Τάδε έφη Ντόναλντ Τραμπ, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν προτίθεται να γίνει μέρος της ρουτίνας που με θρησκευτική ευλάβεια ακολουθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια.
Η καθημερινή ενημέρωση του προέδρου, γνωστή με τα αρχικά PDB (The President’s Daily Brief) είναι μια περιληπτική αναφορά των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για κινδύνους και απειλές εθνικής ασφάλειας.
Γράφεται και παραδίδεται καθημερινά στον πρόεδρο και τους στενούς του συνεργάτες και ξεκίνησε το 1946 επί προεδρίας Χάρι Τρούμαν, όπως υπενθυμίζουν οι Times της Νέας Υόρκης.
«Ξέρετε, είμαι έξυπνος άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να μου λένε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για τα επόμενα 8 χρόνια. Γιατί μπορεί να είναι 8 χρόνια. Δεν το χρειάζομαι. Αλλά λέω: αν κάτι αλλάξει, ενημερώστε μας» δήλωσε ο Τραμπ στο αγαπημένο (για τους Ρεπουμπλικάνους) τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Ο ίδιος εξήγησε πάντως ότι για τα ζητήματα αυτά υπάρχει και ο αντιπρόεδρος, ενώ εξήγησε ότι έχει ενημερωθεί σχετικώς (με τα PDB) ελάχιστες φορές από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές.
Oι Times της Νέας Υόρκης ρώτησαν αρμόδιους για το θέμα προκειμένου να μάθουν πόσο επικίνδυνο είναι να μην ενημερώνεται ένας πρόεδρος καθημερινά.
Αρκετοί από τους γνωρίζοντες αναγνωρίζουν ότι αν υπάρχει κάποια ομάδα στην οποία ο πρόεδρος να αναθέσει την ενημέρωση, τότε δεν είναι τεράστιο το πρόβλημα.
Ωστόσο, αν ένας πρόεδρος έχει πλήρη ενημέρωση (και άμεση) διευκολύνεται σε μια στιγμή κρίσης: ξέρει τι αποφάσεις θα πάρει, γιατί γνωρίζει το θέμα.
«Αν όχι κάθε μέρα, σχεδόν κάθε μέρα» λέει ο Ματ Όλσεν, πρώην στέλεχος των Υπηρεσιών.
Πάντως, δεν αποκλείεται να είναι και ελαφρώς βαρετά αυτά τα σημειώματα, λόγω της υπηρεσιακής γλώσσας που χρησιμοποιείται. Ή και για έναν ακόμα λόγο: αυτά που (δεν) διαβάζει ο Τραμπ είναι τα ίδια που διαβάζει ο Ομπάμα, αφού δεν έχει ακόμα λήξει η θητεία του.
Ενδεχομένως λοιπόν η γλώσσα και το περιεχόμενο να είναι πιο οικεία σε έναν πρόεδρο με 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο από ό,τι σε έναν επιχειρηματία που ετοιμάζεται να γίνει πρόεδρος και οποίος δεν κατείχε ποτέ κανένα δημόσιο αξίωμα.
Ίσως, πάντως, αυτός είναι και ο λόγος των μάλλον άγαρμπων κινήσεων Τραμπ σε σειρά ζητημάτων προτού καλά-καλά ορκιστεί: για παράδειγμα, χαρακτήρισε «ανοησίες» την αναφορά της CIA περί ρωσικού δακτύλου στις αμερικανικές εκλογές.
Τουλάχιστον ο Ομπάμα αποφάσισε να το ψάξει, περιμένοντας το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας στο Οβάλ Γραφείο, προτού κλείσει πίσω του την πόρτα του Λευκού Οίκου.