Η κλήρωση θα καθορίσει τον σχεδιασμό σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Το δεύτερο σκέλος της εφετινής ευρωπαϊκής αποστολής για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στέφθηκε με επιτυχία.

Το δεύτερο σκέλος της εφετινής ευρωπαϊκής αποστολής για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στέφθηκε με επιτυχία. Οι δύο ελληνικές ομάδες κατάφεραν να προκριθούν στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ και περιμένουν την αυριανή κλήρωση στη Νιόν για να μάθουν τον αντίπαλό τους.
Ασφαλώς η ικανοποίηση για την πρόκριση είναι μεγαλύτερη στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Βλάνταν Ιβιτς πέρασε αρκετές δύσκολες στιγμές, αλλά η νίκη στη Φλωρεντία επί της Φιορεντίνα ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή και η πρόκριση σφραγίστηκε με το 2-0 επί της Σλόβαν Λίμπερετς, το βράδυ της Πέμπτης, στην Τούμπα.
Αντίθετα, στον Ολυμπιακό το κλίμα δεν είναι ιδανικό. Η πειραϊκή ομάδα, που βρέθηκε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ χάνοντας περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ, μπορεί να είχε εξασφαλίσει την πρόκριση από την προτελευταία αγωνιστική, όμως η εικόνα στο χορτάρι μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι Ερυθρόλευκοι, μετά τον αποκλεισμό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Χάποελ Μπερ Σεβά, χρειάστηκαν την παράταση στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ για να αποκλείσουν την πορτογαλική Αρούκα.
Ωστόσο, ακόμη και στη φάση των ομίλων, ελάχιστα πράγματα έδειξαν σε ένα γκρουπ που χαρακτηρίστηκε εύκολο. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε δύο φορές από τον ΑΠΟΕΛ, ενώ νίκησε μία φορά τη Γιουνγκ Μπόις και την Αστάνα.
Τα γκρουπ ισχυρών και αδυνάτων


