Τις τέσσερις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, εντός μνημονιακού πλαισίου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2017 στην Βουλή, απαντώντας στις επικρίσεις ότι δεν «βγαίνει» το σχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.
«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της προτεραιότητας στην ενίσχυση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας» είπε ο υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι «η απάντηση είναι ναι, υπό τέσσερις κρίσιμες προϋποθέσεις: Πρώτον με αποτελεσματικό έλεγχο της ζήτησης με ‘κλειδωμένα’ διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα, ‘φίλτρα’ στη συνταγογράφηση και μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (ΗΤΑ), δεύτερον με κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας, τρίτον με μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης και διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας και τέταρτον με συστηματική διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα καινοτόμα-Φάρμακα Υψηλού Κόστους».
Ο κ. Ξανθός είπε ακόμη ότι ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν επενδύει σε εκλογές και πολιτική ανατροπή αλλά «εύχεται να τα καταφέρουμε. Γιατί ξέρει ότι η δική μας αποτυχία θα είναι ήττα για κάθε πολιτική προσπάθεια που αμφισβητεί την κυρίαρχη ‘συνταγή’ της λιτότητας. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι η ενδεχόμενη δική μας αποτυχία να αντιπαρέλθουμε τη σκληρή ‘γραμμή’ των δανειστών, θα αφήσει χώρο στην επάνοδο μιας αμετανόητης συντηρητικής παράταξης που -αντί για μετριοπάθεια και εκσυγχρονισμό- υιοθετεί ακροδεξιά, ξενοφοβική και μισαλλόδοξη ρητορική».
Μάλιστα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για συμπτώματα «στερητικού συνδρόμου» λόγω της απομάκρυσης από την εξουσία ενώ ευαγγελίζεται την επαναφορά του χρεωκοπημένου πελατειακού μοντέλου για το Κράτος και το πολιτικό σύστημα.
«Ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους, εξ’αιτίας της δομικής ανυποληψίας της αντιπολίτευσης, αλλά και εξ’αιτίας του αποθέματος ηθικού πλεονεκτήματος που διαθέτουμε ακόμα, δίνουμε μάχη με το χρόνο και τις αντοχές των ανθρώπων. Εκτός από την αξιολόγηση των δανειστών που πρέπει φυσικά να ολοκληρωθεί, μας ενδιαφέρει πρωτίστως η αξιολόγηση της κοινωνίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια, με σχέδιο, χωρίς ‘εκπτώσεις’ στο επίπεδο της κοινωνικής ‘μεροληψίας’ και της πολιτικής ηθικής. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και γι’ αυτό θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για την παραγωγική-κοινωνική-θεσμική-διοικητική ανασυγκρότησης της χώρας υπενθύμισε ότι στο χώρο της Υγείας περιλαμβάνει τη «μεροληψία» υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αναβάθμιση του ΕΣΥ και την επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα, τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόληψη, τη δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων προκλητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς, την εδραίωση ενός νέου κοινωνικού ήθους στο Σύστημα Υγείας που θα θέτει πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των ανθρώπων και το δημόσιο συμφέρον.
«Αυτό που κάνουμε δεν είναι απλώς μια μίζερη διαχείριση της όντως δύσκολης καθημερινότητας στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά είναι η 1η σοβαρή και συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση στήριξης της δημόσιας περίθαλψης εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό ο συνολικός σχεδιασμός προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού αλλά και παντός τύπου συμβάσεων στα νοσοκομεία, τις δομές ΠΦΥ και των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Υγείας, υπερβαίνει αθροιστικά τους 10.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
Συγκεκριμένα, υποστηρίξε ότι έχουν ήδη προσληφθεί ή επίκειται πολύ σύντομα η πρόσληψη1.383 επικουρικών γιατρών τη διετία 2015-2016 (μαζί με 884 που παρατάθηκαν 1 χρόνο οι συμβάσεις τους), 900 μόνιμοι εργαζόμενοι από την 4Κ/5Κ προκήρυξη, 200 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ από παλιές κρίσεις, 950 διοικητικοί υπάλληλοι από την προκήρυξη του 1998 μέσω ΑΣΕΠ, 585 επικουρικό λοιπό προσωπικό, 260 γιατροί-νοσηλευτές για τις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 186 μόνιμοι διασώστες του ΕΚΑΒ. Και ακολουθούν 700 νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ της 4Κ/5Κ, άλλοι 240 γιατροί-νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ, 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι (έχει εκδοθεί ΠΥΣ – άμεση προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ) και 2.000 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ (αναμένεται σύντομα η έκδοση ΠΥΣ) που αθροιστικά συγκροτούν το σύνολο των 5.000 προσλήψεων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που παρουσίασε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.
«Η πιο άμεση όμως κίνηση μαζικής ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας είναι κυρίως πρόσληψη των 4.000 ανέργων νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών με 12μηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ που θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φλεβάρη του 2017» είπε ο υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του ΕΣΥ υπενθύμισε ότι ο περσινός προϋπολογισμός των νοσοκομείων-ΥΠΕ, ήταν ο 1ος μετά από πέντε χρόνια με ανοδική τάση, καθώς τα 1.388 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός του 2015 έγιναν 1.556 δισ. ευρώ. Το 2016 έγιναν 1.634 δισ. ευρώ, ποσό που διατηρείται σταθερό μέχρι το 2018 στα πλαίσια του νέου ΜΠΔΣ 2015-2018.
«Ήδη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δημόσιες δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν ανέβει από το 4,6-4,9% της προηγούμενης 3ετίας στο 5,1% το 2015 και το 2016. Προφανώς είναι σε δραματική απόσταση από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (6,5-7,0%), γεγονός που μας υποχρεώνει να προωθήσουμε πολιτικές σύγκλισης μετά την απεμπλοκή από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τη δημοσιονομική επιτροπεία», παραδέχθηκε.
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ο κ. Ξανθός είπε ότι ναι μεν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση κατά 200 εκατ. ευρώ αλλά αυξάνεται αντίστοιχα η απόδοση εισφορών υγείας από τον ΕΦΚΑ (Ασφαλιστικά Ταμεία) και ο προϋπολογισμός αγορών πλην των φαρμάκων είναι αυξημένος 123 εκατ. ευρώ (1,525 δισ.) σε σχέση με τη μνημονιακή πρόβλεψη (ν.4336/2015) του 1,402 δισ. ευρώ. Και με την αποζημίωση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ στο 100% με βάση το νέο σύστημα τυχαιοποιημένων ελέγχων, προβλέπεται στις αρχές του 2017 να μην παράγονται πλέον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στη Υγεία.
Τέλος, μέσω ΕΣΠΑ 2016-2020 επιδιώκεται η αναγκών του ΕΣΥ σε υποδομές και εξοπλισμό, αλλά κυρίως η βιώσιμη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, τη στήριξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, των Εξαρτήσεων και της Δημόσιας Υγείας. Με το νέο μοντέλο ΠΦΥ αναμένεται μέσα στο 2017 να αναπτυχθούν 260 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 64 αστικά κέντρα όλης της χώρας, στελεχωμένες περίπου με 3.200 οικογενειακούς γιατρούς-νοσηλευτές-κοινωνικούς λειτουργούς-επισκέπτες υγείας που θα προσφέρουν τομεοποιημένη, ολιστική και κοινοτικά προσανατολισμένη φροντίδα υψηλής ποιότητας.