Η Νικόλ Κίντμαν έχει «μεταμορφωθεί» σε βασίλισσα του χιονιού. Η super star ντυμένη με κατάλευκο Haute Couture Dior φόρεμα γεμάτο δαντέλλες κρύσταλλα και φτερά χαρίζει στους θαυμαστές της φωτεινά γιορτινά χαμόγελα. Η ωραία Νικόλ με τα υπέροχα πυρόξανθα μαλλιά και τα πράσινα μάτια κάνει για τα Χριστούγεννα ότι ακριβώς μια Χολυγουντιανή προσωπικότητα η οποία…σέβεται τον εαυτό της. Επιλέγει φορέματα Υψηλής Ραπτικής πανάκριβα μπριγιάν του οίκου TIFFANY & CO. Αφηγείται ιστορίες στα παιδιά κοντά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η Κίντμαν μοιάζει με την καλή νεράϊδα του παραμυθιού η οποία όταν φωτογραφίζεται στα μεγάλα περιοδικά του πλανήτη στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές. Όταν η big star έχει χρόνο επιτρέπει στον εαυτό της «μικρές αποδράσεις» από την καθημερινότητα. Βόλτες στις στολισμένες βιτρίνες. Ακριβώς όπως οι κοινοί θνητοί. Τα Χριστούγεννα είναι εδώ. Οι βιτρίνες σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν γεμίσει με έλατα τεράστιες μπάλες, κρύσταλλα, χιονάνθρωπους ευφάνταστες κατασκευές. Βιτρίνες οι οποίες στις Μητροπόλεις του κόσμου όπως το Λονδίνο το Παρίσι, την Βιέννη την Νέα Υόρκη αλλά και τα φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα φέρουν τις υπογραφές διάσημων interior designers αλλά και κορυφαίων σχεδιαστών μόδας. Βιτρίνες οι οποίες κλέβουν ματιές. Μυθικές σε περιώνυμα shopping centers μεγάλους δρόμους γνωστούς για τις exclusive boutiques μέσα από τις οποίες κάποιοι μπορούν να ζήσουν ένα αστραφτερό παραμύθι.

Οι Νταλί, Ράουσενμπεργκ, Τζόουνς και οι βιτρίνες

Η Θέκλα φοράει Repetto Legwarmers σε ροζ του κουφέτου. Κάθεται μπροστά στο Christmas tree. Τα στολίδια του δένδρου με υπογραφές κρύβουν πολύτιμα δώρα. Λίγες ώρες πριν ένοιωσε να ταξιδεύει στον μακρινό κόσμο των παραμυθιών. Οι στολισμένες βιτρίνες και οι «ιστορίες» που όλοι έχουμε μάθει να αγαπάμε. Η Χιονάτη η Σταχτοπούτα, η πεντάμορφη και το τέρας η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Οι βιτρίνες των παραμυθιών. Υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι τις γιορτινές αυτές μέρες επιλέγουν οι βιτρίνες τους να έχουν κάτι από τέχνη. Έντονες λοιπόν «εικαστικές παρεμβάσεις». Το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Είναι εκεί που η τέχνη συναντάει τη μόδα. Το 2003 ο creative director Luke Williamson δημιούργησε installations στο classic πολυκατάστημα «Selfridges» στην Βρετανική πρωτεύουσα. Συνεργάστηκε με την artist Barbara Kruger. Εκείνος όμως ο οποίος ξεκίνησε να δημιουργεί πρώτος βιτρίνες στην δεκαετία του ’30 ήταν ο μεγάλος σουρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί. Ο εκκεντρικός Νταλί είχε βάλει το μαγικό του «touch» στις βιτρίνες του Νεοϋορκέζικου καταστήματος «Bonwit Teller». Ακολούθησαν και άλλοι παγκοσμίου φήμης εικαστικοί όπως οι Τζάσπερ Τζόουνς και Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ. Ο Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ συνεργάστηκε με το εμβληματικό κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co στην Fifth Avenue. Μαζί του η διάσημη δημιουργός βιτρινών Τζιν Μούρ. Οι καλλιτέχνες τοποθέτησαν τα διαμάντια και μαργαριτάρια πάνω σε dramatic landscapes χαρίζοντας έτσι στον κόσμο ο οποίος δημιουργούσε ουρές έξω από το κοσμηματοπωλείο «κάτι» από τις ταινίες του Χίτσκοκ.

Μπορείς απλά να τα ονειρεύεσαι…

Η παιδική μου φίλη θαυμάζει τις βιτρίνες οι οποίες μοιάζουν με έργα τέχνης. Συνεχίζει όμως να τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτές που θυμίζουν λαμπερά παραμύθια. Χιόνια, κρύσταλλα, πριγκίπισσες με φουρώ ωραίοι πρίγκιπες. Τα καταστήματα Liberty’s ζωντανεύουν στις βιτρίνες τους το παραμύθι του «Καρυοθραύστη». Ένα δένδρο καμωμένο ολοκληρωτικά από μαντήλια του Hermes την ταξιδεύει στον πολύχρωμο αστραφτερό κόσμο των δώρων.

