Αντίστροφη μέτρηση για τις τηλεοπτικές άδειες

Στις αρχές του 2017, ως τις 10 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει παραδοθεί η περιβόητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες στα χέρια του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Νικολάου Σακελλαρίου.

Στις αρχές του 2017, ως τις 10 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει παραδοθεί η περιβόητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες στα χέρια του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Νικολάου Σακελλαρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η διαδικασία της σύνταξής της εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί με το πέρας των δικαστικών διακοπών, δυόμισι μήνες μετά την κρίσιμη Διάσκεψη της 26ης Οκτωβρίου, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση του κατεπείγοντος, σε συνάφεια και με το έργο του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η κοινοποίηση της απόφασης είναι βεβαίως άλλης τάξεως θέμα, καθώς παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του ΣτΕ, ο οποίος και θα πρέπει προηγουμένως να τη «θεωρήσει».
Σε κάθε περίπτωση, το σκεπτικό της απόφασης αυτής ευαισθητοποιεί πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά, καθώς θα απαντά σε μείζονα ερωτήματα· τόσο ως προς τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε αντισυνταγματική (με 14 έναντι 11 ψήφων) η μετακύλιση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον τέως υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά όσο και ως προς το αν οι ανώτατοι δικαστές ασχολήθηκαν με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Το εν λόγω σκεπτικό δεν είναι άσχετο και με τη ροή της υπόθεσης στο ΣτΕ γενικότερα, καθώς στις 13 Ιανουαρίου έχει οριστεί να εκδικαστεί νέο πακέτο προσφυγών από τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η έρευνα για τον «εκβιασμό»


Στο διάστημα που έχει πάντως μεσολαβήσει από την απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, το γραφείο του Προέδρου σπανίως μένει αδειανό. Ο κ. Σακελλαρίου επέλεξε να σηκώσει ο ίδιος το βάρος της προκαταρκτικής εξέτασης (μόνο εκείνος ή ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Δημοσθένης Πετρούλιας θα μπορούσαν να τη διεξαγάγουν) ως προς τις καταγγελίες σε βάρος ανώτατου δικαστικού, οι οποίες και είχαν εκληφθεί ως απόπειρα εκβιασμού του, καθώς μετείχε στις κρίσιμες διασκέψεις της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Καθώς οι καταγγελίες αγγίζουν μεταξύ άλλων και τα τεκταινόμενα στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ο Σακελλαρίου –σύμφωνα με πληροφορίες –έχει ήδη λάβει σειρά καταθέσεων από διδάσκοντες και διδασκομένους, ωθώντας πρόσωπα που γνωρίζουν εκ των έσω τα του ΣτΕ να εικάζουν ότι δεν θα αργήσει η έκδοση του σχετικού πορίσματος από πλευράς του. Αρμόδιος για την έκβαση του πορίσματος αυτού και για το αν τελικά ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του ανώτατου δικαστικού είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής.
Ο «εμφύλιος» για τη νέα ένωση


Τη δική της ψηφίδα στο μωσαϊκό των εξελίξεων έρχεται να προσθέσει η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, με ανανεωμένη σύνθεση αλλά πάντα υπό την προεδρία του κ. Ευθυμίου Αντωνόπουλου· οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις της έχουν προκαλέσει αίσθηση, καθώς κατ’ ουσίαν απέρριψαν δηλώσεις και κινήσεις, αντιστοίχως, των προέδρων των δύο ανώτατων δικαστηρίων, τόσο του κ. Σακελλαρίου (ΣτΕ) όσο και της κυρίας Βασιλικής Θάνου (Αρειος Πάγος).
Η Ενωση του ΣτΕ γύρισε την πλάτη στη νεότευκτη Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την κυρία Θάνου, καθιστώντας σαφές ότι η κίνηση είναι άσκοπη και διασπά την ενότητα των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων. Δεν δίστασε δε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της ως προς τις πρόσφατες αιχμές του κ. Σακελλαρίου σχετικά με παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ για το Μνημόνιο και το PSI.
Στους κόλπους της πάντως σήμερα επικρατεί νηνεμία, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του Δικαστηρίου και μελών της Ενωσης, της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του κ. Χρήστου Ράμμου – με αφορμή τη διαδικασία ματαίωσης της Διάσκεψης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες και την ανακοίνωση που εξεδόθη από την Ενωση λίγο αργότερα. Δεν έχουν λείψει μάλιστα και κρούσεις για «επιστροφή» στην Ενωση.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Τη σύνταξη της απόφασης του ΣτΕ για τον διαγωνισμό Παππά έχει αναλάβει ο σύμβουλος Επικρατείας και εισηγητής της υπόθεσης στην Ολομέλεια κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος προς έκπληξη πολλών δεν δέχθηκε να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα καθήκοντά του και εξακολουθεί να ανεβαίνει κανονικά στην έδρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.