Και οι δύο ελληνικές ομάδες προκρίθηκαν στην επόμενη φάση καταλαμβάνοντας δεύτερη θέση και έτσι θα κληρωθούν είτε με μία από τις πρώτες των ομίλων, είτε με μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες που έρχονται από το Τσάμπιονς Λιγκ. Και, όπως γίνεται κατανοητό, ομάδες όπως οι Ρόμα, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Σαχτάρ, Σάλκε, Αγιαξ, αλλά και Λυών, Τότεναμ, κάθε άλλο παρά εύκολοι αντίπαλοι μπορούν να χαρακτηριστούν.
Φυσικά, υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε και οι δύο να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους και να εμφανιστούν αξιόμαχοι τον Φεβρουάριο, όταν θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες. Αλλωστε, θεωρείται βέβαιο ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα κάνουν διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το ρόστερ τους στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.
Αμφότερες οι ομάδες θα βάλουν στο ταμείο τους ένα ικανοποιητικό ποσό, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα περισσότερα έσοδα από τη φάση των ομίλων θα έχει ο ΠΑΟΚ, καθώς το ποσό που του αναλογεί αγγίζει τα 4,6 εκατ. ευρώ. Για τους Ερυθρολεύκους το μπόνους είναι ελάχιστα μικρότερο και πλησιάζει τα 4,4 εκατ. Ο Παναθηναϊκός πήρε 2,6 εκατ. από την παρουσία του στη φάση των ομίλων και άλλα 120.000 από τα παιχνίδια, καθώς είχε μία ισοπαλία και πέντε ήττες. Οι Πράσινοι κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ καθώς συμπλήρωσαν 13 ματς χωρίς νίκη στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η τελευταία επιτυχία τους ήταν στις 22 Νοεμβρίου 2012 κόντρα στη Μάριμπορ (1-0).
Τα δύο γκρουπ της αυριανής κλήρωσης: Ισχυροί: Αγιαξ, ΑΠΟΕΛ, Φενέρμπαχτσε, Φιορεντίνα, Οσμάνλισπορ, Ρόμα, Σάλκε, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Σπάρτα Πράγας, Σεντ Ετιέν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Λυών, Κοπεγχάγη, Τότεναμ, Μπεσίκτας, Γκενκ.
Αδύνατοι: Αντερλεχτ, Αστρα Γκιουργκίου, Αλκμααρ, Γκλάντμπαχ, Θέλτα, Γάνδη, Χάποελ Μπερ Σεβά, Κράσνονταρ, Λέγκια Βαρσοβίας, Λουντογκόρετς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ροστόφ, Βιγιαρεάλ, Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται και η αυριανή κλήρωση της φάσης των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η παρουσία ισχυρών ομάδων στο γκρουπ αυτών που προκρίθηκαν με τη δεύτερη θέση αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να προκύψουν σπουδαία ντέρμπι.
Στο γκρουπ των νικητών των ομίλων είναι μεταξύ άλλων οι Αρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ στους… απέναντι συναντάμε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι.
Σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να διασταυρωθούν ομάδες από την ίδια χώρα, ωστόσο μόνο και μόνο η παρουσία τόσων ισχυρών συλλόγων στα δύο γκρουπ μάς προετοιμάζει για ιδιαίτερα δυνατά ζευγάρια στη φάση των 16. Μάλιστα, με βάση τις πιθανότητες που προέκυψαν μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Μπαρτσελόνα μπορεί να βρει αντίπαλο την Μπάγερν σε ποσοστό 22,4%. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, υποστήριξε ότι η μοναδική ομάδα που δεν θα ήθελε να βρει μπροστά του στη φάση των 16 είναι η Γιουβέντους. Ο Ζιντάν έχει αγωνιστεί στην ιταλική ομάδα και παράλληλα τη θεωρεί μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές. Πάντως, η πιθανότητα να προκύψει και αυτό το ζευγάρι είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η Ρεάλ έμεινε στη δεύτερη θέση του 6ου ομίλου καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει τη νίκη στο ματς με την Ντόρτμουντ στο Μπερναμπέου.
Φάση ομίλων χωρίς εκπλήξεις


Παράλληλα, την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο έχασε στο τελευταίο ματς και η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς έφερε 2-2 στο Παρκ ντε Πρενς με τη Λουντογκόρετς. Η ομάδα του Ουνάι Εμερι είχε το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με την Αρσεναλ, η οποία πέρασε εύκολα από τη Βασιλεία (4-1) και εκμεταλλεύτηκε την απώλεια βαθμών της αντιπάλου της.
Γενικά, η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ δεν μας επεφύλαξε εκπλήξεις και οι ομάδες που ήταν φαβορί, εύκολα ή δύσκολα προκρίθηκαν στους 16. Χωρίς αμφιβολία, εξαιρετική ήταν η πρώτη παρουσία της Λέστερ, η οποία χάλασε την εικόνα της στην τελευταία αγωνιστική, χάνοντας 5-0 στο Ντραγκάο από την Πόρτο. Κι ακόμα, αίσθηση προκάλεσε και η συντριβή της Μπεσίκτας από την αδιάφορη Ντιναμό στο Κίεβο (6-0). Η τουρκική ομάδα διεκδικούσε την πρόκριση στον δεύτερο όμιλο, αλλά μία απόφαση του σκωτσέζου διαιτητή Γκρεγκ Τόμσον (αμφισβητούμενο πέναλτι και αποβολή) υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του ματς. Η Μπεσίκτας βρέθηκε να χάνει στο ημίωρο 2-0 και έμεινε με παίκτη λιγότερο (αποβολή Μπεκ). Μάλιστα, τέλειωσε το ματς με εννέα παίκτες καθώς στο β’ μέρος αποβλήθηκε και ο Αμπουμπακάρ (56′).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.