Οι πάνθηρες του Cartier και τα όνειρα στο χιόνι

Τα κατακόκκινα δερμάτινα κουτιά του οίκου Cartier με τις χρυσές λεπτομέρειες στολίζουν τις γιορτινές βιτρίνες του μυθικού κοσμηματοπωλείου σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Το εμβληματικό κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης το κατάστημα στην Bond street του Λονδίνου τις boutiques στην Πόλη του Φωτός το Μιλάνο, την Γενεύη το Τόκιο. Ακόμα και αυτές οι βιτρίνες του Cartier στην γεμάτη προβλήματα Αθήνα είναι πανέμορφες. Σε χρώματα κόκκινα και λευκά. Με τα διαμάντια και ρουμπίνια να στέλνουν το εκτυφλωτικό τους φως στην οδό Βουκουρεστίου. Ο κόσμος σταματάει στις βιτρίνες και παρακολουθεί εντυπωσιασμένος πριν περάσει στην διπλανή πόρτα και το always classic επίσης στολισμένο γιορτινά «Zonars». Ένας ζεστός καφές μια απολαυστική σοκολάτα ένα πιάτο φαγητό δίπλα στο μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο με τις κόκκινες μπάλες. Σκέφτομαι ότι ο περίφημος «πάνθηρας» του Cartier γεμάτος λευκά και μαύρα διαμάντια πωλείται σε μία…μάλλον απαγορευτική τιμή για τους κοινούς θνητούς. Πολλά από τα δώρα που επιθυμούμε να αποκτήσουμε φέρουν επίσης απαγορευτικές τιμές. Μπορούμε όμως να ονειρευόμαστε μέσα από αυτά. Λάμψη πλούτος glamour. Κάτι που φέρνουν μαζί τους οι γιορτές. Ένα αστραφτερό παραμύθι που διαρκεί μερικά 24ωρα. Όνειρα πασπαλισμένα με νιφάδες χιονιού…

Η λάμψη της πεταλούδας και η «κρυμμένη πέρλα»

Ποιά είναι όμως αυτά τα απαγορευμένα δώρα; Αυτά που απευθύνονται σε μεγιστάνες πρίγκιπες jet setters ή big stars; Η «καλή νεράιδα» Νικόλ Κίντμαν θα μπορούσε να φορέσει τα σκουλαρίκια από λευκά διαμάντια του οίκου Boucheron. Η συλλογή Plume de Paon στο κοσμηματοπωλείο της Place Vendome δημιουργούν μοναδικό θέαμα. Τα λευκά διαμάντια του οίκου De Beers. Δαχτυλίδια σε σχήμα ρόμβου ή κύκλου σε αστρονομικές τιμές. Γιορτινές βραδιές με Caviar blinis από το Seafood Bar & Grill στο «The Savoy» του Λονδίνου.

Τα διαμάντια συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν σε ένα τραπέζι με χαβιάρι σολωμό και σαμπάνιες. Η καρφίτσα σε σχήμα στέμματος του Chaumet είναι εκπληκτική. Όπως και το Bombe Ring με ρουμπίνια και διαμάντια του οίκου Graff. Λατρεύω την «κρυμμένη πέρλα» κολλημένη στο τακούνι της γόβας του Νicholas Kirkwood. H Disco Butterfly στα ρολόγια του Graff είναι έτοιμη να…χορέψει κάτω από τους προβολείς. Τα σμαράγδια ζαφείρια και ρουμπίνια στα κολιέ του Bvlgari μας ταξιδεύουν στις μοναδικής ομορφιάς περιοχές της Ιταλίας. Οι μελαχρινές καλλονές που τα φορούν στον λαιμό τους θυμίζουν καυτά κορίτσια από την Σικελία. Κοντά στο τζάκι παίζοντας σκάκι. Ένα Hermes Samarsande chess set αποτελεί εξαιρετικό δώρο για όσους βέβαια μπορούν να διαθέσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ. Τα «απαγορευμένα» για τους κοινούς θνητούς δώρα εκπέμπουν το δικό τους μαγικό φως. Μόνο για χρυσαφένια όνειρα τις κρύες νύχτες των Χριστουγέννων…

Η παρουσίαση του Λευκώματος Αφοί Λαμπρόπουλοι

Προσωπικότητες της πνευματικής πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής έδωσαν το παρόν στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή την παρουσίαση του Λευκώματος Αφοί Λαμπρόπουλοι 1901-1999 «διαλέγουν πριν από σας για σας». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό λεύκωμα του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Δημητρίου και Μπλάνς Λαμπροπούλου. Ένα λεύκωμα πολυτελές που μοιάζει με λαμπερό δώρο. Σαν εκείνο που μπορούσες να «ανακαλύψεις» μέσα στα καταστήματα Αφοί Λαμπρόπουλοι. Τυλιγμένα με λαμπερούς φιόγκους μέσα σε πακέτα που άφησαν ιστορία στις black & white σκηνές Ελληνικών ταινιών. Οι εικόνες σε ταξιδεύουν. Σε χρυσές εποχές γεμάτες χαμόγελα αισιοδοξίας. Οι προσκεκλημένοι ξεφυλλίζουν με ενδιαφέρον το εντυπωσιακό αυτό λεύκωμα του Ιδρύματος. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Δημητρίου και Μπλάνς Λαμπροπούλου συγκέντρωσε σε ένα τόμο την ιστορία του καταστήματος από το 1901 μέχρι το 1999 καθώς και την πορεία των ιδρυτών του μέσα από αποκόμματα εφημερίδων αλλά και διαφημίσεις που δείχνουν τις αλλαγές και τις τάσεις στην ζωή των Ελλήνων. Αποτυπώνοντας έτσι την ιστορία μιας πρωτοπόρου εύρωστης επιχείρησης και μιας οικογένειας εμπόρων που τίμησαν την χώρα τους.