Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μόλις ολοκληρώθηκε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για τις παροχές στους συνταξιούχους, στην ηγεσία της ΝΔ δεν υπήρξε καμία αμφιβολία για τη στρατηγική του Πρωθυπουργού: «Ετοιμάζει ηρωική έξοδο μέσω εκλογών». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπιστώνει ότι όλο και πιο έντονα το Μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί προεκλογική ατμόσφαιρα με μόνο στόχο την απόδραση Τσίπρα από την πρωθυπουργία.

«Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές άρχισε…»
μεταδίδεται από την ηγετική ομάδα της ΝΔ στην οποία κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η χώρα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία και δεν αποκλείουν ακόμα και να στηθούν κάλπες εντός του Φεβρουαρίου όχι μόνο λόγω της οικονομίας αλλά και πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό. Οι κινήσεις όχι μόνο του Πρωθυπουργού αλλά και πολλών κεντρικών κυβερνητικών παραγόντων ενισχύουν τα σενάρια των εκλογών, για τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται, όπως μεταδίδεται από την ηγεσία της, πανέτοιμη για την «πολιτική αλλαγή».
«Νέο ξεκίνημα» το σύνθημα της Πειραιώς


Ενα από τα συνθήματα που θα ακουστούν από την πλευρά της ΝΔ το επόμενο διάστημα, πέρα από την «πολιτική αλλαγή» που ήδη προτάσσεται εδώ και καιρό, θα είναι: «Νέο ξεκίνημα». Αυτό φάνηκε, μετά τις συζητήσεις που έγιναν στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας, από τη φράση του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη στην ομιλία του στη Βουλή: «Τους άλλουςτους δοκιμάσαμε, είδαμε ότι στην πραγματικότητα παρατείνουν την παρουσία της τρόικας και των Μνημονίων. Με εμάς θα γίνει ένα καινούργιο ξεκίνημα και πιστεύουμε ότι, ακριβώς επειδή θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα στείλουμε ένα διαφορετικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές, θα μπορέσουμε να το παλέψουμε καλύτερα».
Στις εσωτερικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών στην Πειραιώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ΝΔ απευθύνεται πλέον σε ένα πλειοψηφικό κοινό που τάσσεται όλο και περισσότερο στη λογική της πολιτικής αλλαγής μέσω των εκλογών. Γι’ αυτό λένε ότι οι 4 στους 10 πολίτες τάσσονται κατά της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 αρνητικοί στις εκλογές ήταν 6 στους 10 Ελληνες.
Μάλιστα υπήρξε και αναλυτική παρουσίαση διαφόρων ευρημάτων από τον Τάκη Θεοδωρικάκο (επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας) στον κ. Μητσοτάκη και στα υπόλοιπα μέλη του επιτελείου του, όπου και επισημάνθηκε ότι «οι πολίτες απορρίπτουν την κυβέρνηση και βλέπουν την ελπίδα στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Πέρα από τις έρευνες που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ, αξιολογήθηκαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις εταιρείες Public Issue (30/11), ProRata (4/12) και Pulse (6/12), καθώς και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1/12), οι οποίες καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, με εμφατικό τρόπο, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη: α) την καθολική απόρριψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, β) την κατάθλιψη της ελληνικής κοινωνίας και γ) την ελπίδα των πολιτών στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.
Το συμπέρασμα της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι η ελληνική κοινωνία θεωρεί τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό σε αποδρομή που είναι ανήμπορος να διαχειριστεί την παταγώδη αποτυχία του και παριστάνει ότι υπεύθυνος για το 4ο μνημόνιο είναι ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα επισημαίνουν κεντρικοί παράγοντες του κόμματος ότι η σταθερά ανοδική δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη διευρύνει περαιτέρω το ακροατήριο της ΝΔ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και στο ναυάγιο των παρασκηνιακών συζητήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς για μια νέα αρχή με τη δημιουργία ενός καινούργιου πολιτικού φορέα. Η εξέλιξη στο χώρο της Κεντροαριστεράς (Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη) εκτιμάται από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ότι της ανοίγει περισσότερο το πεδίο για διεύρυνση σε κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη μέγιστη διάχυση στην ελληνική κοινωνία τεσσάρων κεντρικών μηνυμάτων, τα οποία θα εμφανιστούν με ένταση τις επόμενες ημέρες: α) Συμφωνία Αλήθειας, β) Πολιτική Αλλαγή, γ) Νέος Πατριωτισμός και δ) Ενότητα των Ελλήνων.
Γέφυρες με δημοσίους υπαλλήλους


