημοψήφισμα

«Σπαταλήθηκε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, ιδίως εκείνο του δημοψηφίσματος. Εγώ δεν το είδα, ούτε κομματικά, ούτε στο πλαίσιο αντιπαράθεσης αυτής του Ναι και του Όχι, των ανθρώπων που καλή τη πίστη υποστήριξαν το Ναι, με τους ανθρώπους που καλή τη πίστη υποστήριξαν το Όχι. Είχαμε μία υστερία όλοι μαζί, ως Ελληνικός λαός, να κάνουμε μια επανεκκίνηση».

Για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών

«Ήμουν πάντα, εναντίον του παράλληλου νομίσματος. Αλλά ταυτόχρονα, πρέσβευα και δούλευα, εργαζόμουν και πριν την κυβέρνηση και όσο ήμουν στην κυβέρνηση, τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών σε ευρώ, το οποίο έπρεπε να ισχύει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε χώρα».

Ερώτ: Είπατε ότι, διαφώνησε ο κ. Δραγασάκης και ότι το αποτέλεσμα ήταν τρία δύο εναντίον τη δικής σας εισήγησης.

«4-2, νομίζω, ήταν!»

Ερώτ: Ποτέ δεν μάθαμε ποιος ήταν ο άνθρωπος ο οποίος σας στήριξε

«Θα πρέπει να περιμένετε για να το μάθετε αυτό.

Το βασικό, στοιχείο δεν ήταν το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ήταν και αυτό, το βασικό ήταν, μια σηματοδότηση προς τον κ. Ντράγκι, ότι αν μας κλείσει τις τράπεζες, εμείς θα κουρέψουμε τα ομόλογα κατοχής και ιδιοκτησίας της ΕΚΤ, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα. Εκείνη ήταν η διαφωνία, εκείνο το βράδυ, που αναφέρεστε».

Ερώτ: Με βάση το αποτέλεσμα του Eurogroup που είδατε και τα πενιχρά αποτελέσματα για το χρέος, την αποσύρει (ο Σόιμπλε την εύνοια – στήριξή του) και προς τον κ. Τσίπρα κατά τη γνώμη σας;

«Όχι. Όχι προς το παρόν, θα την αποσύρει όταν κρίνει».

Ερωτ: Δηλαδή θα γίνει αυτό;

«Ε, πως δεν θα γίνει. Είπαμε κάθε μνημόνιο και ένα πρωθυπουργό».

Για τα πολιτικά του σχέδια

«Έχω επιλέξει μια συγκεκριμένη πολιτική δραστηριότητα, το Team 25, το κίνημά μας στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή έχει φυτρώσει παντού, έχουμε δεκάδες χιλιάδες μέλη στη Γερμανία, αυτό το κίνημα έρχεται και στην Ελλάδα σιγά-σιγά, αλλά ξέρετε, δεν ήμουν ποτέ φτιαγμένος για πολιτικός».