Το κόστος…
  • Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετατροπής των επιτοκίων του χρέους από κυμαινόμενα σε σταθερά στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, το οποίο ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
  • Και τούτο διότι το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων αυτών, ύψους 42 δισ. ευρώ, αφορά τους τίτλους που είχε εκδώσει ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι διακυμάνσεις στις τιμές των ομολόγων αυτών είναι μικρές εξαιτίας των κυμαινόμενων επιτοκίων, τα οποία προσαρμόζονται στις μεταβολές της αγοράς.
…και η αποζημίωση
  • Με τη μετατροπή τους σε σταθερά, οι διακυμάνσεις είναι μεγαλύτερες, καθώς από τη στιγμή που δεν μεταβάλλεται το επιτόκιο αλλάζει η τιμή του τίτλου. Το Δημόσιο φαίνεται διατεθειμένο να αποζημιώσει τις τράπεζες όσον αφορά τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή που έχουν γράψει τους τίτλους στα βιβλία τους και σε αυτήν που θα προκύψει μετά τη μετατροπή των επιτοκίων.
  • Οι τράπεζες που εμπορεύονται αυτούς τους τίτλους ζητούν περισσότερα. Και είναι αρκετά περισσότερα. Ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι η αποζημίωση που προσφέρει είναι εύλογη και δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω.
Η επιλογή…
  • Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς και η δεκάμηνη περιπέτεια στην οποία έχει μπει η τράπεζα εκτιμάται ότι φθάνει στο τέλος της.
  • Εκτός απροόπτου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκλέξει την προσεχή Τετάρτη έναν από τους δύο υποψηφίους που ανέδειξε η διαδικασία του nomination committee στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και η οποία μέσα από μια short list τεσσάρων υποψηφίων κατέληξε στους Ανθιμο Θωμόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλο.
…και η μάχη
  • Ο πρώτος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας προτού ξεσπάσει η διοικητική κρίση και ο δεύτερος είχε προταθεί στο παρελθόν, όμως υπήρξε εμπλοκή στην υποψηφιότητά του από τον SSM, η οποία τώρα έχει ξεπεραστεί, καθώς ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ τον έκρινε fit and proper.
  • Το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο και, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναμένονται έντονες παρασκηνιακές κινήσεις και διεργασίες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