Σε φάση αποκρυπτογράφησης των πολιτικών κινήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ν.Δ.να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, χωρίς να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να χτίζει γέφυρες σε πολλά επίπεδα, εντός και εκτός Ελλάδας.
Τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όσο και στενοί του συνεργάτες, τις τελευταίες 96 ώρες, κυρίως από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή έως σήμερα, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που στέλνει: θέλει ή δεν θέλει εκλογές, σχεδιάζει ή όχι εκλογικό αιφνιδιασμό, εργάζεται στην κατεύθυνση να κλείσει η αξιολόγηση ή κωλυσιεργεί διαμορφώνοντας ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό του 2015;
Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη που περιλαμβάνεται σε άρθρο του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «Newsweek», ότι «αν γίνουν εκλογές μέσα στο 2017, θα τις κερδίσει» έχει την ιδιαίτερη σημασία του για τα μελλούμενα, παρά τον εκλογικό συναγερμό που έχει σημάνει εδώ και καιρό στην Πειραιώς.
Βέβαια, ο ίδιος είπε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι το πρόβλημα, οι εκλογές είναι η λύση. Όμως, δεν μπορεί αυτός και το κόμμα τους να τις επιβάλλουν, καθώς το 2014, ήταν άλλα τα δεδομένα και υπήρχε η προεδρική εκλογή που μπλοκαρίστηκε και η χώρα οδηγήθηκε στις κάλπες.
Αν και ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει, όπως καταγράφει το περιοδικό, αλλά και το διαπιστώνουν όσοι τον συναντούν, την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει τις εκλογές, εντούτοις στην εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης που έγινε στο επιτελείο του, στον απόηχο και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, υπάρχει δυσκολία πρόβλεψης για το χρονικό σημείο που θα στηθούν οι κάλπες, παρά τις διαρροές προ ημερών για Μάρτιο ή ακόμα και μέσα Φεβρουαρίου.
«Σας είπαμε επανειλημμένως ότι τονίζουμε την αμφισημία των δηλώσεών τους. Μια έτσι, μια αλλιώς, ανάλογα με τις μέρες είναι στο Μαξίμου. Που βλέπετε εσείς μια συνολική στρατηγική σε όλο αυτό; Εγώ βλέπω ότι το βλέποντας και κάνοντας, ανά μέρα, αυτό κοστίζει τεράστια στον ελληνικό λαό» είναι η γραμμή που εξέπεμψε χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας.
Σε αυτό το κλίμα, αυτό που έχει ως βασική έγνοια ο κ. Μητσοτάκης είναι, ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών, να ενδυναμώσει τα μηνύματα της Ν.Δ. εντός και εκτός Ελλάδας, με περιοδείες ανά την επικράτεια και ομιλίες, αλλά και συναντήσεις στο εξωτερικό, όπως αυτές που θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει μεγάλη σημασία στο μήνυμα ότι «η χώρα δοκίμασε το λαϊκισμό και τώρα στρέφεται προς το ρεαλισμό», φράση που χρησιμοποίησε και στο Newsweek, ενώ θα συνεχίσει να κινείται στη λογική της υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών.
Γι’ αυτό και ταυτόχρονα στέλνει μηνύματα, μέσω των ομιλιών του, τόσο προς τη μεσαία τάξη όσο και προς τους ανέργους, δίνοντας έμφαση στη συμφωνία αλήθειας» ή άλλως στον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτά τα μηνύματα διαχέονται στην κοινωνία και πόσο κατανοητά γίνονται από τμήματά της που έχουν πληγεί από την κρίση.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που μιλά για νέο πατριωτισμό, θα δώσει και ένα ακόμα στίγμα της πολιτικής του πρότασης και κατά την αποψινή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Εκεί θα δώσει πιο σαφή εικόνα για το πρόγραμμά του, εμμένοντας στις μεταρρυθμίσεις, απ’ όπου θα τονίσει και πάλι ότι «η απάντηση στο λαϊκισμό είναι να λέμε στον κόσμο την αλήθεια».
Τους βασικούς άξονες του σχεδίου του θα παρουσιάσει και στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντήσει, τους κοινοτικούς επιτρόπους Πιέρ Μοσκοβισί, Φρανς Τίμερμανς, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ. Εκεί θα έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ θα σημειώσει ότι είναι ανέφικτα τα μακροχρόνια πλεονάσματα του 3,5%.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει και το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τις παρενέργειες που προκύπτουν. Πιθανότατα θα συναντήσει και τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ είναι άγνωστο ακόμα εάν θα υπάρξει μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία θα συναντήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου.
Σε αυτό το κλίμα, η Ν.Δ. συνεχίζει τις επιθέσεις της κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά κατά του Πρωθυπουργού, μετά και την χθεσινοβραδινή του ομιλία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του, όπου είπε ότι δεν συμφωνεί με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μετά το 2018 και ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας, θέτουν το θέμα των εκλογών άμεσα. «Να δρομολογήσει άμεσα εκλογές, ώστε με πολιτική αλλαγή να αποκτήσουν ελπίδα οι Έλληνες και προοπτική η πατρίδα» τονίζεται από τη ηγετική ομάδα της Ν.Δ.
«Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια: Στο 3οΜνημόνιο (Αύγουστος 2015, Ν. 4336/2015, σελ. 1015), β) στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την Έκθεση Συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2016, σελ. 14) και γ) στοEurogroupτης 5ηςΔεκεμβρίου 2016 (Δήλωση Συμπερασμάτων, τρίτη παράγραφος)» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Ν.Δ.
Και όπως υπογραμμίζουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας για να γαντζωθεί στην εξουσία, ήδη από το 2015, συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια. «Δηλαδή, σε διαρκή λιτότητα για τους Έλληνες, που κρατά αιχμάλωτη την ελληνική οικονομία και τσακίζει τις προοπτικές ανάπτυξής της. Και τη συμφωνία που αυτός υπέγραψε ούτε θέλει, ούτε μπορεί να την αλλάξει. Ας σταματήσει, λοιπόν, να καταστρέφει τη χώρα» λένε.