Στα πλαίσια του στρατηγικού του στόχου να κερδίσει την αυτοδυναμία, ο κ. Μητσοτάκης κλείνει σιγά – σιγά διάφορα μέτωπα που ήταν ανοικτά επί αρκετό καιρό και στήνει εκ νέου γέφυρες με κοινωνικές ομάδες που ήταν έναντι της ΝΔ. Προ ημερών στα πλαίσια περιοδείας του, θέλοντας να ακυρώσει και την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν μιλάνε για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και υπεραμύνεται της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα, επιμένοντας στην επαναξιολόγηση των οργανωτικών δομών, με σύγχρονα οργανογράμματα και στην αξιολόγηση. «Δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο, το προσδιορίζω ρητά και κατηγορηματικά» τόνισε στη σκιά της νίκης της ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ. Είχε προηγηθεί η δέσμευσή του για ρύθμιση του μισθολογίου των στρατιωτικών στηριζόμενος στην απόφαση του ΣτΕ κ.ά.
Πώς αναλύουν τις δημοσκοπήσεις

1. Απορρίπτεται από το σύνολο της κοινωνίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:
α) 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση,
β) 4 στους 10 πολίτες θεωρούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την καλύτερη επιλογή για τη χώρα,
γ) μόλις 2 στους 10 τάσσονται υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης,
δ) μόλις 1 στους 10 πολίτες θεωρεί αποτελεσματικό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και
ε) μόνο 6% των πολιτών εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στο 2017.

2. Επικρατεί αίσθημα κατάθλιψης στην ελληνική κοινωνία:
α) Θυμό αισθάνονται 9 στους 10 πολίτες και
β) φόβο νιώθουν 8 στους 10 πολίτες.

3. Ενίσχυση της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη:
α) Υπεροχή στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία για τον πρόεδρο της ΝΔ (4 στους 10 πολίτες) έναντι του Πρωθυπουργού που μόλις 2 στους 10 θεωρούν καταλληλότερο,
β) θετική άποψη για τον κ. Μητσοτάκη έχει το 45% και για τον κ. Τσίπρα μόλις το 24%.

Συναντήσεις με τους εταίρους
Θα ζητήσει «χρόνο και ανάσες» από τους Ευρωπαίους
Την επόμενη περίοδο η ΝΔ θα επιχειρήσει την περαιτέρω αποδόμηση της πρόσφατης απόφασης του Eurogroupγια το χρέος και να απαντήσει στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση επιδίωκεελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση!» είναι η γραμμή της ΝΔ.

Επίσης, θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα ότι «η ΝΔ μπορεί να τα κάνει καλύτερα».Αυτό το μήνυμα θα εκπέμψει και ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές που θα έχει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις, κ.ά., ενώ υπάρχει και προγραμματισμός για επίσκεψη στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και ειδικά με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να τονίσει το επιχείρημα ότι με το κόμμα του στην εξουσία και τον ίδιο στην πρωθυπουργία θα πρέπει να δοθεί «χρόνος και ανάσες» διότι μια νέα κυβέρνηση, πραγματικά μεταρρυθμιστική, μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα το πρόγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς, και με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέσει, όταν κριθεί, και την ανάγκη να αναθεωρηθεί η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να εφαρμόσει η ΝΔ το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