Ένα εκτεταμένο και φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης ανακοίνωσε την Τρίτη η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα UniCredit, δίνοντας ώθηση όχι μόνο στη μετοχή της αλλά σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο στις διεθνείς αγορές. Ενισχύεται το δολάριο ενόψει αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed.
Συγκεκριμένα, η Unicredit σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού της αποκάλυψε ένα διετές σχέδιο δημόσιας προσφοράς κατά 13 δισ. ευρώ και περικοπών 14.000 θέσεων εργασίας. Η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα προσελκύσει για να διαγράψει από τον ισολογισμό της κόκκινα δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ και για να τονώσει την κερδοφορία της.
Στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων η UniCredit σχεδιάζει ταυτόχρονα να κλείσει περίπου το ένα τέταρτο των καταστημάτων της, που ανέρχονται σε περίπου 3.800. «Το σχέδιο εξυγίανσης της κορυφαίας σε ενεργητικό τράπεζας της Ιταλίας ανακοινώθηκε ενώ η τρίτη σε ενεργητικό ιταλική τράπεζα, τη Monte dei Paschi di Siena, πασχίζει να εξεύρει κεφάλαια ώστε να αποφύγει τη διάσωσή της από την ιταλική κυβέρνηση», μεταδίδει το BBC.
«Ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο»

Η είδηση εκτίναξαν την τιμή της μετοχής της UniCredit κατά 8% υψηλότερα στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Από την αρχή του έτους, ωστόσο, η μετοχή έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της τιμής της, όπως επισημαίνει ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης. Εξάλλου, η αύξηση κεφαλαίου που φιλοδοξεί να πετύχει η τράπεζα με το σχέδιο αναδιάρθρωσής είναι της τάξεως της σημερινής χρηματιστηριακής της αξίας.
«Ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο» χαρακτήρισε το σχέδιο ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Ζαν-Πιέρ Μιστιέ, προσθέτοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι να κάνει την ιταλική τράπεζα μια από τις ελκυστικότερες της Ευρώπης. Ο γάλλος μάνατζερ διευκρίνισε ότι η δημόσια προσφορά θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και ότι τα μη εξυπηρετούμενα χρέη που θα σβηστούν από τον ισολογισμό της ανέρχονται συγκεκριμένα σε 17,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά που έχει κάνει μέχρι τώρα ιταλική επιχείρηση. Ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου ενισχυόταν κατά 3% στην απογευματινή συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ και ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 στον οποίο μετέχουν οι μετοχές των 600 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων της Ευρωζώνης ενισχυόταν κατά 0,8%.
Η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων της Ρώμης –και μεγάλο άγχος των Βρυξελλών. Τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών υπολογίζονται σε 360 δισ. ευρώ.
Από τα χείλη της Γέλεν

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι το δολάριο ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι τόσο του ευρώ όσο και του γεν, καθώς οι αγορές προεξοφλούσαν την αύξηση κατά 25 έως 50 μονάδες βάσης των αμερικανικών επιτοκίων –θα είναι η δεύτερη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε στα 1,0612 δολάρια και το ιαπωνικό στα 115,24 γεν ανά δολάριο.
Το Reuters εξαρτά την πορεία του δολαρίου τις επόμενες ημέρες από τα συμπεράσματα που θα βγάλει η αγορά από τα σχόλια που ενδεχομένως θα κάνει η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν αναφορικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Το αμερικανικό νόμισμα, δηλαδή, θα επηρεαστεί από την άποψη που ευθέως ή συγκεκαλυμμένα θα εκφράσει η Γέλεν για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.