«Θα πάω στα νησιά και, αν χρειαστεί, θα υψώσω ο ίδιος την τουρκική σημαία. Μετά θα διπλώσω την ελληνική σημαία και θα τη στείλω με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση». Ποιος τα είπε αυτά; Οχι κάποιος βουλευτής του κόμματος του γνωστού μας νεοσουλτάνου, αλλά ένας άλλος, της υποτιθέμενης κεμαλικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το κλίμα εθνικιστικής υστερίας στη γειτονική μας Τουρκία έχει πλέον εξαπλωθεί επικίνδυνα σε όλα τα κόμματα. Ας μην ξεχνάμε ότι έτσι ξεκίνησε και η ιστορία με τα Ιμια, όταν ένας θερμόαιμος ανεγκέφαλος υπερπατριώτης ύψωσε την ελληνική σημαία στη μικροσκοπική βραχονησίδα και ένας άλλος εξίσου θερμόαιμος Τούρκος (συνοδεία μάλιστα τηλεοπτικού συνεργείου) την κατέβασε, οδηγώντας τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου.
Ποιος θα μας σώσει λοιπόν από αυτά τα επικίνδυνα άτομα, τα οποία εντελώς απερίσκεπτα ρίχνουν λάδι στη φωτιά, είτε με εμπρηστικές δηλώσεις, είτε με φιλοπολεμικά άρθρα, είτε με προκλητικές ενέργειες, ακριβώς τη στιγμή που είναι απολύτως αναγκαία η επίδειξη ψυχραιμίας, ώστε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση και ρίξουμε έτσι νερό στον μύλο τού εκτός ελέγχου πλέον Ταγίπ Ερντογάν; Πάντως όχι ο πολεμοχαρής Πάνος Καμένος, φορώντας τη στολή εκστρατείας και συναγελαζόμενος με τους νεοναζιστές χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο, αποδεικνύοντας έτσι ότι και στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της εθνικής άμυνας η σημερινή κυβέρνηση στερείται (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα) ενός συγκεκριμένου σχεδίου και αρκείται στη στήριξη μιας πατριδοκάπηλης λογικής, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη και από τις γνωστές λεκτικές απειλές του νεοσουλτάνου. Οταν μάλιστα, πέραν του Αιγαίου, διακυβεύεται σήμερα και το μέλλον του Κυπριακού, όπου επίσης φανερώθηκαν οι απαράδεκτες αντιφάσεις της ελληνικής πολιτικής, με την απόρριψη καταρχήν της περιώνυμης πενταμερούς και την αποδοχή της στη συνέχεια, προφανώς κατόπιν εντόνων συμμαχικών πιέσεων.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, διερωτάται κανείς τι νόημα μπορεί να έχει μια διμερής συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, όπως γίνεται και πάλι προσπάθεια να πραγματοποιηθεί. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν δεν έχει εξευρεθεί προηγουμένως λύση του Κυπριακού μέσω της διπλωματικής οδού, τότε μια αποτυχία σε επίπεδο κορυφής θα οδηγήσει μαθηματικά σε μια νέα κρίση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολύ χειρότερη ίσως από τις προηγούμενες, λόγω της εθνικιστικής υστερίας που επικρατεί στην Τουρκία. Η οποία συνεχώς θα εντείνεται προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει την ερχόμενη άνοιξη το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών. Ενα προεδρικό σύστημα που θα του δώσει τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία έως το 2024 (!) κυβερνώντας με προεδρικά διατάγματα, χωρίς κανέναν έλεγχο της Βουλής. Αυτός θα είναι λοιπόν ο νέος μας γείτονας και είναι φανερό ότι με κολπάκια τύπου Καμένου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