Ήταν ένα σύντομο σεμινάριο για την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τα βιώματα ενός ανθρώπου, ο οποίος επί τέσσερις περίπου δεκαετίες αφοσιώθηκε στα αυτοδιοικητικά θέματα.
Μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην εκδήλωση για το βιβλίο του Φίλιππα Φίλιου, έφυγαν με πολλές πληροφορίες για το χώρο της αυτοδιοίκησης. «Έχε με, μίσησε με… λείψε με, γύρεψέ με» είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην δημάρχου Ιωαννιτών, δανεισμένος από μια παλιά γιαννιώτικη παροιμία που ακολουθεί τον κάθε δήμαρχο και άρα και τον κ. Φίλιο, όπως έγραψε και ο ίδιος στον πρόλογο.
Μέσα από το βιβλίο περνάει με μια απλή γραφή, η ιστορία των δημοτικών εκλογών στα Γιάννενα την περίοδο 1975 – 2014. Στη φιλόξενη στέγη των Ηπειρωτών στην πρωτεύουσα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Φιλ. Φίλιου, πρώην Δημάρχου Ιωαννιτών, του γιατρού και κοινωνικού αγωνιστή.
Ο Φιλ. Φίλιος συμμετείχε πριν μερικά χρόνια στην Πρωτοβουλία των Πέντε, δηλ. των πέντε δημάρχων _ Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων (τότε) Γιάννης Δημαράς, Βόλου (τότε) Πάνος Σκοτινιώτης_ με μερικές απόψεις, όπως: μετατροπή δήμων από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς σε οργανισμούς εξυπηρέτησης του δημότη, ισότιμη προσβασιμότητα του πολίτη στο κράτος του, θέσπιση νέου κώδικα αυτοδιοίκησης, αλλαγή των διαδικασιών με τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις, κ.α.
Πρόκειται για μια καταγραφή, με τη μορφή συζήτησης – συνέντευξης, των 40 και πλέον χρόνων παρουσίας του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων. Στο βιβλίο συγκεντρώνονται μνήμες, ανέκδοτα, κρίσιμες στιγμές, εκλογικές μάχες από το 1975 και μετά, δηλαδή από τη μεταπολίτευση και δώθε.
«Αισθάνομαι την υποχρέωση, συμμετέχοντας από το 1975 μέχρι το 2010, για σχεδόν σαράντα χρόνια εκ των έσω, στα δημοτικά πράγματα της πόλης, και ως ένα βαθμό καθορίζοντάς τα, να δημοσιοποιήσω και να μοιραστώ τις σκέψεις που ακολουθούν, έτσι όπως εγώ τις βίωσα. Παραθέτω λοιπόν γεγονότα και προσωπικές μαρτυρίες, με την «πέννα» του μη ειδικού και χωρίς να έχω ιδιαίτερο ταλέντο»…. είπε ο Φιλ. Φίλιος που εκθείασε και τον παριστάμενο Παναγιώτη Νούτσο, ομότιμο καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που μίλησε για το βιβλίο.
Απομονώνω από το βιβλίο του την τελευταία κουβέντα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φιλ. Φίλιος, δίνοντας επί της ουσίας, μετά από την πολυετή παρουσία του συμβουλές για τους…επόμενους: «Χωριστές συνεδριάσεις για έλεγχο πολιτικό ή έλεγχο δράσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Συγκρότηση διαπαραταξιακών επιτροπών προετοιμασίας θεμάτων. Λιγότερη φιγούρα στα προ ημερησίας διάταξης θέματα. Σε νομοθετικό πεδίο, απαιτούνται ταχύτατες βελτιώσεις στον ‘‘Καλλικρατικό’’ νόμο, μείωση γραφειοκρατίας, εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όποιος θέλει να ασχοληθεί, και προτρέπω νέους ανθρώπους να το κάνουν, πρέπει να το κάνει με κέφι, αγάπη για τον τόπο τους, χωρίς φόβο, με φρέσκιες ιδέες, ριζοσπαστικές και για τους ήδη υπηρετούντες, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Τα εξαντλημένα πολιτικά σχήματα, των πολιτικών χρονοντούλαπων, φάγανε το ψωμί τους. Νέοι τώρα, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και με νέες ιδέες. Πέρα από τα κομματικά κλισέ. Με ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους, στοχευμένες πρακτικές, διαφανείς διαδικασίες και γιατί όχι, αντιγραφή εφαρμογών που έχουν αποδώσει σε άλλες πόλεις, με νοικοκυριό και οικονομία στα περιττά, απλά και πρακτικά πράγματα με πολλούς ωφελούμενους».
Στον πρόλογο του βιβλίου του ανέφερε, και το είπε στην εκδήλωση, πως ότι παραθέτει, είναι κατάθεση ψυχής, που ενδεχομένως να εμπεριέχει το ισχυρό υποκειμενικό κριτήριο. Ο Φιλ. Φίλιος παραθέτει το πολιτικό προσκήνιο αλλά και το πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο. «Η γραφή του βιβλίου, απλή, στρωτή, εύκολη, άμεση. Οι συνεπαγωγές του λόγου σαφείς, δεν αιωρούνται, πατάνε στα νοήματα του κειμένου. Η χρονολογική συνέχεια βοηθάει πολύ, οι ερωτοαπαντήσεις έχουν ρυθμό και γρήγορη ροή», όπως είπαν μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό τους, δυο πρόσωπα που ηγούνται της Πανηπειρωτικής, ο Γιώργος Δόσης (πρόεδρος) και Κώστας Κωνής (αντιπρόεδρος).