Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Σύσταση «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες εξέδωσε η Citigroup, θεωρώντας ότι οι θετικοί καταλύτες υπερτερούν των κινδύνων.

Σύσταση «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες εξέδωσε η Citigroup, θεωρώντας ότι οι θετικοί καταλύτες υπερτερούν των κινδύνων. Οπως παρατηρεί, υπάρχει πλέον μια καλύτερη εικόνα της ποιότητας του ενεργητικού τους, παρατηρώντας ότι σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 40% ως το τέλος του 2019.
Παράλληλα, αν κλείσει η αξιολόγηση και η χώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν άμεσο όφελος 100-180 εκατ. ευρώ η καθεμία και χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει, και οι μετοχές των τραπεζών παρά την πρόσφατη άνοδό τους κατά 30% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου συνεχίζουν να διακινούνται στο Χρηματιστήριο με αποτιμήσεις «κρίσης».
Από την άλλη πλευρά πάντως, η αναδιάρθρωση και η πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το επιτοκιακό τους περιθώριο, την ώρα που αναμένονται και μεγάλες διαγραφές «κόκκινων» δανείων.
Ο κλάδος είναι ευάλωτος σε αρνητικές μακροοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, την ώρα που και η οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς, ενώ η ελάφρυνση θα μπορούσε να επηρεάσει τις θέσεις τους στα ομόλογα του EFSF.
Η Goldman Sachs από την πλευρά της επισημαίνει πως τα έσοδα των τραπεζών επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, το οποίο αντισταθμίζεται εν μέρει από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση, ενώ τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται. Οπως εκτιμά, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί σε μονοψήφια ποσοστά ως το 2018, ενώ οι κίνδυνοι για τον κλάδο σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Για τις μετοχές των τραπεζών η Citi συστήνει αγορά με τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,30 για την Εθνική, τα 0,30 για την Πειραιώς και τα 0,95 ευρώ για την Eurobank. Από την πλευρά της η Goldman Sachs συστήνει αγορά για τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,2 ευρώ και ουδέτερη θέση για τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank με τιμές-στόχους τα 0,25 ευρώ, 0,20 ευρώ και 0,70 ευρώ αντίστοιχα. Η Wood συστήνει αγορά για τις Alpha Bank και Εθνική, με τιμές-στόχους τα 2,50 ευρώ και 0,30 ευρώ αντίστοιχα, και διακράτηση για τις Πειραιώς και Eurobank, με τιμές-στόχους τα 0,20 και 0,71 ευρώ αντίστοιχα.


Monte dei Paschi di Siena
«Οχι» από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ απέρριψε την έκκληση της Monte dei Paschi di Siena, η οποία ζήτησε να της δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ολοκληρώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πέντε δισ. ευρώ, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο διάσωσης της τράπεζας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.