Λιχούδης τουρίστας: Τα τραγανά παιδάκια των Χριστουγέννων

Τα πρωτοδοκίμασα σε ένα υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παζάρι στο παγωμένο αλλά εκπάγλου καλλονής Μπαθ – παραμένει, μαζί με το Εδιμβούργο, η ωραιότερη πόλη της Βρετανίας που έχω επισκεφθεί στα έως σήμερα ταξίδια μου. Δεκάδες μικροσκοπικά ανθρωπάκια, αγόρια και κορίτσια, κρέμονταν σε ένα από τα ξύλινα κιόσκια. Τα πόνεσα έτσι όπως ήταν παραδομένα στο αφόρητο βραδινό ψύχος, σε αντίθεση με την ιδιοκτήτριά τους, η οποία καθόταν πίσω από τον πάγκο της, κολλημένη σε μια αναμμένη σόμπα, με ένα φλιτζάνι καυτό τσάι στα χέρια της, αδιαφορώντας εμφανώς για τα μαρτύριά τους. Το μόνο που ήθελε ήταν να τα πουλήσει. Λυπήθηκα που κρύωναν, δεν λυπήθηκα όμως να τα φάω. Ξεκίνησα από ένα αγοράκι, συνέχισα με ένα κοριτσάκι και τελείωσα με ακόμα ένα αγοράκι. Πεντανόστιμα! Κυρίως το δεύτερο αγοράκι, που ήταν πιο ξεροψημένο και πιο τραγανό από το πρώτο. Νιώθοντας ως η σύγχρονη αρσενική εκδοχή της ανθρωποφάγας γριάς μάγισσας που είχε κλείσει στο κλουβί τον Χάνσελ και τον πάχαινε για να τον απολαύσει στον φούρνο με γλυκοπατάτες, αγόρασα και άλλα παιδάκια με σκοπό να τα περιποιηθώ στο ξενοδοχείο το βράδυ που θα ξεκουραζόμουν.

Ηταν η πρώτη γνωριμία μου με τα gingerbread men, δηλαδή τα μπισκοτάκια σε σχήμα ανθρώπου – γιατί, τι νομίζατε; Μια γνωριμία που γέννησε και μια απορία: πώς κατάφεραν οι Αγγλοι των άνοστων φαγητών και των ακόμα πιο άνοστων γλυκών να φτιάξουν κάτι τόσο νόστιμο; Αργότερα διάβασα πως δεν τα έφτιαξαν ακριβώς οι Αγγλοι: τον 13ο αιώνα τα γλυκίσματα τύπου gingerbread – ψωμιά, κέικ και αργότερα μπισκότα –, με κύρια συστατικά τους το αλεύρι, το μέλι και τα μπαχαρικά που τους δίνουν αυτήν τη χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση, τα εισήγαγαν στη Σουηδία γερμανοί μετανάστες. Από εκεί τα τζιντζεροκέικ και τα τζιντζερομπίσκοτα (με τα οποία συχνά συνθέτουν βρώσιμα σπιτάκια-μινιατούρες) έγιναν γνωστά σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη για να καθιερωθούν (και) ως γλυκίσματα των Χριστουγέννων.

Τέτοιες γιορτινές ημέρες, όποτε έχω βρεθεί στη Σουηδία, στη Γερμανία, στην Αυστρία και φυσικά στην Αγγλία, έχω καταβροχθίσει τόνους τζιντζερογλυκών. Που ταιριάζουν πολύ με τον καφέ ή το τσάι. Και που αποκτούν επιπλέον νοστιμιά όταν τα βουτάς στο παραδοσιακό ζεστό κρασί, το Glühwein, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ως μια… υγρή εκδοχή των τζιντζερογλυκών αφού για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται συχνά παρόμοια μπαχαρικά. Oπως και να έχει, μουλιασμένα ή τραγανά, τα εν λόγω μπισκότα είναι σκέτη απόλαυση. Προσοχή! Αν έχετε συγκινηθεί με τα πάθη του Gingerbread Man στην ταινία «Shrek» και δεν θέλετε να τον δαγκώσετε, υπάρχουν και άλλες λύσεις: αντί να φτιάξετε μπισκοτάκια-ανθρωπάκια, μπορείτε απλώς να τα πλάσετε σε άλλο σχήμα, να τα κάνετε καρδούλες, αστέρια, λουλούδια, καταβροχθίζονται με λιγότερες τύψεις. Γεμίστε λοιπόν το σπίτι σας με τζιντζερομπισκότα που τρώγονται αλλά και που χρησιμοποιούνται ως στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου (και μετά τρώγονται). Τα τελευταία χρόνια τα βρίσκετε εύκολα και σε ελληνικούς φούρνους, επειδή όμως υποπτεύομαι πως είστε ταξιδιάρηδες όπως κι εγώ σας εύχομαι κάποια στιγμή (σύντομα, πολύ σύντομα) να τα απολαύσετε στο εξωτερικό, κάνοντας πραγματικότητα ένα από τα ταξίδια των ονείρων σας. Καλές αποδράσεις λοιπόν και φέτος και του χρόνου και στα χρόνια που έρχονται. Μακάρι οι δυσκολίες που περνάμε τα τελευταία χρόνια γρήγορα να είναι παρελθόν. Χαμόγελα, υγεία, ευτυχία και (αυτή είναι η καλύτερη ευχή που μπορώ να σας δώσω μέσα από ένα περιοδικό όπως το «BHMAGourmet») να τρώτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας και να μην παχαίνετε!

Σας έχω και τη συνταγή

Μπισκότα Gingerbread

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 70-80 ΚΟΜΜΑΤΙΑ)

4 1/2 – 5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι

1 1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ ή φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο

1 φλ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ.

3/4 φλ. καστανή ζάχαρη

1 αβγό

1/2 – 3/4 φλ. μέλι

2 κ.γ. λευκό ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αβγό, το μέλι και το ξίδι, και συνεχίζουμε το χτύπημα.

2 Ενώνουμε τα μείγματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο υγρό, λιωμένο βούτυρο ή και χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το μίξερ. Πλάθουμε ένα ρολό, το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

3 Ακολούθως ή κόβουμε σε λεπτές φέτες το ρολό ή το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε τα μπισκοτάκια με κουπάτ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 8-12 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των μπισκότων, ώσπου οι άκρες να αρχίσουν να ξεραίνονται – προσοχή να μη σας αρπάξουν! Αν θέλουμε, όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με γλάσο από ζάχαρη.

TIP

Προαιρετικά, προσθέτετε 1/4 κ.γ. κακουλέ ή ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού ή εσάνς βανίλιας ή λίγο πιπέρι για ακόμα πιο πιπεράτη γεύση.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.