Το φάρμακο εκπέμπει SOS

Αναταραχή επικρατεί στην αγορά λόγω των επικείμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στη φαρμακευτική πολιτική.

Αναταραχή επικρατεί στην αγορά λόγω των επικείμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στη φαρμακευτική πολιτική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και τονίζουν ότι τα νέα μέτρα θα σταθούν εμπόδιο στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες και καινοτόμες θεραπείες.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων θα καθυστερήσει περαιτέρω την είσοδο νέων θεραπειών και θα πλήξει καίρια την καινοτομία, τη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας. «Οι προαναγγελθείσες αλλαγές δεν είναι τίποτε άλλο από οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος του έλληνα ασθενούς και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις» προειδοποιούν.
Ανάλογα συμπεράσματα προέκυψαν και από την εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η φαρμακοβιομηχανία Roche Hellas. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κυρία Αν Νις εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. «Ενα σύστημα υγείας το οποίο δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα των παρόχων του θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τον τρόπο αντιμετώπισης των νόσων» είπε. Μάλιστα, η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων κυρία Ξένια Καπόρη ανέφερε ότι η λανθασμένη εκτίμηση, οι περιορισμοί και η διαχείριση του κλειστού προϋπολογισμού είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων καθυστερήσεων στις θεραπείες των ασθενών. Οπως είπε, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου και κατ’ επέκταση η καινοτομία τίθενται σε κίνδυνο, είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον οι ασθενείς στην Ελλάδα να μην έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των νόσων, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και αυξάνουν την επιβίωση.
Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2016 μειώθηκε κατά 22,3% σε σχέση με το 2015, φθάνοντας στο ποσόν των 570 εκατ. ευρώ. Συνολικά για το 2016 εκτιμάται ότι η πραγματική δαπάνη θα ανέλθει σε περίπου 853 εκατ. ευρώ, δηλαδή 49,6% (283 εκατ. ευρώ) υψηλότερα από το όριο του κλειστού προϋπολογισμού και 16,2% υψηλότερα από τη δαπάνη του 2015. Βάσει της αναμενόμενης φαρμακευτικής δαπάνης για το 2016 (853 εκατ. ευρώ), η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη και ζήτηση εκτιμάται σε περίπου 71 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Ο κλειστός προϋπολογισμός των 570 εκατ. ευρώ επαρκεί για την κάλυψη της ανάγκης των οκτώ πρώτων μηνών του έτους.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο καθηγητής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ελέγχου της χρήσης των φαρμάκων με στόχο την καθολική και ισότιμη κάλυψη της υγειονομικής ανάγκης, τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Προς αυτή την κατεύθυνση –τόνισε –θα συμβάλει η σταδιακή οριακή διαχρονική αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης για ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά φάρμακα, με βάση τα δημογραφικά και λοιπά δεδομένα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πάψουν να έχουν μόνο δημοσιο-οικονομικό προσανατολισμό και δεν θα είναι οριζόντιες, δημιουργώντας στρεβλώσεις και κινδύνους αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών τόσο σε καινοτόμες όσο και σε φθηνές θεραπείες στο μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.